Wat doet een mondhygiënist nu eigenlijk?

Er wordt vaak gedacht dat de mondhygiënist een soort schoonheidsspecialiste is.

Dat we alleen maar even het gebit 'schoonmaken', de tandarts doet de controle en dan komt de mondhygiënist  'even' langs.

Als dit zo zou zijn, dan was ik geen mondhygiënist geworden.

 

Wat doet de mondhygiënist dan wel?

De taken van de mondhygiënist zijn vooral gericht op de preventie en daar bedoel ik mee het voorkomen van cariës (gaatjes in de tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. We geven voorlichting over het ontstaan hiervan en het effect van voedingsgewoonten op het gebit.

De mondhygiënist bekijkt de situatie in de mond, maakt eventueel  röntgenfoto’s en bespreekt met de patiënt de situatie.

Een instructie mondverzorging is het eerste dat we doen. Hoe gebruik je een tandenborstel, stoker of rager, flossdraad, dit is afhankelijk van de mond.

We doen de gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag wordt verwijderd en polijsten de mond. Vervolgens komen de mensen om de 3, 4 of 6 maanden terug voor controle.

Volgens de Wet BIG mag de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, verdoving geven en kleine gaatjes vullen.

Wanneer is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden?

  • Bloedend tandvlees, tandsteen, aanslag
  • Pijnlijke  mond
  • Droge mond
  • Tanden/kiezen gaan los staan
  • Slechte adem

Ik ga deze onderwerpen in volgende artikelen uitleggen.

Is er een verwijzing van de tandarts nodig?

Nee, iedereen mag zonder verwijzing naar de mondhygiënist. De mondhygiënist is een wettelijk beschermd beroep! Weet dus vooraf door wie je wordt geholpen.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de zorg, maar kijk je verzekering goed na.

Wat houdt je nu nog tegen om een afspraak te maken? Laat je gebit controleren door de mondhygiënist!

 

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

FemNa40