Heerlijk healthy huiselijk: Lavinia

Dat is natuurlijk geen nieuws. Vegafood, amandel-melk, groene smoothies, quinoa... voorheen toch echt wel een beetje voor de ‘healthfreaks’.

Inmiddels helemaal mainstream. Van speciaalzaak naar de Appie. En - even los van de zin en onzin van superfoods - veel mensen maken op dit moment gewoon bewustere keuzes over hun voeding.

 

Grote voordeel van zo’n en-masse-verschuiving in onze eetgewoontes; de horeca móet wel mee. Hoera hoera! Steeds vaker kun je ook búiten de deur je nieuw ingeslagen weg vervolgen.

Want er verschijnt hier en daar granola op de kaart en steeds meer lunchzaakjes hebben nu ook speltbrood.
En na jaren van stilstand, zijn ook de salades eindelijk boven hun geitenkaas-met-honing-dingetje uitgestegen.

Groene golf

Geen wonder dat de zaakjes, waar je helemaal happy and healthy kunt gaan smullen, met een opmars bezig zijn. Sla ging gewoon dríe keer open. Dophert loopt als een speer. Venkel zit overvol. En Rein knalde er ook nog even in.

Maar eerst was daar al Lavinia. 'Voor de levensgenieter met de gezonde levensstijl'. Alle bladen en bloggers stóven er op af. Dat je dan binnen drie dagen zesentwintig recensies over één nieuw zaakje leest.
Het Foodhallen-effect, zeg maar. Véél aandacht en véél lof.

Ik moet toegeven; ik heb Lavinia destijds niet uit vakkundige rebellie vermeden, ik had stiekem ook wel eerder gewild, maar steeds kwam er iets tussen. Een dikke vette burger, bijvoorbeeld. Of dat ze gesloten waren in verband met de zomervakantie. Maar deze week was het dan eindelijk zover.

Homey Huiskamer

Lavinia is klein en knus. En gaat voor het gestylede huiskamer-effect. Dat lukt. Chille bank, allemaal níet-matchende stoeltjes en tafels, veel hout, lieve gedichtjes aan de wand, een gestripte bakstenen muur en planken met prachtige kookboeken, potjes en flesjes vol mjammie meuk, lampen die te koop zijn en vaasjes met verse bloemen. Ha gezellig.

Op de kaart hippe drankjes; huisgemaakte Chai thee, rauwe chocolademelk, kokoswater… en een rijtje groentencocktails. We gaan voor de huisthee met verse munt, gember en sinaasappel. Het is weer eens wat anders dan altijd maar weer huiswíjn.

En dan foodwise

Very vega-friendly, hier. À la carte boterhammetjes met bewust beleg óf voor €8,50 drie Ottolenghi-style items uit de lonkende vitrine kiezen. Doen we. Venkelsalade met sinaasappel en granaatappelpitjes, quinoasalade met pomelo, tomaat en kikkererwten en gegrilde aubergine met hummus. En graag een pizzetta erbij. Want bij Lavinia eet je pizzettas. Punt.

Dunne flammkuchen/ tarte-flambee-achtige speltbodems, met top toppings. Zalm met wasabimayo en wakamé, bijvoorbeeld. Of met paddenstoel, truffel en rucola. Niets quinoa-kutterigs aan. Die van ons is belegd met Caesar Salad. Knisperende sla, gerookte kip, eitje, pecorino en romige ansjovisdressing. Love it.

Lavinia maakt alles waar: licht, smaakvol en good food indeed. Het is hier niet alleen gezellig, maar ook geitenwollensokkenloos gezond genieten! Wij komen terug.

Wat? Lavinia Good Food
Waar? Kerkstraat 176, Amsterdam
Wanneer? Ma tm vrij: 8.30-16 en za/zo: 9.30-16.
Weetje? Ze doen hier ook aan Private Dining, Workshops en Catering.

Gerelateerde artikelen

FemNa40