Hotspot: Scandinavian Embassy

Ik besloot om naar Scandinavië te gaan.

Gewoon omdat ik daar zo’n zin in had.

 

Ik verlangde al een tijdje naar de frisse lucht, het evenwicht met de natuur en vanzelfsprekend naar de pure smaken van de bijzondere keuken.

Inmiddels droomde ik alleen nog maar over hun frisse appel, ei, yoghurt en komkommer-dips, gecombineerd met het aardse van hun wortel- en knolgroenten, met de kruidige bite van gemarineerd lamsvlees.

Ik kon de Gravad Lax en dille al ruiken, zeg maar. En ik hoefde er niet eens het vliegtuig voor te nemen!

Amsterdam, de Pijp. Een rommelig stukje stoep aan het Sarphatipark, waar altijd teveel fietsen geparkeerd staan. Je loopt er zo voorbij en het is ook maar een ieniemienie pandje, maar onderschat het niet! Want hier huist een klein, maar tegelijk ook een heel écht stukje Scandinavië: Scandinavian Embassy. Hip, zonder nep te zijn en hot, zonder hulp.

Het interieur is inderdaad heel erg Scandinavisch. En dan niet op de ultieme designmanier, maar in een minimalistische, tikje industriële en stoere stijl. De timmerwerkplaats-look noem ik het maar even en ik vind het top.

Gestripte muren, veel wit en nog veel meer hout. Oh en weinig meubilair. Het is vooral de geur van koffie,
met hier en daar een vleugje van de wildstoof, die hier de ruimte vult.

En dat is eigenlijk ook wel logisch, want deze hotspot wordt gerund door een duo, waarvan de ene helft barista en de andere helft chef is. Daarom is de keuken ook geïntegreerd in de bar. In die pannetjes waarin wij een smeuïg hertengerechtje vermoeden, kan dus ook zomaar een zelfgebrouwen fruitsapje, thee- of koffiemelange pruttelen.

De boeken, de muziek, de inrichting, de geuren en de smaken: alsof je op vakantie bent! Want hier doe je alles op z’n Scandinavisch: een beetje hakkietakkie Engels spreken met de enorm vriendelijke bediening, naar het toilet gaan in een soort onaf saunahokje én eten en drinken volgens de authentieke Scandinavische keuken.

Een keuken in harmonie met de natuur en de seizoenen en waar farming, fishing, hunting and collecting centraal staan.

En dat straalt de menukaart dan ook uit. Zalm met gepocheerd ei op roggebrood, havermoutpap met bessen, honing en geitenyoghurt, paté van beer en eland met ingelegde komkommer, doperwtensoep met Deense kaas en ouderwetse Seaman’s Beef.

De gerechten vertellen één voor één verhalen van ambacht, habitat en puurheid. Eten wordt hier echt beleven. Ik nip wat aan mijn kopje geïnfuseerd heet water met biologische appel en in het park geplukte vlierbessenbloesem en geniet van de Sillmacka: haringsalade met kaviaar, ei, ui, en augurk, geserveerd op
- juist - knäckebröd.

Bij het verlaten van de Scandinavian Embassy overvalt me het paniekerige gevoel dat ik mijn koffer vergeten ben, maar dan bots ik tegen een rij vreselijk in elkaar geklitte fietsen op. Ik glimlach: oh nee, we zijn gewoon weer in Amsterdam.

Note: een deel van deze blogpost verscheen eerder in mijn culi-column voor Talkies Magazine.
Foto's: Nienke Hofkamp

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40