De Week van het Vergeten Kind

Van woensdag 29 januari t/m dinsdag 4 februari 2014 is het weer de 'Week van het Vergeten Kind'.

Het Vergeten Kind zet zich in voor 32.000 kinderen die noodgedwongen opgroeien in sobere opvang-centra.

Om hun veiligheid te garanderen kunnen de (geheime) locaties bij je om de hoek zijn, zonder dat je dit weet.

 

Er zitten 'Vergeten Kinderen' met soms heftige geestelijke littekens, die niet thuis in hun eigen bedje kunnen slapen omdat ze mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn en dus niet gewoon kind kunnen zijn. In de opvangcentra is veelal te weinig bewegingsvrijheid, te weinig speelmogelijkheden en te weinig specialistische hulp.

Hoe kunnen we verwachten dat een kind emotioneel benaderbaar en behandelbaar is als we ze blijven opvangen in kale, met linoleum bepleisterde onderkomens? Hoe kan het dat kinderen met geestelijke littekens niet altijd de pedagogische begeleiding krijgen die ze zo hard nodig hebben om hun trauma’s te verwerken? 
Dit is niet hoe een kinderleven zou moeten starten.

De Stichting

  • De Guusje Nederhorst Foundation' zal vanaf nu verder gaan onder de naam Stichting Het Vergeten Kind, met als 'founding father' Dinand Woesthoff.
  • De ambassadeurs zijn: Johnny de Mol, Babette van Veen, Saar Koningsberger en Nebahat Albayrat.

Babette van Veen en Johnny de Mol waren goede vrienden van Guusje Nederhorst. Doordat ze haar persoonlijk gekend hebben, weten ze hoe groot haar passie was voor jonge kinderen en wat Guusje’s dromen waren over het helpen van kansarme en beschadigde kinderen. Vanaf het prille begin zijn ze als ambassadeur betrokken bij de stichting en juist omdat ze Guusje zo goed gekend hebben, kunnen ze haar gedachtegoed als geen ander uitdragen. Zij zijn er trots op dat zij ambassadeurs voor het leven zijn!

Kom voor ze op

Kinderen in opvanglocaties kunnen niet hun eigen stem laten horen. Wie komt er voor hun op? Met jouw hulp willen we de verantwoordelijken instanties oproepen om hun hart te openen voor deze kinderen. Ze hebben al genoeg meegemaakt. Zij hebben net als elk ander kind hun dromen en zij verdienen net zo goed een toekomst met een lach. Daarom organiseert de stichting de vrolijkste handtekeningenactie van Nederland.

Maximale inzet

De aanstaande transitie van de provinciale jeugdzorg naar de gemeente (per 1 januari 2015) inclusief een forse bezuiningsslag, gaat naar onze mening en die van de Kinderombudsman, Jeugdzorg Nederland, Federatie Opvang en veel bestuurders opvanginstellingen veel te snel en te onzorgvuldig. Wij maken ons grote zorgen over het welzijn van een groep kinderen dat niet voor zichzelf op kan komen.

Tezamen willen we dat de overheid zich maximaal inzet dat kinderen niet de dupe worden van de herziening van het zorgstelsel en elke gemeente een minimum kwaliteit van de jeugdzorg kan bieden.

Bewustwording

Kinderen in sobere opvangcentra zie je niet en hoor je niet. Daarom worden ze zo makkelijk vergeten. Tijdens de Week van het Vergeten Kind wordt een bewustwordingscampagne gevoerd om het verhaal van kinderen in opvangcentra invoelbaar te maken in Nederland. En daarmee de grootte van het probleem. De verhalen van de kinderen zijn confronterend, maar de werkelijkheid. De werkelijkheid waarvan we willen dat Nederland dat weet.

Schrijf daarom jouw wens op óf knutsel, kleur, plak en knip een prachtige wensvlag. Elke vlag is 1 handteke-
ning. Een handtekening voor een vergeten kind. Deze kun je downloaden op de pagina www.vergetenkind.nl.

Met alle ingestuurde vlaggen maakt de foundation een gigantische slinger, waarmee zij bij de aftrap van de Week van het Vergeten Kind, op woensdag  29 januari, het Binnenhof gaan versieren om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet langer vergeten worden. 

Voor uitgebreidere info of over de handtekeningenactie ga je naar www.vergetenkind.nl

Laten we er met z'n allen nu voor zorgen dat het niet nóg meer kinderen worden!

Trailer

 
 
FemNa40