Zonnebrandcrème houdt vitamine D tegen

We weten allemaal dat ons lichaam onder invloed van UV-B straling uit zonlicht zelf vitamine D aanmaakt en dat vitamine D uit voeding pas onze tweede 'leverancier' is.

Door gebruik van een zonnebrandcrème wordt de aanmaak van vitamine D sterk verminderd.

 

Dat wil uiteraard níet zeggen dat je jezelf moet laten verbranden. Als je dagelijks even naar buiten gaat,
zonder zonnebrand op en je jezelf blootstelt aan de buitenlucht voor ongeveer 5 tot 10 minuten, is al TOP.
Dat hoeft alleen met blote benen, handen en je armen te gebeuren.

Voor mensen met een hele gevoelige huid is het beter om sowieso vitamine D supplementen te slikken.
Zij kunnen namelijk al in de eerste 10 minuten verbranden. Dus … pas op!

Levertraan

In Nederland is het aantal zonuren en de duur dat we in de buitenlucht verblijven vaak te kort om de vitamine D voldoende aan te maken. Een belangrijke voedingsbron van vitamine D is grotendeels uit onze voeding geschrapt. Namelijk levertraan… Dit dateert nog van na de tweede wereldoorlog.

Naast levertraan, dat voorkomt in vette vis zoals haring, zalm, sardines en tonijn, zijn dit de belangrijkste bronnen van vitamine D. Maar deze worden in Nederland té weinig gegeten. Je hoeft echt niet te rennen naar de winkel om vieze levertraan te kopen. Dit kan gecompenseerd worden door vitamine D capsules aan te schaffen en deze in te nemen.

Calcium

Calcium (voor de botten) kan alleen in de botten worden opgenomen als er genoeg vitamine D in je lichaam aanwezig is. Een andere bijkomstigheid is dat Vitamine D ook een cruciale rol speelt voor ons immuunsysteem.

Conclusie van de Gezondheidsraad

Het zou verstandig zijn om de vitamine D dagelijks in te nemen en zeker voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, vrouwen met een kinderwens, gesluierde vrouwen en kinderen en vrouwen die onvoldoende buiten komen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40