Checklist om geld te besparen

Hoe krijg je je financiën onder controle?

Het is natuurlijk belangrijk om geld te besparen voor onvoorziene uitgaven.  

Hieronder vind je een simpele checklist die je helpt snel en eenvoudig geld te besparen.

 

Geld besparen kost energie en tijd

Lui zijn is duur, zeker als het gaat om je financiën. Door iets minder lui te zijn, kun je veel geld besparen.
Je opent je bankieren app, je ziet hoe er allerlei bedragen worden afgeschreven. Je weet dat je geld kunt besparen. Je weet dat je mogelijk veel geld over zou kunnen houden.

Geld om mee te sparen, geld om vast te zetten voor de toekomst. Geld om je huishouden veerkrachtiger te maken, om mooie ervaringen mee te kopen.

Geld waar je afgelopen maand zo hard voor hebt gewerkt. Waarvoor je stress hebt ervaren, waarvoor je wakker hebt gelegen, waarvoor je je iedere ochtend moet haasten.

Het verdwijnt richting grote bedrijven. Richting verzekeraars, energiebedrijven, uitgevers. En je doet niets. Want besparen kost werk en niemand zit te wachten op extra werk.

Efficiënt besparen met weinig papierwerk

Wil je het jaar tegemoet gaan zonder overbodige kosten en mét een gezonder huishoudboekje? Ga er dan even voor zitten. Geld besparen is makkelijker als je het in één keer goed aanpakt.

Een uurtje werk nu scheelt je het komende jaar misschien een paar honderd euro. Dat is snel verdiend!
Een tientje hier, een tientje daar en voor je het weet heb je een maandelijks overschot van €100,- gecreëerd!

En dankzij alle moderne vergelijkingssites kun je tegenwoordig besparen met een minimale hoeveelheid papierwerk. Aan de slag dus!

Belangrijk: De zorgverzekering

Let op: Overstappen kan je zomaar tientallen euro’s per maand besparen. Schuif je dit voor je uit, dan zit je opnieuw een jaar vast aan je (mogelijk te dure) zorgverzekering. Je moet dan opnieuw een jaar wachten om hierop te kunnen besparen.

Voer deze check dus absoluut als eerste uit. Check wel wanneer je kunt overstappen. Vergelijken kost je slechts een paar minuten. Overstappen is ook zo geregeld, helemaal online.

Je oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd en jij hoeft verder niets te doen. Op deze manier heb ik binnen een kwartier €120 euro bespaard. Het is niet voor niets dat ruim een miljoen Nederlanders ieder jaar overstappen.

Er valt veel geld te verdienen. Heb je nog niet gecheckt of jij geld kunt besparen? Stop dan met lezen en doe de test direct.

Schrap je abonnementen en verlaag je vaste lasten

Terugkerende kosten zijn de vijand als je geld wilt besparen, onthoud dat. Hoe hoger je vaste lasten, des te minder vrijheid je hebt. Als je hele hoge vaste lasten hebt dan ben je als het ware een slaaf van je uitgaven.

Je moet hard blijven werken om al die rekeningen te kunnen bekostigen, ook al is de helft misschien compleet overbodig.

Werp een kritische blik op je bankafschrijvingen. Schrijf op welke zaken niet absoluut essentieel zijn voor jouw geluk of dat van je gezinsleden. Er zijn talloze manieren om uitgaven te elimineren of simpelweg te schrappen:

 • Zeg de krant op (of stap over naar een goedkopere digitale versie).
   
 • Zeg het abonnement op dat tijdschrift op. Koop hem gewoon af en toe los in de winkel als je er behoefte aan hebt. Print een opzegbrief uit en leg hem direct klaar om hem op de post te doen.
   
 • Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Je kunt die mooie smartphone misschien drie jaar gebruiken in plaats van twee en overstappen op sim-only?
   
 • Stap over op een goedkopere energieleverancier. Ook dit regel je helemaal online. Het vereist weinig papierwerk en je bespaart direct geld. Soms kun je er zelfs nog een mooi cadeau uit slepen (zoals een iPad of slimme thermostaat). 
   
