Wat zijn de functies van eiwitten?

Zit er in voeding voldoende eiwit?

De drie hoofddoelen om voedsel tot ons te nemen zijn: 

Het lichaam van de noodzakelijke bouwstoffen te voorzien, energie en voldoende hulpstoffen te geven die we nodig hebben voor de dagelijkse evenwichtige werking van het lichaam.

 

Voedingsstoffen naar de achtergrond

Jammer genoeg krijgen die drie hoofddoelen nog maar een kleine rol toebedeeld bij het plannen en samenstellen van onze voeding. Tegenwoordig zijn vooral genot (wat is lekker), gemak en financiële overwegingen (wat is goedkoop) belangrijk.

Daardoor verdwijnen bepaalde voedingsstoffen naar de achtergrond. Voedingsstoffen die onmisbaar zijn om onze gezondheid te handhaven en het versnelde verouderingsproces een halt toe te roepen.

Eiwitten van eersterangs belang!

Een voorbeeld van een voedingsstof die we te weinig tot ons nemen, maar heel belangrijk is, zijn de eiwitten.

Het is heel treffend dat de term voor eiwitten van Griekse oorsprong is. Eiwit = proteïne. Proteïne komt van het Griekse 'protos', wat van de uitdrukking 'van eersterangs belang' komt. De eiwitten zijn na water het talrijkst aanwezig in ons lichaam. Eiwitten vervullen veel functies!

Bekende bronnen van eiwitten:

  • Bepaalde vleessoorten en vis
  • Eieren
  • Kazen
  • Kwark


Deze producten bevatten, afhankelijk van hun kwaliteit, 15-20-25% eiwitten. Eiwitten vervullen heel wat functies in ons lichaam. Ik geef enkele voorbeelden.

Eiwitten vormen het flexibele, sterke net dat als geraamte voor onze spieren, huid, gewrichten, kraakbeen, pezen, beenderen, tanden en aders fungeert. Het functioneren van onze spieren wordt door de eiwitten gewaarborgd. De eiwitten vormen de spierweefsels die in staat zijn samen te trekken. 

De voeding die we consumeren kan alleen verteerd worden wanneer ons lichaam de eiwitsoorten kan produceren die we verteringsenzymen noemen. Alle duizenden bouw-, afbraak-, ombouwprocessen die gelijktijdig in ons lichaam plaatsvinden, vereisen eveneens veel eiwitten.

Die eiwitten noemen we ook wel enzymen. Bepaalde eiwitten die het functioneren van ons lichaam garanderen, noemen we hormonen. Ook de antilichamen die ons beschermen tegen bacteriën en virussen, bestaan uit eiwitten.

Ons lichaam kan eiwitten omvormen tot stoffen die zorgen voor de opbouw van ons lichaam en ons van energie voorzien. Zo kunnen ze omgevormd worden tot bepaalde vetten of zoveel suiker als we maar nodig hebben.

Eiwitten zijn op zich ook al een volwaardige energiebron die, zelfs wanneer we ze in grote mate consumeren, niet voor ongewenste extra kilo’s zorgen.

Continue afbraak en opbouw

Eiwitten zijn geen lang leven beschoren in een lichaam. Sommige eiwitten zijn gedurende 24 uur actief,
worden dan afgebroken en worden dan opnieuw opgebouwd. Bepaalde eiwitsoorten kunnen wekenlang in het lichaam blijven. Maar zelfs dan gaat het slechts om weken!

Voorzie lichaam rijkelijk van eiwit

Wanneer we naar de voeding van de mens kijken, dan zien we in het algemeen – zowel bij volwassenen als bij kinderen – een gebrek aan eiwitten. Toch is het van levensgroot belang dat we ons lichaam rijkelijk van deze onmisbare bouwstoffen en uitstekende energiebronnen voorzien.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig al melkzuur proteïnen en andere producten die heel lekker zijn, ook door kinderen smaakvol gevonden worden en die ons en onze kinderen in grote mate voorzien van de zogenaamde volwaardige eiwitten.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen en energiebronnen voor het lichaam.

Geschreven door: Doctor Gábor Lenkei

Lijf en gezondheid

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40