In je broek plassen van het lachen

Heb jij dat weleens meegemaakt?
Met gekruiste benen kruipen naar het toilet omdat je zo hard moet lachen dat je (bijna) in je broek plast?

Aan een groep waar ik les aan gaf, stelde ik de vraag: 'Wat is lachen?'

Daar kwamen prachtige antwoorden op als contact, energie, gezondheid, ontspanning, magie, vrijheid, warmte en zo nog twintig dingen.

 

Een van de antwoorden was 'incontinentie'

Incontinentie van boven en van onderen. Ik herken het van de slappe lach met mijn vriendin. Tranen met tuiten en met gekruiste benen richting het toilet strompelen.

Een herinnering ook aan een stoïcijnse dochter die staat te kijken of haar moeder stapelgek is geworden. Kinderen vinden het maar raar als die ouders zo raar doen.

Maar, wat gebeurt er nu eigenlijk als je in je broek plast van het lachen?

Wanneer je lacht dan ontspannen je spieren. Bij sommige mensen zelfs zo sterk dat dit cataplexie heet.
Hun spieren ontspannen zo krachtig dat ze neervallen. Er zijn stammen in Afrika bekend waar ze met bijna de hele stam liggen te rollen over de grond van het lachen. Uren of soms dagen lang.

Normaal

Bij normaal gezonde mensen en in onze doe-maar-normaal-dan-ben-je-al-gek-genoeg cultuur, kan een slappe lach ook wat slappe spieren veroorzaken. Week in de benen, niet meer overeind kunnen blijven staan en tja,
de blaas ontspant gewoon uit zichzelf.

Daar kun je weinig tegen doen. Grappig he, het heet ook slappe lach met een reden.

Je brengt in je fysieke systeem het nodige in beweging. Je geeft je organen een interne massage met al dat lachen waardoor die beter gaan functioneren. Je bloed gaat sneller stromen, je stofwisseling wisselt wat af en de zuurstof giert door je lijf. Zuurstof is het transportmiddel voor de voedingsstoffen in je lijf.

Cellen

Stel je maar eens voor als je lacht dat al je cellen meelachen. Ja, ook die van je blaas. En dat die allemaal heerlijke, verse, frisse en schone zuurstof met de juiste voedingsstoffen opnemen. En dat je lijf dan al die afvalstoffen die erin zaten en door je cellen weer naar buiten geduwd zijn door je uitademing afvoert.

Wist je dat je meer dan 70% van je afvalstoffen afvoert door je uitademing? En hoe kun je nu beter uitademen dan door te lachen. Het is zo simpel.

Blaas

Gierend van de lach. Een half woord, een scheve blik. Lachen om niks en om alles tegelijk. Je blaas die zelf zijn tranen van de lach laat stromen.

Wat zou je kunnen doen om je blaas te vertellen dat ie niet alles moet laten lopen? Nou, naast niet lachen heb ik dat nog niet gevonden, wie het weet mag het me vertellen.

Gerelateerde artikelen

Geld en salaris

Door:

Inkomen uit een arbeidsbetrekking is een belangrijke inkomensbron. In januari 2014 zullen veel werknemers zien wat het effect is op het nieuwe salarisstrookje.

Lees verder

FemNa40