Financieel opvoeden: Geld lenen

Let op! Geld lenen kost geld. Je kent deze uitdrukking vast wel. Financiële ondernemingen zijn namelijk verplicht deze zin te gebruiken als ze reclame maken om bij hen krediet te nemen.

Het doel van deze waarschuwing is om jou en mij te waarschuwen voor de gevolgen van het lenen.

 

Afweging

Indien je 'geld lenen' opzoekt op internet, ontdek je al gauw allerlei mogelijkheden. Een persoonlijke lening?
Doorlopend krediet? Het lijkt allemaal heel gemakkelijk. Maar is het ook verstandig? Die vraag dan wel waarschuwing zie je bijna nergens terug tussen alle verschillende mogelijkheden om over extra geld te kunnen beschikken.

De zin 'Let op! Geld lenen kost geld' zie je wel staan, maar dringt het ook tot je door? Voordat je de beslissing  neemt om geld te lenen om die mooie auto te kunnen kopen, om die keuken aan te schaffen of om die vakantie te betalen, is het verstandig om eerst te onderzoeken of de maandelijkse aflossingen wel te betalen zijn van je huidige inkomen.

Maar zijn ook de aflossingen nog te betalen over één jaar, als je kinderen ineens naar de middelbare school zijn gegaan en je andere kosten krijgt. Deze afweging is belangrijk om te maken en dit is wat bedoeld wordt met deze waarschuwingszin.

Eigen opvatting

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als je zelf de instelling hebt dat je eerst ergens voor moet sparen voordat je een grote uitgave doet, geef je dat ook door aan je kinderen. En als je zelf gebruikmaakt van diverse mogelijkheden om over extra geld te beschikken door te lenen bij webwinkels, doorlopend krediet bij de bank of een persoonlijke lening, dan is dat ook iets wat je (onbewust) meegeeft aan je kind.

Onder jongeren wordt lenen steeds  meer normaal gevonden. Het Nibud Scholierenonderzoek uit 2011 laat dit ook zien. Scholieren die vaak geld te kort komen, lenen meer dan scholieren die nooit geld te kort komen en verbellen hun beltegoed vaker.

Geld lenen is op korte termijn een goede keuze, maar doordat je de lening weer moet terugbetalen, beperkt dit toch je budget voor toekomstige uitgaven. En vergeet ook niet de rentekosten die er nog eens bijkomen. Leer zelf en je kinderen om eerst goed na te denken voor je een lening aangaat!

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40