Lachtips voor het dagelijks leven

Naast het beoefenen van lachyoga kun je heel veel zelf doen om een lach op je gezicht te toveren.

Lachen is gezond toch?

Gebruik deze 19 tips om gezonder én vrolijker door het leven te gaan.

 


Wees speels

Speelsheid, gek blijven op pretparken en achtbanen. Mijn nichtje van 10 (zie foto) en ik doken in de Efteling direct de Python in. Allebei genoten we van het gevoel van snelheid en het over de kop gaan. Heerlijk gillen, zelfs als het niet echt nodig is. Ze is ook grappig, dat zie je hier.

Vind nieuwe hobby’s

Mijn allergrootste hobby is leren. Dat is handig, want er valt zo ontzettend veel te leren. Een van de leukste dingen die ik geleerd heb is gebarentaal.

Een tijdje volgde ik samen met mijn dochter een cursus. Omdat ik geen toepassingen had, is het meeste weer weggezakt. Ik weet nog de gebaren voor koffie, thee, suiker en melk.

Ik lonk trouwens al jaren naar een opleiding bij Sonneveld opleidingen. Tot nu toe kwam er steeds iets tussen, maar wie weet.

Ga bij nieuwe clubs

De laatste club waar ik me bij aangesloten heb, is Toastmasters. Dit is een wereldwijde organisatie met clubs van 20-40 personen waar mensen leren speechen en waar zij hun leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en aanscherpen.

In Nederland zijn er zo’n 20 clubs. Zelf zit ik in de Nijmegen/Arnhemclub. Maar omdat ik lid ben, mag ik over de hele wereld aanschuiven, speeches aanvragen en meedoen met de taken die er iedere bijeenkomst liggen.

Probeer nieuwe dingen, ontdek

Iets heel nieuws voor mij is mijn tuin. Echt, ik ben iemand zonder groene of met blauwe vingers. Ik snap er niks van. Resultaat na een paar jaar in dit huis, wederom een oerwoud met alleen maar gras wat meer dan twee kontjes hoog was.

De maat was vol. Dus ik heb mijn tuin opnieuw aan laten leggen door iemand die snapt dat ik er niets van snap. En ineens zit er een structuur in die ik wel snap.

In de afgelopen weken heb ik vaker in de tuin gewerkt dan de afgelopen vier jaar. Nog even en ik ga het nog leuk vinden ook.

Geef jezelf toestemming om te lachen

Dat is voor mij niet zo ingewikkeld. Iedere keer als ik naar de lachclub ga, een lachworkshop geef, als iemand me een gek verhaal vertelt, als ik iets zie waar mijn hersens een grappig verhaal van maken, dan lach ik.

Maar het begint met jezelf toestemming geven. Niet inhouden. Niet wachten totdat iemand lacht en het ok is als jij ook lacht. Gewoon doen. En je zult zien, hoe meer je lacht, hoe meer je lacht.

Wees bereid om te lachen als je het nodig hebt

Er zijn momenten dat je het nodig hebt om te lachen en vaak is dan een automatische lach niet bij de hand.
Net zoals jezelf toestemming geven, begint het bij bereid te zijn om de lach toe te laten in je leven.

Als je niet bereid bent om het te doen, om het te aanvaarden, om het avontuur aan te gaan, dan gebeurt er niets.

Lach als anderen lachen, de lach is heerlijk om te delen

Als je goed terugkijkt op een avond met vrienden dan is er vast ook gelachen. Lachen verbindt. Samen met anderen lachen is heerlijk. Doe het dan ook zo vaak mogelijk.

Kijk naar comedy’s op televisie of dvd

Zoals je misschien weet ben ik gek op de Lama’s. De grap zit hem in de verrassing. Daar kan ik in mijn eentje echt heel hard om lachen.

Ook bij bepaalde shows van Bert Visscher zoals die met de bekende sketch met bloemenverkoper 'je moet ze wel schuin afknippen' of hele oude sketches van André van Duin ben ik uitgelachen.

Omdat ik al een paar jaar geen televisie meer kijk, weet ik niet precies wat tegenwoordig zo leuk is dat ik er hardop om zou lachen. Maar er is vast wel iets.

Luister naar grappige radioprogramma’s

‘s Morgens in de auto, in het kleine half uurtje dat ik onderweg ben naar mijn werk, luister ik graag naar Mattie en Wietze van Qmusic. Zij hebben altijd pret.

De gekste onderwerpen snijden ze aan, ze zijn open en eerlijk – zo komt het in ieder geval over – en ze zien de grap in dingen. Meestal moet ik wel meelachen.

Begin vorig jaar schreef ik er ook een stukje over, dat ging heel speciaal over de geluksmomentjes. Ook die hebben ze nu nog iedere ochtend.

Ruil hilarisch video’s of boeken met vrienden

De meeste gekke dingen die ik gezien heb komen doordat vrienden mij daarop wezen. Het is niet dat ik dat zelf allemaal tegenkom. Niet alleen ruilen maar ook samen kijken is leuk.

