Nieuwe trend: bakken in Rode Palmolie

Het is al een tijdje zo dat kokos olie helemaal hot is. In de meeste keukens is dit wel te vinden. Dat is het overigens al een tijdje en waarschijnlijk als gevolg daarvan vind je het ook terug in de verschillende supermarkten.

Maar inmiddels is er een nieuwe trend op kookgebied: bakken in palmolie. Rode palmolie.

 

Vet hebben we allemaal nodig om gezond te blijven. Vetten bevatten essentiële stoffen, ondersteunen talrijke belangrijke processen in het lichaam en het geeft je energie.

Het idee dat het eten van vetten altijd leidt tot overgewicht is een fabeltje. Niet het eten van vetten maar het binnenkrijgen van meer calorieën dan je verbrandt, dàt leidt tot overgewicht.

Vetten zorgen voor veel minder schommelingen van je bloedsuikerspiegel dan koolhydraten dat doen en ze geven je lang een verzadigd gevoel. Natuurlijk, overdrijf niet met vetten. Maar is dat niet met alles zo?

Een andere mythe is dat verzadigd vet slecht is. Verzadigd vet kan slecht zijn, maar niet per definitie.
Het probleem ligt bij de transvetten die kunstmatig zijn gehard zodat ze gemakkelijk te verwerken zijn in producten. Die zijn niet goed voor je.

Ook het oxideren van vetten tijdens het bakproces kan schadelijk zijn en dat gebeurt nu juist bij de onverzadigde plantaardige vetten zoals arachideolie en zonnebloemolie. terwijl dit bij verzadigde vetten zoals kokosolie, boter en palmolie juist niet gebeurt omdat deze vetten veel stabieler zijn en ze dus tot een veel hogere temperatuur te verhitten zijn. Lees op deze zeer informatieve site meer over vetten.

Goede palmolie, slechte palmolie

Complete oerwouden worden gekapt vanwege palmolie. Logisch dat palmolie een slechte naam heeft. Maar er zijn andere manieren om palmolie te verbouwen. De rode palmolie van Amanprana komt uitsluitend van kleinschalige biologische plantages in Colombia.

Deze plantages houden samen met de lokale natuurstichting de biodiversiteit in stand. Deze rode palmolie is ongeraffineerd, 100% natuurlijk en extra vierge. Koop altijd rode palmolie, de witte is namelijk geraffineerd zodat alle goede stoffen er niet meer in zitten.

Rode palmolie bevat een relatief veel vitamine A, D, K en E en is rijk aan caroteen. Vandaar dat de rode palmolie ook echt rood is. De smaak is vrij karakteristiek en past goed bij stoofschotels, gehaktschotels, wokgerechten en zo'n beetje alle andere Aziatische, Mexicaanse en Afrikaanse gerechten. Maar ik vind 'm iets minder geschikt voor de oer-Hollandse sudderlap omdat de smaak er gewoonweg niet zo goed bij past.

Ik moest in eerste instantie even wennen aan de smaak, maar nu zie ik het als een hele welkome afwisseling tussen al die andere vetten die ik graag gebruik tijdens het koken. Rode palmolie van Amanprana  is online te koop bij SoloBioMooi.

Gerelateerde artikelen

Biologische cosmetica

Door:

Wat begon met de aankoop van een fijn vakantiehuis in Andalusië, groeide uit tot een eigen cosmeticalijn met aloë vera (en 0% water!) als hoofdbestanddeel.

Lees verder

FemNa40