Test en het gebruik van parfum

Als je op zoek bent naar een nieuw geurtje,
hoe weet je dan welke het beste bij je past?

Niet alle geuren ruiken hetzelfde zoals jij ze ruikt.

 

Daarnaast is er zo'n groot aanbod van geuren, hoe vind je dan juist die geur die jij lekker vindt en hoe test je een parfum uit dat overgrote aanbod van verschillende merken en geuren?

Er zijn zoveel parfums en iedere dag komen er nieuwe bij. Er zijn ook hele bijzondere parfums omdat ze al lang bestaan, nog steeds populair zijn, heel duur zijn of omdat er een bijzonder verhaal aan vastzit. Chanel is één van de meest bekende parfums in de geschiedenis.

Miskopen

Het aanbod van geuren is zo groot en prijzig dat het zonde is een aanschaf te doen wat achteraf niet het effect op je lichaam heeft, waardoor je de parfum niet zal gaan gebruiken of omdat je hem te overheersend vind ruiken. Om een miskoop te voorkomen, kun je het beste je vooraf verdiepen in het grote aanbod.

Eigen smaak

Net als bij mode en eten heeft iedereen een eigen smaak, zo ook met een geurtje. Momenteel is het een trend dat een actrice of andere bekendheid met een geur op de markt komt. Dit hoeft dan niet automatisch een geur te zijn die bij jou past.

Ook al vind je een geur bij iemand anders heerlijk ruiken, dan kan dit bij jou heel anders uitpakken.

Welke geursoorten hebben je voorkeur?

Ga goed na wat voor soort geuren bij jou passen en welke voorkeur je hebt. Zoek uit welke combinaties van ingrediënten in de geur verwerkt zijn. Op de pagina wat is jouw parfum persoonlijkheid kun je alles lezen over de hoofdgeuren en combinaties daarvan.

Misschien weet je dan al welke geursoorten in ieder geval niet bij je in de smaak vallen, zodat je al weer een stap dichter bij je keuze komt.

Seizoen

Het is belangrijk om met het seizoen rekening te houden, wat je huidtype is en bij welke gelegenheid je het wilt dragen. In de winter en voor een feest of tijdens het uitgaan kun je een zwaardere geur kiezen dan in de zomer voor naar je werk.

Als je een droge huid hebt, kun je ook een iets zwaardere geur kiezen, omdat hij dan sneller vervliegt dan wanneer je een vette huid hebt.

Op naar de winkel

Heb je een beetje een idee naar welke richting jouw voorkeur uitgaat, dan kun je naar de winkel gaan. Niet om meteen iets te gaan kopen, maar om een geur uit te gaan testen. Vertel in de winkel naar welke geursoorten je voorkeur uitgaat en vraag of je aan drie of hooguit vier flesjes mag ruiken.

Kies de geur die je op het eerste gezicht het beste bevalt en laat deze op de huid spuiten.

Tips

  • Draag geen andere parfum, een sterk ruikende deodorant of zeep als je besluit een nieuw luchtje aan te schaffen.
  • Test de parfum op je huid en niet op een strookje papier of op je kleding.
  • Wrijf de parfum of eau de toilette niet in als je het hebt aangebracht, je beschadigt hierdoor de geurmoleculen en dat verandert de geur.
  • De middag is het beste tijdstip om naar de parfumerie te gaan, omdat je reuk dan het sterkst is.
  • Vraag proefmonsters en probeer deze eerst uit voordat je tot aankoop overgaat.
     

Hoeveelheid parfum

Parfum of een eau de toilette is bedoeld als vaag geuraccent. Zo vaag, dat het vraagt om meer. Het is zeker niet de bedoeling om jezelf in een allesoverheersende wolk van parfum te hullen.

Zelf wen je aan de geur en na een tijdje ruik je het niet of nauwelijks meer. Bovendien kies je voor jezelf een geur die jij lekker vindt, maar anderen kunnen de geur misschien wel eens minder prettig vinden en zich er zelfs aan storen.

Huidtypen

Zorg dat je de parfum of eau de toilette aanbrengt op een schone, niet te droge huid. Dan blijft de geur het langst ruiken. Als je een vettere huid hebt, vermengt de parfum zich met de huidvetten en hecht zich daardoor beter aan de huid.

Bij een droge huid kun je wat bodylotion aanbrengen, waardoor de parfum of eau de toilette iets langer vasthoudt. Kies een bodylotion in de geurlijn van je parfum of een geurloze bodylotion.

Aanbrengen parfum

Parfum of eau de toilette breng je aan op je polsen, de binnenkant van je ellebogen, knieholten, het kuiltje van je keel en je decolleté. Op deze plekjes kun je je hartslag het beste aan de oppervlakte zien.

Kies een paar van deze punten, niet allemaal. Houd het flesje op zo'n 15 tot 20 cm van de huid. De parfum wordt dan mooi verdeeld. Geef de parfum of eau de toilette tijd om goed in de huid te trekken. Doe na het aanbrengen van de parfum niet meteen je kleding aan.

Verschillende geuren door elkaar

Kies voor een geurlijn waarbij je zeep, shampoo, douchegel en dagcrème op elkaar zijn afgestemd.
Hierdoor wordt het geen allegaartje van geuren. Het lekkerste is natuurlijk wanneer je de gehele geurlijn van je parfummerk hebt.

Warme of koude dagen

Op warme dagen kan een zwaardere parfum of eau de toilette sterker gaan ruiken. Het is beter om dan wat minder op te doen, omdat de geur wat heftiger is door de warmte of kies voor een lichtere geur. Bij koude dagen kan dat een stuk minder zijn.

Gerelateerde artikelen

FemNa40