Van manuscript naar boek (10) - Hele goede vragen

Ruim twee jaar ben ik al bezig met mijn roman over Lysbeth, Pieter, hun geheimen en de vraag wie je bent als zekerheden wegvallen.

Mijn eerste schrijfplan schreef ik zo'n twee en een half jaar geleden, aan de hand van de vragen van Geert Kimpen en Christine Pannebakker voor hún schrijfweek van toen. Hierin tekende ik uit hoe mijn boek er zo ongeveer uit zou gaan zien. Daarna ging ik schrijven, tussen de bedrijven door en met af en toe een schrijfweek her en der.

 

Ik teken - In dienst van - Hoofdstuk 10

Zo zit ik momenteel voor een heerlijke, midweekse schrijfretraite op Terschelling, waar de wind op ons strandhotel beukt, de hagel tegen de ruiten slaat als ik wil gaan hardlopen en de zon soms over de woeste golven glijdt.

Waar mijn schrijfcoach Lili me vraagt opnieuw na te denken over het doel van mijn boek. Wat ik ermee wil zeggen en of alle scènes wel in dienst staan van het verhaal.

Ze had alleen de eerste twee hoofdstukken gelezen en die riepen allerlei vragen op. Vragen waarvan de antwoorden verdwenen bij mijn veelvuldige schrap-sessies of pas verderop in het verhaal worden beantwoord. Óf vragen die te lastig waren, waardoor ik ze gemakshalve heb weggelaten.

En toen

Terug naar de tekentafel, dat was even slikken. Tot ik me realiseerde dat het hele goeie vragen waren die mijn boek naar een hoger plan kunnen tillen. Wat bleek? Die eerste twee hoofdstukken had ik geschreven toen het verhaal al klaar was.

Ik vond het nodig om Lysbeth te introduceren en om meer begrip te kweken voor haar buitenproportionele reacties later in het boek. Maar de hoofdstukken bleven los zand. Vervolgens kortte ik ze in om het verhaal eerder op gang te brengen. Hiermee verdwenen antwoorden op cruciale vragen.

Tenslotte haalde ik de vondst van het noodlottige briefje naar voren, liet ik het boek er zelfs mee beginnen. Waarmee het boek nog minder een geheel werd. En toen kwam Lili met haar deskundige blik mij mooie en pijnlijke vragen stellen, eindigend met: ga maar even terug naar de tekentafel.

Spanning

Dus verzamel ik al mijn moed en ga alsnog lastige vragen beantwoorden. Hiermee worden ook de eerste hoofdstukken onderdeel van het totaal. Spanning opbouwen is meer dan simpelweg teksten heen en weer schuiven en weglaten wat overbodig lijkt. Spanning is op de juiste momenten de juiste informatie geven.

Gerelateerde artikelen

Boek: De Code

Door:

De Code geschreven door het Zweedse thrillerfenomeen Fredrik T. Olsson en in Nederland via Luitingh-Sijthoff uitgegeven, ligt vanaf 26 januari in de winkels en is online te bestellen.

Lees verder

FemNa40