De Nationale GezondheidsBeurs

Ik heb een bezoek gebracht aan de
Nationale Gezondheidsbeurs (5 t/m 8 februari) en heb daar zo mijn mening over.

Om op de beurs te kunnen staan, ben je als standhouder al gauw een paar duizend euro kwijt. Voor grote bedrijven is dit heel gemakkelijk op te brengen.

Ik trof veel stands aan die niets met gezondheid te maken hebben.

 

Meteen bij binnenkomst stuitte ik op de stand van de Telegraaf, ik snapte niet wat ze hier te zoeken hadden. Een stand verderop verkochten ze softijs. Heel vreemd allemaal.

Zorgwekkender vond ik de cholesterolbus. Met behulp van een vingerprik stellen ze je cholesterolwaarden vast. Volgens hun huidige standaard heeft bijna elke Nederlander een te hoog cholesterol.

Ze zeggen dat je je cholesterol kunt verlagen door anders te eten en geven vervolgens een apothekerstasje mee met informatie. De apothekerstas komt heel betrouwbaar over, maar daarin zit gewoon een dieetboekje van Unilever met verwijzingen naar hun producten.

Toen ik verhaal gingen halen, bleken de bloedprikkers heel dankbaar voor het feit dat Unilever ze sponsort op de beurs. Unilever blijkt de stand dus te betalen.

Cholesterol

Ik heb al eerder over cholesterol geblogd, want het verhaal zit net iets anders. Cholesterol is een onmisbare stof. Zo worden er hormonen en vitamine D van gemaakt. Ik heb liever een te hoog cholesterol dan een te laag.

Het boek Feiten en Fabels over cholesterol vertelt er ook alles over. Een verhoogd cholesterol komt vaak doordat we te weinig vitamines tot ons krijgen. Vitamine D en K zijn verantwoordelijk voor het afzetten van calcium in de botten. Als één van deze twee ontbreken, dan kan calcium zich afzetten in de vaatwanden.

Onderzoek toont aan dat cholesterolplaques in de aderen grotendeels uit calcium bestaat. Dat vertelt Unilever er allemaal niet bij. Ik vind het sowieso schandalig dat Unilever wel claims op hun producten mag zetten,
terwijl de natuurlijke supplementen en kruiden hard worden aangepakt. Wat dat betreft leven we in een omgekeerde wereld.

Niets gezonds te eten

Op de beurs kwam ik ook Ralph Moorman met zijn vriendin tegen. Na wat bijkletsen, kwamen we tot de conclusie dat er op de hele beurs niets gezonds te eten was. Dus dit is in de toekomst een kans voor gezonde cateraars.

Vele standhouders klaagden hierover en zeiden dat het ondoenlijk is om iets gezonds te scoren.
Er zijn wel wat rauwe repen te verkrijgen, maar niks dat vers bereid wordt. Ik zag nog wel een stand met cholesterolverlagende nepkaas.

Dit noemen ze dan Kees en het bestaat grotendeels uit de ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren. Wetenschappelijk is aangetoond dat teveel linolzuur (omega 6) zeer schadelijk is voor de gezondheid.
Daarbij zijn de verzadigde vetten uit kaas helemaal niet ongezond.

Dr. Frank heeft ook een lezing gegeven. Hij vertelde met droge ogen dat we allemaal aan de margarine moeten. Als je dan achteraf met hem in gesprek gaat dan zegt hij dat zijn bevindingen gestoeld zijn op de wetenschap. Dat zal best wel kloppen, maar dat zijn dan achterhaalde studies.

Recente studies tonen keer op keer aan dat de verzadigd vet hypothese berust op bewust foutieve selecties. Dat margarine in mijn ogen vloeibaar plastic is heb ik in een blog een tijdje terug nog uiteengezet.

Biologisch voedsel

Ik heb te doen met de onwetende bezoeker van de Gezondheidsbeurs. Bij binnenkomst wordt deze gelijk opgevangen door de cholesterolbus om vervolgens de stuipen op het lijf gejaagd te worden met een zogenaamd te hoog cholesterol. Snel aan de margarine!

Dan zit je bij de lezing bij Dr. Frank en moet je alweer snel aan de margarine. Ik zag deze week een tweet van
Dr. Frank waarin hij stelt dat bezoekers van de Gezondheidsbeurs niet blij waren met zijn opmerking dat er geen verschil is tussen biologische en niet-biologische voeding.

Alweer heeft deze man de laatste onderzoeken gemist. Biologisch voedsel bevat minder bestrijdingsmiddelen en veel meer actieve plantenstoffen. Deze plantenstoffen doen heel veel goeds voor onze gezondheid.

Ralph Moorman was op de beurs om zelf ook een lezing te geven. Hij zegt juist weer dat we aan de roomboter moeten. De boeken van mijn uitgever zeggen dat ook. De onwetende bezoeker van de Gezondheidsbeurs wordt dus alle kanten op geslingerd.

De Gezondheidsbeurs kan je een leuke middag opleveren, maar je moet goed blijven opletten. Commerciële bedrijven investeren maar al te graag voor extra promotie. Deze bedrijven willen eigenlijk op korte termijn geld verdienen, terwijl gezondheid een lange termijninvestering is.

Ik hoop dat de selectie volgend jaar wat strenger zal zijn. Iedereen mag er staan, zolang er betaald wordt. Daarmee wordt het dus De Nationale Ongezondheidsbeurs…

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40