Van manuscript naar boek (11) - Overtuigd van eigen ongelijk

Ze hebben allemaal gelijk. Allemaal, behalve ik.
En daar hou ik niet zo van.

Ik ben namelijk behept met een bijna onuitroeibare behoefte om gelijk te willen hebben.

Daar kan ik overigens niets aan doen, dat zit in de familie. Zo, dat dat maar even duidelijk is.

 

Overtuigend gelijk – Hoofdstuk 11

Maar goed, soms moet ik toegeven dat wat ik wil – mijn roman klaar in mei 2015, zie 09 Ik saboteer - echt niet kan. Dat duurt wel even trouwens, voor ik daarvan overtuigd ben. Het drammerige stemmetje achter in mijn hoofd bleef maar zeggen dat het wel kon, maar dat stemmetje is nu het zwijgen opgelegd.

Ik ben inmiddels overtuigd van mijn eigen ongelijk en van andermans gelijk. Dat begon eigenlijk al met Johan. Op de eerste maandelijkse bijeenkomst van onze schrijfgroep had ik voorgesteld om Johan Bordewijk,
schrijver en redacteur, te vragen om ons te begeleiden. Iedereen ging akkoord.

Op de tweede bijeenkomst, de eerste met Johan, bleek hij ons huiswerk mee te geven. Naast een opdracht voor een van onze personages vroeg hij ons om voor elke bijeenkomst ongeveer 5000 woorden te schrijven of schaven en herschrijven als de woorden er al zijn.

Rekenen

In een boek staan gemiddeld 300 woorden op een pagina, dus 5000 woorden beslaat ongeveer 17 boekpagina’s of 11 volle A4-tjes. Uitgaande van mijn manuscript met 73.306 woorden, dus zo’n 250 boekpagina’s is, betekent dat ruim 14 maanden werk. En toen viel het kwartje. Eindelijk.

Die hoeveelheid werk had ik dus in mei 2015 af willen hebben. Inclusief correctierondes van redacteuren bij een echte uitgever. Ik was om. Zelfs in eigen beheer gaat me dat niet lukken. Ik zou elke week 10.000 woorden moeten herschrijven, maar er zijn ook nog andere verplichtingen. Dus het gaat niet. Punt.

Acht maanden

Maar later in 2015 dan, mijn stemmetje doet nog een laatste poging. Vorige week op de schrijfretraite op Terschelling vertelde een van mijn schrijfmaatjes, Inge van der Krabben, dat haar boek wordt uitgegeven bij Ambo Anthos, een echte uitgever.

Het contract is getekend (zie foto) en het boek zal eind augustus 2015 uitkomen. En dat schijnt supersnel te zijn, aldus de uitgever. Ik kan goed rekenen: dat is over acht maanden. Is je manuscript klaar, duurt het nog bijna een jaar voor het boek er is.

Inderdaad, ze hebben allemaal gelijk. Allemaal, behalve ik.

Gerelateerde artikelen

Leren

Door:

Vraag mij waar ik goed in ben en ik benoem wat beter kan. Dáár ben ik namelijk goed in, in ramp-reflectie.

Lees verder

FemNa40