Geld en gedrag

Ondanks alle goede voornemens om te bezuinigen of om minder geld uit te geven, zie je aan je banksaldo dat het toch weer mislukt is.

En dat juist met de dure maand voor de boeg: Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

Welke cadeaus kun je je nog wel veroorloven, hoe kun je toch een wat goedkopere kerstmaaltijd voorschotelen en dan toch maar zelf die oliebollen bakken.

 

Om vervolgens snel over te gaan naar het nieuwe jaar en een nieuw goed voornemen om toch echt in het nieuwe jaar minder geld uit te geven.

Maar een goed voornemen zonder je gedrag ook daadwerkelijk te veranderen zal weer tot frustratie leiden.

Zwakke schakel

Gedrag is namelijk de zwakke schakel tussen je plan en het doel. Een mooi zinnetje uit het boek 'Dromen, Durven, Doen' van Ben Tiggelaar laat goed zien waar het probleem nu eigenlijk werkelijk ligt.

Je kunt namelijk wel heel erg willen afvallen, maar als je op je stoel blijft zitten, zullen er toch weinig kilo's spontaan verdwijnen. Je moet van die stoel af en gaan sporten, bewegen en gezonder eten. Dan zal het afvallen ook daadwerkelijk lukken.

En zo is het ook met het goede voornemen om minder geld uit te geven. Alleen minder geld uit willen geven zorgt niet voor een hoger banksaldo. Je zult daarom eerst moeten weten waar je nu allemaal je geld aan uitgeeft.

Maak dus eens een overzicht van alles wat er binnenkomt (inkomen, toeslagen en/of kinderbijslag) en waar je dat allemaal aan uitgeeft (huis, energie, verzekering, auto, telefoon, eten, kleding en luxe).

Als je dan dit inzicht hebt, kun je eens kritisch kijken of je niet her en der wat kunt besparen. Dat betekent dus ook dat je sommige abonnementen (krant, weekblad of magazine) moet opzeggen en dit bijvoorbeeld in de bibliotheek gaan lezen.

Ga eens een minuut korter douchen of ga bij de wat goedkopere winkelketens boodschappen doen en schaf geen A merken meer aan. Of laat wat vaker de auto staan en neem de fiets. Dit zorgt voor veranderingen in je gedrag en zullen daadwerkelijk ervoor zorgen dat je minder geld uitgeeft en misschien wel geld overhoudt.

Bewustwording

Eigenlijk zijn we al heel snel overgestapt in een belangrijke valkuil, want als je al een voornemen hebt om te bezuinigen heb je al een belangrijke hobbel genomen. Je bent je namelijk bewust geworden dat je een (klein) probleem hebt. Maar wat nu als je dit nog niet hebt? Als je door je onbewuste gedrag (het automatisme) en je gewoonte nog niet door hebt dat er elke maand - onnodig - geld verdwijnt.

Gedrag en gewoonten ontstaan door je opvoeding en/of door je omgeving. En 'ineens' wordt je geconfronteerd met het feit dat je al die tijd teveel geld hebt uitgegeven: door een aanmaning (of meerdere) of door een bezoek van de deurwaarder of omdat de energie wordt afgesloten.

'Ineens' is dan wel de noodzaak om te veranderen aan de orde gekomen. Nu volgt vaak een lastige periode, want veranderen is een lastig proces. Je bent gehecht aan een bepaalde denkwijze, ritme en manier van doen en het nieuwe gedrag is nog niet helemaal eigen geworden.

Afvallen lukt vaak ook niet in een keer en iedereen is wel bekend met het 'jojo-effect'. Dat is nu niet anders. Terugval is iets wat erbij hoort en de uitdrukking 'de aanhouder wint' past hier ook. Stapje voor stapje je gedrag daadwerkelijk veranderen zorgt uiteindelijk voor een ander resultaat.

Gerelateerde artikelen

FemNa40