Kurkuma als medicijn

Superpower uit de grond. Een klein worteltje dat iedereen kent zonder het misschien te kennen, is een van de krachtigste antikanker medicijnen uit de natuur.

Wanneer was de laatste keer dat je kerrie gebruikte? Nou dat was dan de laatste keer dat je het supersterke antikanker middel curcumine tot je nam. Curcumine is de werkzame stof uit kurkuma of geelwortel en dat is weer een bestanddeel van kerrie.

 

In de Aziatische keuken wordt het al eeuwen gebruikt en wat blijkt? Indiërs (die over het algemeen zo’n halve theelepel per dag gebruiken) hebben bij gelijke leeftijd 8x minder longkanker, 9x minder darmkanker, 5x minder borstkanker en 10x minder nierkanker dan wij westerse aardappelvreters (bron: Dr. David).

In het lab remt het de groei van heel veel soorten kanker en muizen bij wie tumoren worden geïmplanteerd, leven onaangedaan verder. Hoe kan dat nou?

Dat kan omdat curcumine sterk ontstekingsremmend is (dus ook heel goed bij reuma e.d.!), het gaat angiogenese tegen (aanmaak van tumorbloedvaten) en het dwingt kankercellen zichzelf van kant te maken (apoptose). Bovendien bevordert curcumine de effecten van chemotheraphie en remt het de groei van tumoren. En het mooiste van alles: het kost 1,39 euro bij de Appie. Driewerf hoezee!

Wat doe je er mee, wat doe je er mee?

Nou... je mixt het gewoon overal doorheen. Ik begin ‘s ochtends met een snufje kurkuma door de pap, ‘s middags in de soep en ‘s avonds in de wok door de groenten en over de pasta. En voor het slapengaan neem ik zo nu en dan eens een super-healty-mega-booster nachtmutsje:

Melk (soja/rijst/amandel) – kurkuma – nootmuskaat – honing -ghee (geklaarde boter). Even koken en slobberen maar.

Ook deze thee van VegaDutchie is lekker. En deze Smoothie van Casa di Yoga:

Mix yoghurt, verse gember, citroensap, banaan, honing, vanille, kurkuma, kaneel en wat water.

Let wel, kurkuma wordt niet zomaar door het lichaam opgenomen, het werkt beter in combinatie met zwarte peper en olijfolie. Daarom gebruik ik voor de zekerheid ook nog maar een preparaatje: Curcumine Peperine.
En als je bij de toko bent, neem je lekker een vers worteltje mee. Let wel op dat je het niet in je kleren krijgt en ook je vingers gaan eraan.

Ik zie er inmiddels uit alsof ik drie pakjes sigaretten per dag rook, met links (en dat doe ik dus niet).

En voor wie nog denkt ‘die Jette die tikt niet helemaal lekker met d’r kruidenmengsels’, check de site van Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker, die sponsoren een onderzoek bij het AMC naar kurkuma.

Nog even en ook daar komen ze er achter!

Eet smakelijk.

Gerelateerde artikelen

FemNa40