Is drinkwater giftig?

Recent was er in het nieuws dat het eten uit blik of plastic je bloeddruk kan verhogen. Dat komt omdat bij deze verpakkingsmaterialen gebruikgemaakt wordt van de weekmaker BPA.

Onderzoekers zagen dat enkele uren na consumptie de hoeveelheid BPA in de urine toenam met maar liefst 1600%! Hierdoor nam de systolische bloeddruk van de proefpersonen met gemiddeld 4,5 mm kwikdruk toe.

 

We wisten al dat BPA gelinkt is aan overgewicht en kanker, maar nu dus ook aan een verhoogde bloeddruk.

Ik vertrouw zelf geen enkele soort plastic omdat BPA slechts het topje van de ijsberg is. Alle weekmakers kunnen inwerken op het lichaam. Sommige soorten werken zelfs krachtiger dan BPA zelf. Voorbeelden van andere weekmakers zijn BPS en BPB.

Het probleem is dat BPA in het lichaam werkt als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.
Deze chemische vorm noemen we ook wel een xeno-oestrogeen en dat werkt sterker dan het lichaamseigen oestrogeen. Daarom vertrouw ik plastic drinkflessen niet maar kies ik voor RVS of een glazen drinkfles voor onderweg.

Ook via de lucht verspreid

BPA kan zich niet alleen via het drinkwater verspreiden, maar ook via de lucht. Het water dat uit een luchtbevochtiger verdampt, kan ook de lucht in je huiskamer vol weekmakers pompen. De huid neemt gemakkelijk BPA op. Pas dus op met cosmetica uit plastic.

Even kort: shampoo is daarbij wel een ander verhaal dan dat je make-up uit plastic gebruikt. Bij make-up heeft de BPA de hele dag de tijd om opgenomen te worden.

Oude waterleidingen

Het wordt nog gekker. BPA wordt ook toegepast in epoxyhars. Waarom is dat een probleem? Het blijkt dat het te duur is om veel oude waterleidingen te vervangen en daarom worden ze aan de binnenkant van dit mengsel voorzien. Dit procedé heet ook wel relining.

De binnenkant van de oude waterleidingen wordt dan voorzien van epoxyhars met daarin mogelijk BPA. 

Het blijkt ook dat kunststof waterleidingen vaak van PVC zijn. PVC, voluit polyvinylchloride, wordt soms voorzien van weekmakers zoals BPA om ze makkelijker te laten buigen.

Ik heb het even nagekeken en in mijn nieuwbouwwoning hier in Huis ter Heide, blijk ik ook voor een deel een PVC-leiding te hebben. PVC kan naast BPA ook andere toxische stoffen afstoten. Daarom ben ik blij met mijn EWO-waterfilter.

BPA kan dus je bloeddruk verhogen. Hoe dat werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de arts je binnen een 6-minuten-consult graag een bloeddrukverlager voorschrijft, waar je je hele leven aan vastzit.
Er wordt niet gekeken naar BPA. Ook niet naar stress, je relatie, voeding, beweging of slaap.

Hoge bloeddruk

Mijn eigen vader had te kampen met hoge bloeddruk en hij zat ook levenslang vast aan de medicatie. Dit hield hij trouw vol, tot de bijwerkingen ondraaglijk werden. Toen hebben we een bloeddrukmeter gekocht en in samenspraak met de arts is de dagelijkse dosis medicatie stelselmatig verlaagd.

Nu is hij vrij van medicatie. We hebben geraffineerd zout vervangen door mineraalrijk Keltisch zeezout. Hij is meer magnesium gaan gebruiken, bieten gaan eten en minder alcohol gaan drinken. Daarbij is hij ook nog eens meer kaliumrijke groente en knoflook gaan nuttigen en het resultaat was goed zichtbaar! Meer tips over het verlagen van je bloeddruk kun je nalezen in deze blogpost van een tijdje terug.

Waterfilters

Ik kwam deze week de resultaten tegen van een onderzoek naar diverse waterfilters. Wat bleek: veel merken filteren erg slecht. Bij sommige kwam er zelfs een behoorlijke dosis aluminium vrij. De meeste waterfilters werken met korrels in de vorm van granulaat. Bij granulaat is de filterkracht zeer matig.

Gelukkig werkt de EWO-waterfilter met een geperst blok koolstof van Carbonit, waardoor er geen korrels in het spel zijn en er niets het water in lekt. Dat is toch schokkend, je denkt met een filter kan goed bezig te zijn en dan vis je toch nog achter het net. Daarom is research doen heel belangrijk.

Luchtreinigers

Ik ben nu bezig met het testen van luchtreinigers voor in huis, omdat de hoeveelheid fijnstof in Nederland zeer hoog ligt. Tot nu toe heb ik al aardig wat apparaten en systemen afgekeurd. Zodra ik iets goed vind, laat ik je dit zeker weten. Als je trouwens een tip voor een goede luchtreiniger hebt, dan is deze zeker welkom!

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40