Januari-tuin: wat te doen?

Heb je een tuin en wil je daar optimaal van genieten, dan moet je ook zorgen dat je hem goed onderhoudt.

Ook in de wintertijd moet er het een en ander aan onderhoud gedaan worden.

Onderstaand kun je lezen wat er zoal in de maand januari gedaan moet worden, zodat je er met plezier naar blijft kijken.

 

Controlewerkzaamheden

Gazon beluchten. Op plekken waar vaak wateroverlast optreedt, kan je de grond beluchten (gaten prikken met een speciale beluchter of tuinvork). Doe dit alleen als de grond niet bevroren is. Nooit (of zo min mogelijk) over een bevroren gazon lopen.

Sneeuw. Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor je planten, jammer het is er nog niet maar kan nog komen.  Sneeuw is sterk isolerend. Verwijder de sneeuw bij bijvoorbeeld koniveren, want anders gaan de takken misschien afbreken en om te voorkomen dat de vorm zich niet herstelt.

De vijver moet ademen. Met een ijsvrijhouder zorg je ervoor dat je vijver niet helemaal dichtvriest.
Gassen kunnen uit het water ontsnappen en zuurstof kan toetreden. Zo blijft de vijver gezond als het water met een ijslaag is bedekt.

Boombanden controleren. Een boomband kan te strak zitten en in de bast groeien. Maak de band losser.
Te losse banden die in een boombast schuren, vaster zetten.

Kuipplanten controleren. Controleer op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dat kunnen infectiebronnen zijn.

Nu snoeien

Bessenstruiken. Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen kun je nu al snoeien.

Sierbomen. Veel boomsoorten kun je nu in model snoeien, maar geen zware takken weghalen bij berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en kunnen ze na snoei sterk blijven bloeden, waardoor de wonden niet gaan sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien weer tot de herfst.

Fruitbomen. Wacht het liefst tot februari met het snoeien van je fruitbomen. Het gevaar op aantastingen is anders aanwezig. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, kun je beter wachten tot mei.

Wilde scheuten verwijderen. Verwijder wilde scheuten rond de stammen van sommige vruchtbomen. Zoek de aanhechting in de grond op en draai de scheuten eraf. Niet wegsnoeien: dan verschijnen er alleen maar meer scheuten.

Vruchtbomen. Verwijder verdroogde vruchten die nog in vruchtbomen hangen: dit zijn infectiebronnen.
Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven.

appelboom

Nu planten

Bomen planten. Bomen en haagplanten worden nu met kale wortels aangeboden. Plant ze zo snel mogelijk, tenzij het vriest. Als je daarvoor niet direct in de gelegenheid bent, de planten tijdelijk inkuilen: een gleuf graven, de planten erin zetten of er schuin inleggen en de wortels met grond bedekken.

Vogels en tuinhuisje

  • Denk aan onze prachtige vogels en verzorg ze goed.
  • Nestkastjes voor vogels moeten nu wel schoongemaakt zijn. Het is langzamerhand tijd voor de vogelpaartjes om rond te kijken naar een plaatsje om te nestelen.
  • Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de waterschaal altijd afgedekt is, bijvoorbeeld met gaas of zeil. Op deze manier kunnen de vogels er niet in baden, dus ook geen bevriezingsgevaar.
  • Vogels hebben nu wel wat extra vitamientjes nodig. Geef ze daarom af en toe stukjes fruit in plaats van nootjes of stukjes brood.

Deze rustige maand kun je ook goed gebruiken om bij heldere, zonnige dagen van het goede weer te profiteren door het tuinhuisje op te ruimen of een omheining te repareren.

Wees erop voorbereid dat de harde, ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten.
Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.

Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar. Misschien is het leuk om na te gaan denken hoe je eventueel  je tuin een metamorfose kunt geven.

FemNa40