Met vrienden heb ik gekeken en gelachen met Brigitte Kaandorp en ook Lenette van Dongen ontdekt. En wat dacht je van mijn boekje Lachyoga? Misschien niet super hilarisch, maar wel met een handleiding om te blijven lachen.

Probeer verschillende lachgeluiden uit

Kijk, daarvoor is de lachclub uitermate geschikt. Of de badkamer. We oefenen allerlei soorten lach,
van kerstman tot ezel, van dijenkletser tot heksenlach. Alles is mogelijk.

Streef ernaar tenminste 5 minuten per dag te lachen

Als je bewust 5 minuten per dag lacht, zul je merken dat je steeds gemakkelijker lacht. Je helpt je lichaam en je geest om positiever, gezonder en gelukkiger te zijn.

Zoals mensen ook al aangeven bij een lachworkshop, als ik vraag waarom we zouden lachen, voelen we ons vrolijker als we lachen. Je hoeft je dus niet vrolijk te voelen om te lachen. Alleen de bereidheid (punt 6) en het doen is genoeg.

Ik lach op dit moment iedere ochtend met een lachcollega uit het oosten van het land. Om 7 uur spreken we af, zetten we skype aan en gaan we lachen. Dat kan jij ook.

Vraag een vriend of vriendin om met je te lachen. Spreek een vast moment af via skype (dan kun je elkaar zien) en lach 5 minuten. Probeer dit eens een week. Of 5 dagen. Ga jij die uitdaging aan?

Lach ook als je alleen bent (fake it until you make it)

Het gevleugelde gezegde van alle lachclubs in de wereld. Fake it until you make it. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je lichaam het verschil niet weet tussen echt of nep lachen.

Dus ook als je doet alsof dan gaat je lichaam aan de slag alsof het echt is. Het maakt endorfine voor je aan,
het laat je bloed sneller stromen, het zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lijf wordt opgenomen en het maakt je vrolijker. Hoe handig is dat?

Kijk naar hoe kinderen spelen, kopieer hun ideeën

Kinderen lachen gemiddeld nog zo’n 300 keer per dag, volwassenen gemiddeld nog maar zo’n 15 keer. Dit zijn getallen die genoemd worden, het wetenschappelijke onderzoek heb ik daarvoor niet gevonden. Maar dat kinderen meer lachen dan volwassenen, dat is wel duidelijk.

Kinderen spelen en lachen. Volwassenen werken en lachen niet. Dat is het verschil. Pas ontdekte ik via Monsieur Bart een website vol spelende volwassenen, Escape Adulthood. Misschien ook iets voor jou?

Draag een glimlach, het brengt je dichterbij een echte lach

Mensen die glimlachen worden aardiger gevonden. Als mensen je aardiger vinden, doen ze ook aardiger tegen je. Ze zullen eerder 'ja' zeggen in plaats van 'nee' en je krijgt meer korting, meer extra’s en meer gedaan van mensen, waarbij iedereen blij is en blij blijft. Dat brengt je vanzelf dan weer tot een echte lach.

Doe iedere dag iets geks, iets ongebruikelijks

Ken je hem nog, Emil Ratelband? Hij zei het jaren geleden al. Om uit de put, uit de sleur en uit de dagelijkse saaie routine te stappen, moet je iets DOEN. Nou zeg, hij schreeuwde nogal. Maar hij heeft wel gelijk. Doe iets.

We zitten teveel stil (ik ook), teveel op de bank, op school, op kantoor en in de auto. Kom in beweging en voel dat je leeft.

Daag jezelf uit om andere dingen te proberen

Doe iets anders dan anders. Neem spontaan een dag vrij en ga naar een pretpark, rijd de deur uit en ga een ijsje eten in een dorp 15 kilometer verderop, leer buikdansen, stuur een chocoladetelegram naar iemand die je lief vindt. Het maakt niet uit.

Maar iets anders doen dan anders maakt dat je weer moet opletten, dat je geprikkeld wordt om andere zintuigen te gebruiken en dat je nieuwe verbindingen maakt in je hersenen. Zo houd je ook die grijze massa jong.

Deel gênante verhalen met vrienden

Truth or dare. Als jij kunt lachen om je gênante verhalen dan geef je anderen toestemming om dat ook te doen. En bij vrienden kan het. Zij kennen je, begrijpen je en zullen je altijd steunen. Anders zijn het geen vrienden toch?

Gênante momenten zoals je dochter die in de winkel heel hard tegen je zegt: 'mamma, die mevrouw lijkt wel een heks' terwijl ze wijst op een mevrouw met zwart vettig haar en een pukkel op haar neus. En jij die met een rood hoofd mompelt dat ze dat soort dingen niet mag zeggen, ook al zijn ze waar.

Herinner tijden dat je dubbel lach van de lach

Denk eens terug aan een tijd dat je de slappe lach had met vrienden of vriendinnen. Ik had een grote periode op de lagere school waarin de slappe lach aan de orde van de dag was. Heerlijk. Als ik daar nog aan terugdenk dan moet ik al weer lachen. Herinneringen ophalen helpt dus. Geniet er van!

Heb jij nog tips voor ons om te lachen? Ik ben benieuwd!

Gerelateerde artikelen

FemNa40