Strakke buikspieren staan op ons verlanglijstje

Wees nou eens eerlijk, we willen toch allemaal een strakke buik.

Kon je die strakke buik maar kopen bij de supermarkt of op je verlanglijstje zetten voor je verjaardag.

Als het zo gemakkelijk was dan hoef je je niet in bloed, zweet en tranen te werken.

 

Het belangrijkste is goede voeding, training, rust en nogmaals voeding. Als je denkt dat je er alleen met een training afkomt dan heb jet het mis. Voeding is de belangrijkste factor en dan pas de training.

80 Procent is voeding 

Carlos, is het haalbaar, die sixpack? Ik zeg altijd ‘Sky is the limit’. Ik ken vrouwen en mannen van over de 60 met een strakke harde buik. Het gaat erom wat je er voor over hebt en wat je realistische ideaalbeeld is. Heb je goede genen? Hoe is je bouw? Wat is je achtergrond qua sport? Allemaal onderdelen die van belang zijn om je doelstelling te bepalen en te behalen.

Hoe vaak train jij in de week? Hoe vaak eet of drink je iets dat net teveel suikers en verkeerde vetten of teveel verkeerde koolhydraten bevat? Ben je eerlijk met jezelf? Of denk je te vaak ‘Oh, ik mag vandaag wel…’?

Elk 10e levensjaar wordt het lastiger om je doelen te bereiken en zul je er meer voor moeten doen; 30 jaar,
40 jaar, 50 jaar, etc. Maar wees positief, een ‘way of living’ is zo aangeleerd. Je moet alleen de keuze maken om het te doen en om inderdaad dat wijntje te laten staan. Je mag heus wel eens van het pad af, maar maak het niet te gek!

The Missing Link

Het wordt vaak vergeten dat tegenover de buikspieren de rugspieren liggen. Als je naar de commercials kijkt, ligt de nadruk op de buik. Kijk maar naar de apparaten die op Tellsell en dergelijke worden geshowd. In de praktijk worden door de grote massa de buikspieren daardoor getraind, maar de rugspieren worden vergeten en treedt er een disbalans op.

Vaak denken we pas aan onze rugspieren als we er last van krijgen, maar dan ben je te laat! De rug is vaak een toch wel vergeten stuk van het lichaam, maar zeker niet minder belangrijk. Als je naar jezelf in de spiegel kijkt, zie je je rug niet meteen. Want geef toe dames, als je je achterkant in de spiegel bekijkt, dan kijk je niet naar je rug!

Het Centrum

Het centrum van je lichaam wordt core genoemd. Als je core sterk is dan krijg je eerder een sterker lijf. Eén van de belangrijkste spieren in ons lichaam is de rugspier, wist je dat? Hierdoor is deze spier dan ook sneller overbelast.

Je rugspieren zijn verantwoordelijk voor, evenwicht, stabiliteit en de juiste houding van het lichaam. Zelfs als je in bed ligt, zijn de rugspieren nog voor je aan het werk. Het is tijd om iets terug te doen: train je rugspieren!

Onze rug is opgebouwd uit drie grote rugspieren. Ik zal jullie niet lastigvallen met de Latijnse benamingen,
maar deze drie spieren staan allemaal met elkaar in verband. Om de ontwikkeling van sterke rug- en rompspieren te bevorderen, zijn er allerlei oefeningen. Dit kan met zowel fitnessapparaten als met losse gewichten.

Rugspieren train je niet direct voor cosmetische voordelen, maar wel voor lichamelijke voordelen. Zo vergroot je je spierkracht en word je beweeglijker en flexibeler. Daarnaast zal je lichaam beter in balans zijn en heb je minder kans op blessures.

Je core kun je op verschillende manieren trainen; heel veel beenoefeningen kun je gebruiken om je core mee te trainen. Slimme sporters doen niet 1 sit up, ze trainen hun buikspieren door hun benen te gebruiken.

Bijvoorbeeld bij een squat met een stang in de nek (kniebuiging) train je naast je benen ook je core. Met een sterke core kun je de squat beter uitvoeren en kun je meer gewicht hebben. Gevolg: meer resultaat en een hogere verbranding, waardoor je ook buikvet zult verliezen.

Houd je de stang aan de voorkant, dan ligt het accent nog meer op de core. Omdat door de benen te trainen veel testosteron vrijkomt, zullen je spieren groeien en deze spieren gebruik je weer om de motor aan te sturen.

Het plaatje klopt

In Jip en Janneketaal: voor een strakke buik gebruik onder andere je benen als hulpmiddel. En ook jij hebt een sixpack, alleen het laagje vet zit er misschien nog overheen. Het is dus de kunst om met de kaasschaaf van verbranding het laagje eraf te krijgen. Heb je je platte buik en heb je een 4-pack, dan kun je altijd nog specifieke buikspieroefeningen doen voor de laatste 2.

Do!

Voor de juiste training van je rugspieren is het van belang dat je alle spiergroepen traint en hier een juiste balans in aanbrengt. Een rechte rug bij de uitvoering van alle oefeningen (of de natuurlijke curve van je ruggengraat, hier zijn de meningen over verdeeld) is van groot belang.

Don’t!

Sit-ups en het trainen van de rugspier? Dit is een echte don’t! Vaak wordt gedacht dat dit juist een hele goede methode is, maar dit is helaas niet het geval. Als mensen met al bestaande rugklachten een sit-up uitvoeren, is de kans groot dat zij hun rugklachten alleen maar verergeren. Dit komt door de verhoogde druk op de ruggenwervels.

Kortom, genoeg stof om weer over na te denken. Ik hoop dat jullie dit bij de volgende training meenemen in je programma. Kom je er niet uit, schaam je niet en vraag een fitnessinstructeur je hierbij te helpen.

Succes!

Auteur: Carlos Lens Lijf en Gezondheid

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40