Betalingsachterstand en loonbeslag

Het BKR laat onlangs weten dat ruim 750.000 consumenten een betalingsachterstand bij een lening hebben.

Consumenten: dat zijn dus mensen zoals jij en ik.

In werkelijkheid moet dit aantal mensen met financiële zorgen nog veel groter zijn, want het BKR houdt geen rekening met huurachterstanden, onbetaalde rekeningen bij de energiemaatschappij of de zorgverzekeraar.

 

Financiële zorgen

Doordat je iets hebt aangeschaft of gekocht wat je natuurlijk wel moet betalen, zal een schuldeiser je (en vaak wel terecht) blijven benaderen met de vraag om te betalen. Als je het overzicht een beetje verloren hebt en problemen krijgt met het voldoen van al je rekeningen, kunnen de gevolgen groot zijn.

Allereerst natuurlijk de zorgen, de stress en de slapeloze nachten. Het gevoel dat je geen grip meer hebt op je eigen situatie, geeft een groot gevoel van onrust. Het is ook niet leuk als je bang bent voor een onbekend nummer op je telefoon omdat dit een incassobureau kan zijn of als je bang bent voor de deurbel omdat de deurwaarder voor de deur kan staan.

Een tijdje kun je het nog wel volhouden om het ene gat met het andere gat te dichten, maar de kans is groot dat een deurwaarder uiteindelijk overgaat naar drastischere maatregelen. De zwaarste optie is het leggen van beslag op je uitkering of loon na toestemming van een rechter. 

Deze maatregel heeft direct grote gevolgen op je financiële situatie. Het houdt namelijk in dat je werkgever of de uitkeringsinstantie een groot gedeelte van je inkomen moet afstorten net zolang totdat de schuld op die manier helemaal betaald is.

Vakantiegeld, een bonus en een eventuele salarisverhoging wordt gebruikt om je schuld af te lossen.
Het gedeelte wat je zelf mag behouden, heet de beslagvrije voet en ligt ongeveer op 90% van de bijstandsnorm. De hoogte van de beslagvrije voet is afhankelijk van je gezinssituatie.

Een alleenstaande heeft een lager bedrag dan een gezin met kinderen. Met het gedeelte wat je zelf mag behouden, moet je al je overige financiële verplichtingen voldoen: huur of hypotheek, zorgpremie, energie, voeding, kleding en al je andere schuldeisers. 

Het schuiven van het ene gat met het andere wordt dan best lastig. Het is dan ook logisch en voorspelbaar dat de andere schuldeisers zich gaan aansluiten bij de eerste schuldeiser.  De totale schuld wordt dan verhoogd en de lengte van het beslag duurt dan ook langer. De eerste schuldeiser zorgt voor de onderlinge verdeling.

Voorkomen

Als er eenmaal beslag ligt, is het allereerst heel verstandig om goed naar de beslagvrije voet te kijken. Wordt er rekening gehouden met de juiste gezinssituatie? Op enkele uitzonderingen na, mag de deurwaarder geen beslag leggen op de kinderbijslag, de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag.

Als er veel schulden zijn, dan kan het lang duren voordat alle achterstanden zijn weggewerkt. Probeer dan ook deze situatie te voorkomen. Maak afspraken met deurwaarders en kom deze ook na. Maar bovenal is het slim om eens goed naar je uitgaven patroon te kijken.

Pas je uitgaven aan naar je inkomen. Soms kun je dat niet alleen en kun je hulp vragen aan een budgetmaatje of budgetcoach. Het hebben van weer grip op je eigen financiële situatie geeft je weer het vertrouwen om verder te gaan.

Meer info op: ettenna.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40