Geld en boodschappen doen

Overzicht hebben in je financiën geeft rust en ruimte in je hoofd. Weten wat er elke maand binnenkomt en uitgaat, laat je zien wat je overhebt voor de leukere dingen in het leven.

Als je moet bezuinigen omdat je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt, is het soms lastig om te zien waar je de ruimte in moet vinden.

De meeste vaste lasten zoals woning en zorgverzekering liggen namelijk elke maand vast.

 

Een oplossing is om te besparen op abonnementen van een tijdschrift, de staatsloterij of sport. Er valt echter ook veel te bezuinigen op de wekelijkse boodschappen.

Aanbiedingen

Het loont echt de moeite om de aanbiedingen goed in te gaten te houden. Denk hierbij ook heel erg vooruit.
Als je verjaardagsfeestje over 2 maanden is en het bier of de wijn is nu in de aanbiedingen, dan is het slim om deze dranken toch alvast te kopen.

Dat geldt ook voor de dure producten zoals koffie of wasmiddelen. Als je weet dat het bijna op is en het is die week in de aanbieding, dan is het goedkoper om het te kopen als het in de aanbieding is dan als het daadwerkelijk op is. Als je regelmatig de aanbiedingen volgt, dan zie je dat er vaak een ritme in zit.

Producten met een langere houdbaarheidsdatum kun je dus makkelijk kopen als ze in de aanbieding zijn. Zo leg je een voorraadje aan en hoef je tussendoor bijna niet het product te kopen als het z’n normale prijs heeft.
Het nadeel van volle keukenkastjes is dat je geneigd bent om meer te gebruiken dan dat je normaal zou doen. 

Probeer dus wel je verbruik op hetzelfde niveau te houden. Het kan voordelig zijn om je boodschappen te spreiden over de verschillende winkels in je omgeving, want vaak zijn er verschillende aanbiedingen. Haal deze boodschappen dan wel met de fiets in plaats van dure benzinekilometers te verbruiken, anders is het voordeel ongemerkt opgegaan aan andere kosten.

Andere tips

Probeer eens een huismerk uit in plaats van automatisch het A merk in je mandje te leggen. Reken uit of het huismerk niet toch goedkoper is dan de aanbieding op het A merk en maak dan bewust een afweging welk product je nu daadwerkelijk wilt kopen. Maak thuis een boodschappenlijstje en probeer je daar in de winkel aan te houden.

Impulsaankopen maken dat je vaak net wat duurder uit bent dan dat je van plan was. Als anderen met je mee boodschappen gaan doen, is het moeilijk om 'nee' te zeggen tegen hun impulsaankopen en daarom is het vaak voordeliger om alleen boodschappen te doen.

Als je - tot slot - ondanks deze tips en adviezen het toch nog moeilijk vindt om elke maand rond te komen, schroom dan niet om hulp te vragen. Soms kan een voedselpakket je net even de broodnodige lucht geven om wel uit te komen met je geld.

Gerelateerde artikelen

FemNa40