Biofilm

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen.

In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

 

Slijm

Een biofilm is een samenleving van verschillende soorten micro-organismen aanwezig op een oppervlak en omgeven door zelfgeproduceerd slijm. Dit slijm zorgt ervoor dat de biofilm niet uitdroogt en het beschermt de bewoners tegen invloeden van buitenaf. De biofilm kan bestaan uit bacteriën, maar ook uit virussen en schimmels. In een biofilm vinden zeer veel dynamische complexe processen plaats.

Doucheputje

Waarschijnlijk heb je nog nooit van de term biofilm gehoord, maar toch is ze op veel plaatsen om ons heen aanwezig.Van het doucheputje tot de waterleiding, maar ook in en op ons lichaam is de biofilm te vinden. 
Ons darmstelsel is bekleed met een biofilm, maar ook de binnenkant van een contactlens en het plaklaagje op onze tanden.

Infecties

Door de complexiteit van de biofilm is goed onderzoek lastig uit te voeren. Toch is het duidelijk dat meer dan 80% van alle infecties biofilm gerelateerd is. Deze infecties ontstaan doordat het evenwicht tussen de biofilm ende gastheer wordt verstoord. Helaas zijn deze infecties lastig te behandelen. Dit komt door de complexiteit, maar zeker ook door de slijmlaag aan de buitenkant van de biofilm.

Aandoeningen

Medicijnen zoals antibiotica krijgen geen kans om door de slijmlaag heen te dringen en als dit wel lukt, treedt er snel resistentievorming op. Voorbeelden van biofilm gerelateerde aandoeningen zijn middenoorontsteking,
de ziekte van Crohn, cariës en parodontitis.

Hugo van Beurden

Ik wil je graag voorstellen aan deze bijzondere man, eigenaar en oprichter van het bedrijf Bio2Dental
(www.Bio2Dental.nl). Hij is degene waar ik veel van leer op het gebied van microbiologie in de tandheelkunde. Samen maken we een paar artikelen over bacteriën. Inhoudelijk schrijft Hugo de tekst, omdat het zijn vakgebied is.

Mondhygiënist

Als mondhygiënist heb ik hiermee te maken, er doen zich situaties voor in de mond waarbij je wilt weten hoe de bacterieflora is. Je kunt dan heel gericht  een behandelplan maken, naar aanleiding van de uitslag van een bacterietest.

Ik zal in een andere artikel uitleggen hoe de monstername van een bacterietest in zijn werk gaat. In het volgende artikel zal ik nader ingaan op parodontitis en de rol van de biofilm.

Gerelateerde artikelen

Carnaval en tandvlees

Door:

Het carnaval is weer losgebarsten en dit wordt op uitgebreide schaal uitbundig gevierd. Drie of zelfs vier dagen amper slapen, veel roken, springen, drinken en friet als belangrijkste energiebron.

Lees verder

FemNa40