Je tanden bleken

Dat tanden bleken iets van deze tijd is, is een fabeltje. De Romeinen bleekten hun tanden al met urine. Ugghhh! Het werkte wel!

Vandaag de dag zijn er allerlei manieren om tanden te bleken, bijvoorbeeld met waterstofperoxide,
al dan niet in combinatie met  carbamideperoxide.

En jawel, de techniek van de Romeinen komt stiekem nog steeds om de hoek kijken.

 

Thomas Rietrae, Lassus tandartsen: 'Een mooi gebit wordt meestal geassocieerd met witte tanden.
Maar uiteindelijk zegt de kleur van je tanden bijvoorbeeld niets over hoe vaak je je tanden poetst of hoe verzorgd je bent'.

'Er zijn namelijk verschillende soorten verkleuringen: verkleuringen van binnen en verkleuringen van buiten. Verkleuringen van buiten ontstaan door externe factoren, zoals koffie, thee, roken en rode wijn.
Ook medicijnen kunnen van invloed zijn op hoe je tanden eruit zien. Maar de kleur van je tanden hangt ook af van het dentine en die is weer grotendeels erfelijk bepaald'.

Hoe dan?

Je kunt je tanden op verschillende manieren bleken: met alleen waterstofperoxide of in combinatie met carbamideperoxide. En laat bij carbamideperoxide de befaamde Romeinse techniek ook een rol spelen, want bij hier komt na verloop van tijd ureum vrij, oftewel: urinezuur.

Opalescence biedt drie verschillende methodes om je tanden te bleken:

  • Opalescence PF
  • Opalescence GO
  • Opalescence Office

 

Palescence

Opalescence PF en GO zijn speciaal ontwikkeld om thuis te gebruiken en Opalescence Office mag alleen bij de tandarts worden toegepast. Het is trouwens niet zo dat ene techniek beter is dan de ander of dat Office je tanden witter maakt, omdat hij alleen door een professional mag worden gebruikt. Thomas: 'Het gaat erom dat er verschillende manieren worden gebruikt om je tanden mee te bleken. En voor alle drie valt iets te zeggen'.

Bij de Opalescence Office draait het erom om in een zo’n kort mogelijke tijd maximaal resultaat te behalen en is vooral geschikt als je geen zin hebt om dagen met bitjes in de weer te zijn. 'Bij dit product is de concentratie waterstofperoxide maximaal, waardoor je de bleektijd in de praktijk verkort tot maximaal een uur'.

Palescence PF

Voor de Opalescence PF moet je wel naar de tandarts om een bitje op maat te laten maken, maar daarna kun je thuis bleken. 'Het voordeel van dit systeem is tegelijkertijd ook het nadeel. Je bent namelijk 4-10 dagen bezig met het bleken van je tanden'.

'Dat betekent dat je voor een langere periode bepaalde kleurstoffen moet vermijden en dus een aantal dagen rekening moet houden met wat je eet en drinkt. Maar omdat je uitgebreid de tijd neemt om je tanden witter te maken en in totaal echt uren bezig bent met het bleken, houdt het resultaat ook langer aan. Toch zul je met elk systeem de behandeling ongeveer één keer per jaar moeten herhalen'.

Hetzelfde geldt voor de Opalescence GO. Bij dit bleeksysteem draait het alleen ook nog om gemak. 'Ook hier ben je een aantal dagen je tanden aan het bleken, maar het bitje kun je gemakkelijk nemen en overal toepassen. Waar en wanneer je maar wilt'.

Uiteindelijk geldt ook voor tanden bleken dat de begeleiding van een mondhygiënist of tandarts heel belangrijk is. 'Je kunt samen overleggen welk systeem het beste is voor jou, maar een professioneel kan bijvoorbeeld ook van tevoren controleren of je tandvlees gezond is en als je een vulling in je voortand hebt of een kroon dan kun je ook de mogelijkheden bespreken'.

Voor meer over tanden bleken kun je terecht op de website van Opalescence en je kunt aan jouw tandarts vragen of hij met Opalescence bleekt.

Furrow

Foto

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

FemNa40