AU!

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd,
iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst.

Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

 

De gebeurtenis, zo lijkt het, is de oorzaak van het gevoel. Het overkomt me, ik kan er niets aan doen. Ik ben slachtoffer van die gebeurtenis of liever nog, van de aanstichter. Dat gevoel blijft vaak wel even plakken.

Ik neem het mee naar mijn volgende activiteit. Ik reageer het af op anderen of trek me juist terug of ik hou de schijn op en doe of er niets aan de hand is. ’s Avonds in bed lig ik er nog over te piekeren. Er is ook een andere manier om met zulke gevoelens om te gaan. Een manier die mij de touwtjes in handen helpt nemen.

Functie van de hersenen

Voelen op emotioneel vlak is een functie van onze hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat een gebeurtenis die we waarnemen met onze zintuigen, door de hersenen worden vergeleken met ervaringen uit ons verleden.
Op basis van die vergelijking bedenken we een interpretatie en pas daarna voelen we een emotie.

Dat is interessant! Met een paar simpele vragen kan ik me bewust worden van dit proces en mijn gedachten sturen. Hé, ik heb een rotgevoel. Hoe komt dat? Wat was de feitelijke situatie? Wat was mijn gevoel? Met welke gedachte creëerde ik dat gevoel? Was het een constructieve gedachte? Was het waar, wat ik dacht?

Vaak klinkt de gedachte die vooraf ging aan een rotgevoel ongeveer zo: zie je wel, ik ben niet goed genoeg, een loser, een sukkel,  lelijk, dom enz. Is er één die eruit springt? Bijna iedereen heeft weleens zulke gedachten.
Wie wat afstand neemt, realiseert zich gewoonlijk dat ze niet waar zijn. Dus wat is wel waar over jou? Wat zijn je kwaliteiten?

Benoem wie je bent

Ik ben... Benoem wie je bent, liever dan wat je doet. Je werk is wat je doet. Moederen is wat je doet. Wie je bent is bijvoorbeeld mooi, sterk, waardevol, slim, gevoelig, creatief, initiatiefrijk, zorgvuldig, enz. Dit zijn jouw kwaliteiten.  De mix van juist die kwaliteiten in precies die verhouding, maakt jou uniek. Dus vul maar in: ik ben ..., ..., ..., ... Kun je al die eigenschappen in één woord samenvatten? Ik ben...

Stel je nu levendig voor, maak er in gedachten een filmpje van, hoe je opnieuw in die feitelijke situatie (waarmee dit verhaal begon) bent en vanuit je nieuwe, positieve gedachte reageert. Zie voor je hoe goed je je voelt en hoe constructief je reageert. Zie voor je hoe jij deze situatie tot een succeservaring maakt.

Je hebt nu een nieuwe route gemaakt in je hersenen. Je hebt een pad aangelegd. De oude, platgetreden route bestaat nog steeds en als je niet oplet sla je hem weer in. Dat is niet erg. Oefening baart kunst. Het nieuwe pad ligt er en als je alert bent, dan gebruik je het. Als je volhoudt, is je nieuwe pad eerdaags de hoofdroute en is je oude paadje overwoekerd.

Wil je mij helpen en dit blog, indien je het interessant vindt, met bekenden delen via de social media knoppen boven aan de pagina? Commentaar is van harte welkom in het commentaarveld hieronder of rechtstreeks naar Myra.Lok@ziggo.nl.

Fijne dag!

Myra Lok

Gerelateerde artikelen

De keuze is reuze

Door:

Wanneer je zoals ik een administratieve achtergrond hebt, daarna commerciƫle en zelfs call center functies hebt vervuld. En met al deze brede ervaring .... zo de WW ingerold.

Lees verder

FemNa40