Waar moet ik beginnen?

Ken je dat? Heel veel te doen, maar waar te beginnen?

Ik heb een oplossing gevonden. Een focus-lijstje.

Even de tijd nemen, met de benen op tafel en focussen.

Dit levert al op zeer korte termijn tijdwinst op.
Tijd die anders verloren gaat met steeds weer moeten kiezen.

 

Formuleren

Focussen door categorieën te formuleren die ik vervolgens van een prioriteit voorzie. En waar ik al mijn bezigheden in onderbreng.

Voorbeeld? Ik ben coach, maar ook ondernemer. En daar vallen veel verschillende activiteiten onder zoals (uiteraard) coachen. Maar ook netwerken, opdrachten binnenhalen, schrijven (zoals dit), administratie, etc.

Zeven

Al deze activiteiten verdeel ik over maximaal zeven categorieën (meer kan een mens niet te overzien,
schijnt het). Coachen komt op de eerste plaats, want daar verdien ik mijn brood mee. Maar na elk afgerond traject, moet er natuurlijk wel een volgende klaar staan.

Dus netwerken en acquisitie zijn de tweede prioriteit. Als ik mijn administratie goed op orde heb, verlies ik daar geen tijd mee. Administratie komt op de derde plaats.

Kiezen

En weet je wat hier zo leuk aan is? Door te focussen kan ik veel beter kiezen. Kiezen hoe ik mijn tijd besteed. Iedere keer als zich iets nieuws aandient, leg ik het naast mijn focus-lijstje en bepaal ik in welke categorie het valt. En dan weet ik meteen of ik het nu ga doen of later. Of wellicht helemaal niet.

Benen op tafel

Revolutionair voor mij, want ik vind (bijna) alles leuk namelijk. En ik kan er nu voor kiezen iets niet te doen.
Ik hoef niet alles te doen wat er op mijn pad komt. Dat is een hele verademing. En dat alleen maar doordat ik even de benen op tafel heb gelegd. Heerlijk, toch?

Paula Laning is Coach in Werkplezier en schreef eerder de blogbundels ‘leuk? ja! tja…’, ‘abc z’ en
‘Afvallen door Groeien’, verkrijgbaar in haar webwinkel.

 

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40