Lijnzaadolie boordevol omega 3

Vanwege de gezondheidsvoordelen wordt lijnzaadolie, dat afkomstig is van het lijnzaad van de plant Linum usitatissimum, al eeuwen gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Volgens studies bevat lijnzaadolie grote hoeveel-heden omega 3 vetzuren oftewel alfa linolzuur (ALA).

 

Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ontstekingsreacties, het behoud van een goede bloeddruk, een goede hersenfunctie en de vermindering van hart- en vaatziekten. (zie hier) Wanneer ze onvoldoende aanwezig zijn, is dit te merken aan de cognitie (leer- en geheugenstoornissen).

Leer- en geheugenstoornissen

De omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor iedere lichaamscel. Ze zitten in plasmamembranen en celmembranen en zijn dus belangrijk voor transmembraan transport, cel signalen en de goede conditie van membranen.

Omdat vetzuren een integraal component van celmembranen zijn, heeft elk tekort vergaande gevolgen. Ze zijn zeer belangrijk voor een goed functionerend brein en wanneer ze in onvoldoende mate aanwezig zijn resulteert dit in geheugen- en leerstoornissen.

Een tekort is niet alleen schadelijk voor de hersenfuncties, maar tevens nadelig voor het immuunsysteem, het hart en de vaten en het stollingsmechanisme. Volgens studies kan een tekort aan omega 3 dan ook verantwoordelijk zijn voor de vorming van bloedproppen.

Een tekort aan omega 3 vetzuren zit in klein hoekje

Veel mensen eten simpelweg niet genoeg vette vis. Omega 3 en vette vis worden vaak in één adem genoemd. De vraag is of de omega 3 vetzuren in vette vis opwegen tegen de giffen die ook in visolie zitten (dioxines, dioxineachtige pcb’s, zware metalen zoals kwik en cadmium en brandvertragers), radioactiviteit en andere giffen.

Het is bekend dat deze giffen de hersenstructuur van kinderen veranderen. Gelukkig zijn vette vis en visolie niet de enige bron van omega 3 vetzuren. Mits je bij visolie niet de garantie hebt dat het product vrij van zware metalen (lood, kwik, cadmium) is, is krill olie een beter alternatief. Of plantaardige olie zoals lijnzaadolie.
Van alle plantaardige oliën bevat lijnzaadolie simpelweg de grootste concentratie omega 3 vetzuren.

Maar het zou wellicht een nadeel kunnen zijn: in lijnzaadolie zit geen EPA en DHA, maar ALA moet door het lichaam worden omgezet in EPA en DHA, maar dit verloopt niet altijd bij iedereen even effectief. Vissen halen EPA en DHA uit algen.

Omega 3 vetzuren per 100 gram:

  • lijnzaadolie, 55 gram
  • Hennepzaadolie, 22 gram
  • walnootolie, 8,7 gram
  • sojaolie, 5,7 gram
  • koolzaadolie, 10 gram
  • Geen extra omega 6 vetzuren!

De combinatie omega 3-6 vetzuren is inmiddels wel achterhaald. Waar we te weinig Omega 3 vetzuren binnenkrijgen, krijgen we teveel omega 6 vetzuren binnen en deze laatstgenoemde zuren werken ontstekingsbevorderend. Niet echt handig om dit ook nog eens via een supplement binnen te krijgen dus.

We zitten niet te wachten op huidproblemen, artritis, hart- en vaatziekten en astma. Er is duidelijk een disbalans tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. De ratio zou moeten zijn: 2:1 of 1:1. Maar de ratio ligt eerder vanaf 16:1. En dit is nog bescheiden ingeschat. Bewerkte voeding is hier de hoofdoorzaak van.
Geen wonder dat er zoveel gezondheidsproblemen zijn.

Omega 6 vetzuren:

  • Saffloerolie, 75%
  • Zonnebloemolie, 65%
  • Maisolie, 54%
  • Sojaolie, 51%
  • Walnootolie, 52%
  • Katoenzaadolie, 50%
  • Pompoenolie, 43%
  • Sesamolie, 42%
  • Lijnzaadolie, 14%
  • Olijfolie, 8%

Het LDL gehalte, dat verantwoordelijk is voor een te hoog cholesterol, is in lijnzaadolie laag. De omega 3 vetzuren werken gunstig bij diabetes, omdat ze het triglyceride niveau verlagen. Ook verbeteren de vetzuren bloedcirculatie en versterken ze het zenuwstelsel.

Lijnzaadolie zou de eetlust verminderen en daarom helpen bij het afvallen. De ALA in de olie helpt bij een hoge bloeddruk. Ook depressies, menstruatiestoornissen, overgangsklachten en het prikkelbare darmsyndroom verminderen door ALA. Voor mannen: er zou een verband kunnen zijn tussen ALA en een verhoogde kans op prostaatkanker.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40