Maak je dromen waar! (2)

Waarden, de context van je dromen.

Vorige week nodigde ik je uit om je dromen waar te maken.

Maar wat is jouw droom of wat zijn je dromen? Weet je het al?

 

Dromen staan niet op zichzelf, ze zijn een uiting van waarden. Heb je een droom die je niet kunt herleiden tot een waarde, dan zal het waarmaken van je droom geen vervulling geven. Dus, wat zijn de waarden die voor jou belangrijk zijn? Als je dat weet, schrijf dan jouw 10 waarden op kaartjes of post-it’s. Je gaat er straks iets mee doen.

Lijst met waarden

Als je niet direct weet wat belangrijke waarden zijn voor jou, dan kun je op internet zoeken naar ‘lijst met waarden’. Kies jouw 10 waarden uit een lijst en schrijf ze op kaartjes of post-it’s. Pak drie willekeurige kaartjes. Begin met de onderste twee. Welke is belangrijker? Voel even goed bij jezelf.

De minst belangrijke plaats je onderaan het rijtje. Richt nu je aandacht op de bovenste twee. Welke is belangrijker voor jou? Plaats de belangrijkste bovenaan. Je hebt nu drie waarden op volgorde van belangrijkheid.

Pak één van de overige kaartjes en leg het onderaan de rij. Richt je aandacht op nr. 3 en nr. 4. Welke is belangrijker? Is nr. 4 belangrijker? Schuif hem op naar nr. 3.

Vergelijk nr. 2 en de nieuwe nr. 3. Welke is belangrijker? Schuif de oude nr. 3 op naar nr. 2, dan vergelijk je de nieuwe nr. 2 met nr. 1. Welke is belangrijker?

Liggen alle vier de waarden op de juiste volgorde, dan pak je kaartje nr. 5 en herhaalt het proces, tot je een rij hebt met 10 waarden op volgorde van belangrijkheid.

Niet je doel voorbijschieten

Je waarden geven je focus, maar heb je teveel waarden, dan schiet het zijn doel voorbij. Kies de bovenste drie tot maximaal vijf waarden als jouw persoonlijke kompas. Schrijf ze op en draag ze bij je, bijvoorbeeld in je portemonnee. Twijfel je ergens over, pak dan je waarden erbij. Past het bij je waarden? Doen. Past het niet bij je waarden? Niet doen.

Zo zorg je dat wat je doet ook echt jouw ding is en niet dat van je vrienden, familie of de algemeen gangbare dromen in de maatschappij.

Volgende week gaat dit blog over groot of klein dromen. Maar eerst ben ik heel benieuwd naar jouw waarden, jouw dromen, jouw ideeën. Deel je ze in het commentaarveld hieronder?

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40