Vitamine C voor een mooie huid

Volgens mij (Furrow) is het niet voor niets dat Vitamine C één van de allerbekendste vitamines is en waarschijnlijk heb je deze wel ergens in een verdwaald potje in huis met de welbekende gele tabletjes.

Je slikt deze om een goede weerstand te behouden maar is ook onmisbaar als het gaat om een mooie huid.

Deze vitamine wordt ook soms wel ascorbinezuur of E300 genoemd.

 

Net als de vitamine E is vitamine C één van de belangrijkste antioxidanten en biedt hij je bijvoorbeeld bescherming tegen huidbeschadiging door de zon. Hij is dus onmisbaar in het vertragen van huidveroudering. Daarnaast: zonder vitamine C geen aanmaak van collageen. Behalve dat hij beschermt, draagt deze vitamine dus indirect bij aan een stevige en jonge huid.

Vitamine C is belangrijk

Behalve voor een mooie huid, is deze vitamine ook erg belangrijk voor het immuunsysteem en zorgt hij zo voor het in stand houden van een goede weerstand. Onmisbaar dus als je zonder griep en verkoudheden de winter door wilt komen. Zelfs met 1000 mg vitamine C kun je dit niet helemaal voorkomen, maar het maakt je weerstand wel zo sterk dat je heel wat aankunt. Verder is vitamine C bijvoorbeeld ook onmisbaar voor de opname van ijzer in je darmen.

Groenten en fruit

Vitamine C zit volop in groenten en fruit. Je vindt het voornamelijk in paprika (lees: hierin is het vitamine C-gehalte het hoogst), witlof, broccoli, spruitjes, kiwi, aardbeien en sinaasappels.

Let wel op: vitamine C is goed oplosbaar in water en daarom kun je je groente het beste in grote stukken snijden en in weinig water én vooral niet te lang koken. Hierdoor houdt de groente het beste de vitamine C vast en profiteert je huid er optimaal van.

Vitamine C slikken

Houd je je aan de welbekende ‘twee ons groenten en twee stuks fruit’ dan krijg je in principe voldoende vitamine C binnen. Dit staat voor ongeveer 75 milligram oftewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Als het je niet lukt om genoeg van deze vitamine via je voeding binnen te krijgen of als je twijfelt dan is het goed wat extra te slikken in de vorm van een (kauw)tablet.

Maak je in ieder geval geen zorgen: je kunt vitamine C niet opslaan en een teveel plas je dan ook zo weer uit.

Furrow

FemNa40