 • Bekijk wat de grootste stroomvreters in huis zijn en zoek uit of je snel veel energie kunt besparen.
   
 • Als minder tv kijken een van je goede voornemens is, waarom zou je dan niet overstappen op een goedkoper tv-abonnement? Of wat dacht je van je tv-abonnement gewoon opzeggen? Met diensten als
  Uitzending Gemist hoef je je favoriete programma’s niet te missen.
   
 • Internet kan goedkoper met een vergelijkbare snelheid.
   
 • Autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper.
   
 • Een vaste telefoon, heb je dat echt nodig? Zo ja, kan het goedkoper? Zo ja, waarom zou je teveel blijven betalen?
   
 • Stop met de loterijen. Of beperk je tot één loterij. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er armer van wordt is bijna 100%.
   
 • Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.


Er zijn talloze manieren om structureel geld te besparen in het nieuwe jaar. Wil je aan de slag met diverse vergelijkingssites om te bekijken wat je opties zijn?

 • Vergelijk energieaanbieders
 • Vergelijk autoverzekeringen
 • Vergelijk internet
 • Vergelijk televisie abonnementen
 • Vergelijk alles in één pakketten (internet, tv en telefoon)


Werk aan je schulden om geld te besparen

Geld lenen kost geld. Stapels geld. Heuvels, bergen geld! Rood staan, producten op afbetaling, een persoonlijke lening, schuld op je creditcard, je hypotheek. Het zijn stuk voor stuk manieren om snel van je geld af te komen.

Heb jij naast je hypotheek schulden openstaan? Gebruik dan het geld dat je hebt bespaard om je schulden versneld af te lossen. Op deze manier voorkom je dat je nog meer overbodig geld weggooit en verlaag je razendsnel je maandlasten.

 • Zeg rood staan op. Als het niet kan, gebeurt het ook niet en betaal je ook geen 12% rente vanwege luiheid.
 • Zorg dat je je creditcard aan het einde van de maand aflost. Betaal het niet af in termijnen, want dan betaal je je groen en geel aan rente.
 • Verklaar schulden taboe. Schulden neem je alleen op je als het écht moet. Niet omdat je een nieuwe auto/keuken/laptop wilt. Je kunt hiervoor kiezen, maar je maakt jezelf armer in plaats van rijker.


Betaal jezelf salaris

Als je je vaste lasten flink hebt kunnen uitdunnen, is het tijd om je consumptiegedrag aan banden te leggen voor een nog grotere besparing. Hoe je dat doet? Door jezelf een salaris te geven.

 • Bereken hoe hoog je maandelijkse vaste lasten zijn.
 • Bepaal hoeveel je zou willen sparen/beleggen per maand.
 • Bepaal hoeveel je per maand wilt uitgeven aan overige zaken (geef jezelf een budget).
 • Zorg dat het totaalplaatje overeenkomt met je maandelijkse inkomen.
 • Spaar automatisch op de dag nadat je salaris wordt gestort.
 • Laat je vaste lasten automatisch afboeken.
 • Het overige bedrag is jouw maandelijkse budget. Raak je spaarrekening niet aan.
   

Nog wat tips: Zet je spaargeld op een Nederlandse rekening waar je een goede spaarrente ontvangt.
Doe tegelijkertijd iets goeds voor de wereld en parkeer je geld bij een duurzame bank zoals Triodos Bank of
ASN Bank.

Hier ontvang je goede rente en wordt je geld gebruikt om de wereld mooier te maken. Je kunt hier ook internetsparen als je geen betaalrekening hebt.

Wil je jezelf goed in de hand houden? Laat je salaris dan storten op een betaalrekening waar je geen pinpas van hebt (dan is het meestal gratis). Gebruik deze rekening om je geld alle kanten op te sturen (afboeken van vaste lasten, storten op spaarrekening en ‘salaris’ naar jezelf overmaken).

Neem een extra persoonlijke rekening (met pas, zonder rood staan) waar je je eigen ‘salaris’ naartoe stort.
Zo kun je nooit ongemerkt meer uitgeven.

SoChicken

Gerelateerde artikelen

FemNa40