Pop-up: De Melksalon

Vroeger had je zo’n reclame waarbij een meisje,
dat in de bediening loopt, haar bestelling aan de barman doorgeeft en voor zichzelf een melk bestelt.

'Vijf bier, drie cola, twee cuba’s, een juice… en één meèèlk'.

Ik vond haar superstoer, zwierend met dat dienblad en met zo’n enorme bos blond, getoupeerd haar met een very eighties Madonna-strik erin. Dus zei ik ook altijd meèèlk, in plaats van melluk.

 

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en om eerlijk te zijn: ik drink eigenlijk nooit meer melk. Dat is niet zozeer vanwege al dat anti-lactose gedoe, maar meer omdat ik er vanaf het moment dat ik op kamers ging simpelweg niet meer opgekomen ben om het überhaupt in huis te halen. Misschien hadden ze niet moeten stoppen met die ‘melk, de witte motor’ promo’s?

Maar: melk aan de bar bestellen, het kan weer!

1 April popte er in Amterdam namelijk een nieuw concept op: de MelkSalon! Een tijdelijk proef- en ontwerplokaal waar consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samen kunnen komen om de waarde van melk opnieuw te ontdekken.

Klinkt als een een soort bewustwordingsdingetje, hè? Klopt, want precies vandaag vervalt namelijk het Europese melkquotum. Daarmee worden de beperkingen op de hoeveelheden melk die melkveehouders mogen produceren, opgeheven. Dat betekent dus een soort ‘Oud & Nieuw’ voor melkveehouders.

De MelkSalon vond het daarom, juist nu, tijd voor een dialoog om op een belevende en co-creatieve manier op zoek te gaan naar de herwaardering van melk, passend bij deze tijd.

Hoe ze dat gaan doen?

Op heel veel manieren. Ten eerste is er de winkel slash melkbar. Schijnt rond 1900 heel normaal geweest te zijn: melkbarren in Amsterdam. Stadsbewoners dronken er melk van boeren uit de buurt. En ook bij deze hedendaagse versie kun je vanaf vandaag gewoon binnenlopen voor een glas melk.

Leuk. Maar er is meer: leuke, leerzame en lekkere evenementen. De Milk Talks, bijvoorbeeld: lezingen en proeverijen met thema’s als de geschiedenis van melk, technologie en onze relatie met de koe. Verder kun je met de MelkSalon op pad: bezoek boerderijen of wandel mee met de Old Amsterdam Milk Tour om de rijke geschiedenis van melkmarkten en melksalons in de stad te ontdekken.

Tenslotte zijn er de ontwerpsessies, voor de combi melk en design én heuse Melk Diners waarbij
chef Gilbert Kolff van FondRotterdam samen met Samuel Levie een serie bijzondere maaltijden bereid.
Natuurlijk met melk in de hoofdrol en telkens een ander thema.

Tja. Zit ik dan met mijn amandelmelk-havermoutje. Ik gaf het al toe: melk is óók voor mij een beetje een zielloos bulkproduct geworden en eerlijk gezegd heb ik de maatschappelijke discussies over de consumptie van melk, de invloed op milieu en landschap en de prijs die men ervoor betaalt niet heel erg gevolgd.

Een goede reden om de Melksalon te gaan bezoeken. Voor de awareness en ja... stiekem ook om voor één keer aan een bar te staan en te kunnen zeggen: '… en één meèèlk'.

Proost!

Trailer uit de 80-er jaren

whateverisgoodforthesouldothat.com

Gerelateerde artikelen

FemNa40