Heb je echt een toner voor je gezicht nodig?

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van een toner op je gezicht.

Als je een toner gaat gebruiken en weet hoe het werkt, is het niet onwaarschijnlijk dat je niet meer zonder kunt.

 

Een toner is de tweede stap in je huidverzorgingsritueel en is bedoeld om de pH-waarde van je huid te herstellen nadat je je gezicht gereinigd hebt.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is een toner namelijk niet bedoeld om je huid te ontvetten, maar om je gezicht te ontdoen van zeepresten. Zelfs als je de beste cleanser of face wash gebruikt, verander je door het reinigen van je gezicht de pH-waarde van je huid.

Voor het herstel van die pH-waarde en om ervoor te zorgen dat je crème beter wordt opgenomen, kan een tonic of lotion eigenlijk niet in je huidverzorgingsritueel ontbreken.

Juist vanwege zijn kalmerende en herstellende werking is het belangrijk dat je voor een toner kiest zonder parfum, kleurstoffen, alcohol en andere irriterende stoffen. In plaats daarvan moeten er in je toner antioxidanten zitten én ontstekingsremmende of vochtinbrengende ingrediënten.

Vette huid

En dan nog de opmerking om vooral een toner te kiezen die bij jouw huidttype past. Misschien is dit zelfs nog wel belangrijker dan bij je dagcrème. Vooral als je last hebt van een vette en onrustige huid is het zaak om de zoektocht naar de juiste toner (met de juiste ingrediënten) niet over één dag ijs te laten gaan.

De meeste toners voor een vette huid zorgen na afloop namelijk voor een fris gevoel, maar dit gebeurt meestal met behulp van mint, eucalyptus of alcohol. En laten die je huid nu juist irriteren met nog meer talgproductie (puistjes) tot gevolg!

Kies eerder voor een milde toner die de barrière van de huid herstelt met vochtinbrengende ingrediënten en overweeg zelfs om een dagcrème achterwege te laten.

Normale (gecombineerde) huid

Een normale huid lijkt gemakkelijk, maar ook bij dit huidtype is het van belang om de juiste toner te kiezen. Sowieso eentje zonder alcohol, maar let er ook op dat hij je huid niet uitdroogt of de talgproductie verhoogt.

Droge huid

En als je een droge huid hebt, ben je waarschijnlijk vanwege het trekkende effect geen grote fan van een toner. Maar juist bij dit huidtype kan een toner een toegevoegde waarde hebben. Hij zorgt er namelijk voor dat de producten die je daarna gebruikt, beter worden opgenomen door je huid.

Oh en bij dit huidtype vervangt hij niet de dagcrème, maar kun je wel overwegen om je face wash of cleanser achterwege te laten en je huid alleen te reinigen met een toner.

Tip: Vooral ’s avonds kun je niet zonder tonic. Hij verwijdert namelijk ook de laatste restjes make-up die je reinigingsproduct niet mee heeft genomen.

Furrow

Gerelateerde artikelen

FemNa40