Ken jij je huidtype?

Wanneer je op zoek bent (of gaat) naar producten om jouw huid te verzorgen, is het om te beginnen belangrijk om te weten welk huidtype je hebt,
zodat je producten kunt kopen die bij jouw huid passen en waarbij de kans groot is dat ze dus ook écht iets voor je doen.

 

Ook al begin je nét met huidverzorging of zie je door de zeer grote verscheidenheid aan zowel merken als producten de bomen het bos niet meer; je kunt je wel voorstellen dat wanneer je erg jong bent, je niet veel baat zult hebben bij een anti-aging crème of wanneer je huid behoorlijk vet is, je het beste een zeer rijke crème kunt vermijden. Laten we eens starten met de ‘normale huid’, voor die vrouwen die hiermee gezegend zijn.

Normale huid

De normale huid ziet er stralend uit en zal zacht en soepel aanvoelen. Je zult niet snel reageren op interne prikkels zoals stress of (slecht) eten of op externe prikkels zoals bepaalde huidverzorging (met parfum bijvoorbeeld) of op klimatologische factoren, zoals koude wind, zon of een droge lucht. De doorbloeding van je huid is goed; je huid zal weinig roodheid vertonen en de balans tussen het vocht- en vetgehalte is goed. Fijn hè, zo’n huid.

Producten voor een normale huid

Gevoelige huid

Heel veel vrouwen geven aan een ‘gevoelige huid’ te hebben. Dit wil zeggen dat zo’n huid juist wél snel reageert op prikkels; het is belangrijk om te weten waar je precies gevoelig voor bent;
is het een bepaald ingrediënt, is het parfum of reageer je snel op bepaald eten of op bijvoorbeeld zonlicht? Dit zijn écht belangrijke factoren om te weten wanneer je verzorging voor jouw gevoelige huid wilt gaan kopen.

Bovendien, het kan zijn dat je ooit een bepaald merk of product hebt gebruikt waar iéts inzat waar je niet goed op reageerde, dan wil dat natuurlijk niet direct zeggen dat je overgevoelig bent voor alles, dat je huid direct ‘gevoelig’ te noemen is. Als overgevoeligheid bij jou getriggerd wordt door het eten van bepaald voedsel of wanneer je niet tegen een bepaald ingrediënt kunt of er zelfs allergisch op reageert, dan kun je daar rekening mee houden en zal dat wellicht een hoop gedoe en frustratie schelen.

Maar wat is een écht gevoelige huid nu precies? Een gevoelige huid zal in principe direct reageren wanneer deze in aanraking komt met iets ‘verkeerds’ en dat zal zich uiten in roodheid, jeuk, branderigheid en/of schilfering. Soms komt het voor dat mensen met de jaren een (tijdelijke) ‘allergie’ ontwikkelen voor bepaalde ingrediënten, maar dit heeft ook wat meer te maken met de huidconditie en dat is natuurlijk weer iets anders dan een huidtype. Zoiets kan te maken hebben met bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik.

Producten voor een gevoelige huid

Vette Huid

Een vette huid is vrij makkelijk te herkennen en hoeft overigens niet per definitie onzuiver te zijn. Deze huid heeft te maken met een verhoogde talgproductie. Talg is op zich natuurlijk een zeer belangrijke huideigen stofje dat jouw huid beschermt tegen uitdroging. Echter, als de aanmaak van talg uit balans is en er wordt teveel talg aangemaakt, zal je huid gaan glimmen en letterlijk vettig aanvoelen, meestal wordt het ook erger naarmate de dag verstrijkt.

Zeer belangrijk is het ook om juist deze huid niet met té agressieve producten te reinigen. Immers; kies je bijvoorbeeld voor producten met alcohol, dan kan je talgproductie ‘in de war raken’ en juist alleen maar extra talg gaan aanmaken om het uitdrogende effect van de verkeerde producten te compenseren.

Een vette huid heeft echter een groot voordeel; je huid zal minder snel verouderen. Rimpeltjes ontstaan op den duur doordat je huid minder talg aanmaakt en daardoor in de loop der jaren droger wordt. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer jouw huid echter meer talg aanmaakt, zul je ook later pas te maken krijgen met rimpelvorming.

Producten voor een vette huid

Onzuivere huid

In het verlengde van de vette huid ligt soms een onzuivere huid. Dat laatste heeft meer te maken met de conditie van jouw huid. De ophopingen van talg kunnen gaan ontsteken door het gebruik van verkeerde producten die niet goed zijn afgestemd op jouw huid of doordat er plekjes in aanraking komen met bacteriën, bijvoorbeeld door eraan te pulken.

Puistjes kunnen simpelweg natuurlijk ook ‘gewoon’ ontstaan omdat je er bijvoorbeeld gevoelig voor bent (erfelijkheid), hormonen of verkeerd voedsel (lang niet bij iedereen!). Overigens; niet alleen een vette huid kan te maken krijgen met onzuiverheden, in principe kunnen onzuiverheden op elke huid voorkomen.

Producten voor een onzuivere huid

Droge huid

Een droge huid. De naam zegt het eigenlijk al, is droog, voelt droog en ziet er ook zo uit. Je zult het vooral merken na bijvoorbeeld het reinigen van je gezicht; je huid zal onaangenaam en zelfs trekkerig aanvoelen.
Vaak heeft een droge huid ook een gebrek aan glans en kan deze huid (snel) roodheid en horizontale droogtelijntje tonen.

Een droge huid heeft niet alleen gebrek aan vocht, maar ook aan vet. Dat laatste onderscheidt de droge huid ook van de vochtarme huid. Een vochtarme huid is wederom meer een huidconditie dan een huidtype.

Producten voor een droge huid

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid kan tot slot wellicht het meest lastigst zijn van alle verschillende huidtypes; vaak heeft deze huid een vette T-zone; hiermee wordt  het gebied bedoeld wat je zou markeren als je de letter T op je gezicht zou tekenen. Je voorhoofd, neus en kin. Daarnaast zijn de wangen bij een gemengde huid juist erg droog.

Bij deze huid kun je kiezen om producten te gebruiken voor een gemengde huid, maar je kunt er ook voor kiezen om producten plaatselijk te gebruiken. Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar deze methode kan écht werken. Met reinigende producten gaat dit natuurlijk lastig, maar een masker of crème kun je natuurlijk op bepaalde zones aanbrengen.

Producten voor een gecombineerde huid

Huidtype vs huidconditie

Je huidtype zal niet gauw veranderen, in ieder geval zeker niet door het gebruik van welke producten dan ook. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je door (extreme) hormonale veranderingen een wat vettere huid hebt,
denk bijvoorbeeld aan de puberteit of een zwangerschap.

Om deze reden is het dus echt belangrijk om erachter te komen welk huidtype je hebt. Je huidconditie kan wel variëren, dit zegt eigenlijk alles over ‘welke’ conditie jouw huid op dat moment heeft en die kun je dus wél beïnvloeden, maar daarover later meer!

Gerelateerde artikelen

After Summer

Door:

De meeste mensen hebben de vakantie inmiddels weer achter de rug. We genieten nog na, maar hebben ook ons vizier weer op de toekomst gericht.

Lees verder

FemNa40