Financieel opvoeden: loslaten

Loslaten staat bijna synoniem voor opvoeden. Dit begint al heel letterlijk als het kind de eerste stapjes zelf zet. Ook de klassieke woordjes 'zelf doen' staan bijna synoniem voor loslaten, want je kind wil leren om zelfstandig te zijn. En zelfstandig keuzes maken is een belangrijke eigenschap bij financiële onafhankelijkheid en dat kun je dus niet vroeg genoeg leren.

Moeilijk

Loslaten is eng en moeilijk hoor je ouders vaak zeggen en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Je denkt dat je kind nog niet zelfstandig genoeg is of je denk dat je kind tussen alle hedendaagse prikkels geen goede keuzes kan maken.

En misschien speelt ook een rol dat je de keuzes van je kind niet begrijpt of zelfs onverstandig vindt. Toch is het belangrijk om je kind de ruimte te geven om fouten te maken. Hoe moeilijk loslaten soms ook is, het is belangrijk om het wel te doen.

Je kind moet leren te experimenteren en moet juist tegen grenzen lopen om te ervaren wat er dan gebeurt. Dus als je kind al het zakgeld verspilt aan prullen en snoep, wordt dan niet boos, maar leg uit waarom deze keuze wellicht niet zo’n verstandige zet was.

Of als je kind beïnvloedt wordt door reclame of speelgoed wat vriendjes ook  hebben, praat dan over wat reclame met je doet of wat 'status'  producten beteken in een groep.  Loslaten betekent overigens niet dat je niets hoeft te doen, maar juist op de achtergrond aanwezig blijven zijn, een oogje in het zeil houden en je kind vertrouwen geven dat het 'zelf doen' prima gaat.

Noodzakelijk

Wat gebeurt er met je kind als je niet loslaat? Als je te beschermend bent of als je teveel controle houdt, dan leert het kind niet zelf oplossingen te zoeken of om zaken anders te organiseren. Wat doe je als je puber voor de eerste keer z’n beltegoed binnen 3 dagen opgebeld heeft? Geef je dan nieuw beltegoed of houd je vast aan de afspraken die je met je puber hierover gemaakt hebt?

Als je toch geld geeft om het beltegoed op te waarderen en het gebeurt dan een tweede keer of een derde keer, wat doe je dan? Als ouder kun je namelijk niet altijd met een blanco cheque achter je kind blijven staan en het is belangrijk dat je puber zelf de consequenties leert van een beltegoed dat op is.

Sterker nog, het is belangrijk dat je puber deze vaardigheid onder de knie krijgt, want met 18 jaar mag de jong volwassene zelf overeenkomsten aangaan en dus een telefooncontract afsluiten, zelf een computer kopen of zelfs een auto met een lening aanschaffen. Blijf praten, uitleggen,  wees eerlijk en duidelijk en maak je kind tot partner. En heb vertrouwen in je kind en denk nog eens met charme terug aan de fouten die je zelf hebt gemaakt.

Gerelateerde artikelen

FemNa40