Afdingen is een kunst op zich

Of je nu op het strand ligt en wilt afdingen bij een verkoper die prachtige zonnebrillen en kettingen verkoopt, je hebt een gelukje bij de kringloopwinkel of je staat op het punt staat om een telefoonabonnement af te sluiten. 

Er valt altijd wel iets van korting te behalen.

 

 Vaak bepalen wij onze eigen regels, je weet wat je ergens voor wilt betalen. Niet meer, liever minder.
Wat zijn de ‘regels’ als het gaat om afdingen?

Afdingen? Oeps, ik krijg al rode wangen bij het idee. Maar eigenlijk geldt hier voor iedereen: ‘een brutaal mens heeft de halve wereld’. Gewoon proberen dus!

Speciale prijs

Op het woord ‘korting’ rust een negatief gevoel, waardoor een heel zakelijke sfeer ontstaat. 
De consumentenbond(!) adviseert om in plaats van het woord ‘korting’ de term ‘speciale prijs’ te gebruiken.

Of houd het open en vraag de verkoper of er wellicht nog te onderhandelen valt over de prijs. Dat houdt het een stuk vriendelijker en word je waarschijnlijk eerder wat gegund, al is het maar een extra accessoire of iets dergelijks.

Voorbereiding

Als je al wat voorwerk hebt gedaan, moed hebt verzameld en weet waar je over praat, dan kun je in gesprek gaan met de verkoper en je prangende vraag aan hem of haar stellen. Voor het bepalen van een reële prijs kun je vergelijkingssites raadplegen en gelijk de eventuele kortingsacties noteren.

Hier geldt dan dat een goede voorbereiding het halve werk is. Als je dan de stoute schoenen hebt aangetrokken en erop uitgaat, zorg er dan voor dat je er niet té goed verzorgd uitziet. Geen sjieke kleren en geen opvallende ringen met diamanten of dure horloges.

Het bod

Een vraagprijs is een vraagprijs. De prijs die men vraagt voor een product. Deze vraagprijs ligt uiteindelijk altijd hoger dan de werkelijke waarde van het product. Als je wilt gaan afdingen, is het advies om met het eerste bod dat je doet onder de helft van de vraagprijs te gaan zitten.

Bedenk van tevoren wel wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Houd daar ook aan vast,
anders verloochen je jezelf en zorg je dat je niet gaat twijfelen.

Moment suprême

Veel jonge verkopers mogen niet zelf bepalen of er korting gegeven mag worden of niet. Het is daarom handig om, als je op korting uit bent, gelijk met de manager of filiaalleider in gesprek te gaan.

Begin het gesprek en stel wat vragen over het product. Kies een rustig tijdstip uit om op koopjesjacht te gaan. Ga je op het drukste moment van de dag of week dan kun je van te voren al weten dat er waarschijnlijk weinig tijd voor een gesprek is.

Een goed tijdstip is vlak voor sluitingstijd! Mensen staan dan klaar om naar huis te gaan, maar willen toch nog wel die laatste serieuze klant te woord staan. Bij verkoop is hij blij en ben jij blij!

Houding

Als je een onderhandelingspositie wilt innemen, is het van belang dat je naar de verkoper toe niet teveel laat blijken dat je je zin al op een bepaald artikel hebt gezet. Laat in ieder geval de indruk achter dat je serieus aan het oriënteren bent en het artikel niet per se vandaag mee naar huis hoeft te nemen.

Als je wel je zinnen hebt gezet op een bepaald artikel en het ook mee wilt nemen dan heb je misschien een betere onderhandelingspositie als er een showroommodel of een ouder model verkrijgbaar tegen een fikse korting.

Als het om een groot artikel gaat, wil het ook nog wel eens helpen om te zeggen dat je het vandaag nog komt ophalen.

Als je een speciale prijs of gratis accessoires krijgt aangeboden, hoef je daar niet meteen op in te gaan.
Kom eerst met een goed tegenbod.

Afblijven

Leg het artikel dat je wilt kopen weg tijdens het afdingen of is het een groot artikel loop dan naar een andere plaats in de winkel. Door het vast te houden of er bij te blijven staan, geef je non-verbaal aan dat je zonder deze aankoop niet van plan bent de winkel te verlaten.

Aanhouder

Neem – vooral bij dure aankopen – geen overhaaste beslissingen. Houdt de verkoper zijn poot stijf en ben je het niet eens met de prijs? Vertrek en probeer het bij de concurrent. Al doende leert men!

Gerelateerde artikelen

FemNa40