Extra belasting op flessenwater

Het kabinet wil flessenwater extra gaan belasten

De overheid wil de gaten in de begroting dichten door de belasting op water, frisdrank en vruchtensap flink omhoog te schroeven.

Gezonde dranken worden zo een stuk duurder.
Is dat wel zo handig?

 

Veel mensen tanken over de grens. Moeten we straks ook onze gezonde producten over de grens kopen?
Ik heb het altijd vreemd gevonden dat cola vaak goedkoper is dan jus d'orange of spa rood.

Om cola te maken zijn veel meer handelingen nodig dan bij een flesje water met spa blauw. Bij de Burger King kost 0,75 liter cola op dit moment € 2,50, terwijl 0,5 liter water € 2,25 kost.

Cola is dus als je het per liter bekijkt verreweg het goedkoopst.

Misstanden omdraaien

Naar mijn mening is dit een gouden kans voor het kabinet om dit soort misstanden om te draaien: de gezonde producten goedkoper maken en de ongezonde duurder. Helaas stimuleert de overheid met deze actie juist ongezond gedrag.

Ditzelfde zagen we eerder bij subsidies op regulier vlees. In de supermarkt is normaal vlees extreem goedkoop in vergelijking met biologisch vlees. Omdat de meeste Nederlanders geen dief zijn van hun eigen portemonnee, ligt er vaak regulier vlees in hun boodschappenmandje.

Dit allemaal omdat de overheid indirect bepaalt dat we vlees eten van mishandelde dieren, die ook nog eens het verkeerde voer krijgen. De vraag is dus niet waarom biologisch vlees zo duur is, maar waarom regulier vlees zo goedkoop is.

De maatregel van het kabinet vloeit voort uit een besluit om schenkingen te versoepelen. Straks mag namelijk iedereen onbelast € 100.000,- schenken, mits dit ingezet wordt voor de aflossing van een huis. Zo komt het geld bij de bankiers terecht.

De bankiers hebben er jaren geleden een puinhoop van gemaakt en dat mogen wij nu dus betalen met onze gezondheid. De belasting op water en vruchtensap gaat omhoog, zodat het vrijgemaakte geld richting banken kan stromen, in mijn ogen een vreemde situatie.

Verbod op melatonine ingetrokken

Gelukkig is er ook positief nieuws! De overheid wilde de verkoop van het natuurlijke slaaphormoon melatonine aan banden leggen. Alleen onwerkzame doseringen van minder dan 0,3 mg mochten nog over de toonbank gaan, zodat de tussenkomst van een arts noodzakelijk zou zijn bij het verkrijgen van doseringen die wel werken.

De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland spande daarop een rechtszaak aan en is vervolgens voorlopig in het gelijk gesteld, omdat het niet is bewezen dat een hoge dosis melatonine schadelijk zou zijn.

Daarom kunnen we nu in de winkels melatonine tot 3 mg vrij verkrijgen en op het internet tot maximaal 5 mg. Toen ik vorig jaar in Amerika was zag ik melatonine van 10 mg in de supermarkt, het kan dus nog gekker.

Melatonine herstelt het zogenaamde circadiaanse ritme: de balans in de hormonen melatonine en cortisol. Deze reguleren het slaap- en waakritme, oftewel onze biologische klok. Daarom is melatonine effectief bij slaapproblemen en jetlags.

Bij het ouder worden, loopt de melatonineproductie drastisch terug waardoor veel ouderen geplaagd worden door slaapproblemen. Het fijne is dat permanent slikken van melatonine niet nodig is, omdat de slaapproblemen na het herstel van het circadiaanse ritme vaak verminderen.

De melatoninespiegel kun je ook op een natuurlijke manier verbeteren door meer te bewegen en minder te stressen. Melatonine maak je pas aan wanneer het donker wordt. Als het donker is dan registreren je hersenen minder blauw licht waardoor de melatonineproductie in de pijnappelklier op gang komt.

Helaas geven moderne LCD en LED schermen, zoals die van tv’s, computers, tablets en telefoons extreem veel blauw licht. Dit blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine. Om dit tegen te gaan kun je een PRISMA Bluelightprotectie beeldschermbril gebruiken.

Deze filtert het blauwe licht, zodat ons brein toch melatonine produceert. Een gouden tip is om het programma f.lux te installeren op je computer. Dit programmaatje zorgt ervoor dat de kleurentemperatuur van je monitor warmer wordt, zodat er geen blauw licht meer op je netvlies komt.

Het programma verandert de kleur van het scherm al naar gelang het tijdstip van de dag. Het is alleen jammer dat dit programma niet op een iPhone of TV geïnstalleerd kan worden.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Bron

Gerelateerde artikelen

Eerder oud door suiker?

Door:

Welk effect heeft suikerrijke frisdrank op onze gezondheid. Het blijkt namelijk dat mensen die dagelijks enkele keren genieten van dit soort mierzoete drankjes dit moeten bekopen met een korter leven.

Lees verder

Geen zuivel?

Door:

Vorige week had ik zomaar ineens twee cliƫnten die geen van beiden zuivel gebruikten. Het gegeven is niet nieuw, maar twee tegelijk was wel gelijk een hint voor mij om er iets mee te doen.

Lees verder

FemNa40