Als ik iets lekker vind, kan ik niet stoppen met eten

Een veel voorkomende klacht die mensen hebben is: Het niet kunnen stoppen met eten als je iets lekker vind.

Herkenbaar? Dit is een vrij lastig probleem,
zeker met de decembermaand voor de deur.

 

Hoe komt het dat je niet kunt stoppen met eten. Eigenlijk wil het zeggen dat je balans in je leefpatroon niet goed is. Je bent dingen tekort gekomen de afgelopen periode. En je lichaam compenseert dit door niet te willen stoppen met eten.

Om te voorkomen dat je zoveel te compenseren hebt, dan zul je op andere momenten en op andere gebieden moeten zorgen dat er genoeg te ontspannen en te genieten valt.

Dat betekent dat je best wat van jezelf kunt vragen, maar je zult ook ruimte moeten maken om te kunnen herstellen. Anders raak je uitgeput. Het is dus belangrijk dat je dingen gaat doen die je WILT en niet omdat het MOET.

Ik moet…

Over het algemeen ligt de balans naar ik moet… Ik moet betekent eigenlijk: 'Ik wil…' of 'Ik wil niet…' 
Als je jezelf ik moet hoort zeggen, kan het nuttig zijn om na te gaan welke van de twee het is.

Wil je dit of wil je dit juist niet. Dan kun je helpen om een goede beslissing te nemen en duidelijk te communiceren. De rust en de voldoening die je daarvan krijgt, zorgen ervoor dat je minder vaak gulzig hoeft te eten.

De oplossing

Wie aangeeft dat het lekker blijft om door te eten (ook als iemand geen honger meer heeft en al aardig wat heeft gehad), is meestal niet meer aan het proeven. Het idee van door mogen eten is prettig. Het geeft blijkbaar vulling.

Maar dat heeft niets meer met smaak te maken. Het is namelijk zo dat de eerste happen of slokken de lekkerste smaak hebben. Hierna ga je minder proeven. De smaak wordt minder interessant.

Zodra je dat merkt, weet je dat je niet meer voor de smaak eet of drinkt. Vraag je dan af welke andere behoefte er speelt en kijk dan hoe je die kunt vervullen. Met eten en drinken gaat het namelijk niet lukken.

Proef op de som

Je hoeft niet bang te zijn dat je niet meer mag genieten van de smaak van lekker eten en drinken. Keer de gedachte om: Blijf met volle aandacht proeven van dat lekkere eten en drinken, zodat je kunt merken als de smaak minder interessant wordt. Dan heb je genoeg gehad.

Ga de uitdaging aan en neem iets wat je heel lekker vindt en waar je normaal gesproken veel van op kunt.
Lukt dat ook als je het nu bewust proeft?

Hoe pak je het aan

Sta jezelf toe om alles te eten wat je wilt en zoveel je maar wilt. Pas wel het onderstaande stappenplan toe als je gaat eten:

Stap 1 : Neem er één.
Stap 2 : Eet met aandacht.
Stap 3 : Kies bewust of je een volgende neemt. Luister goed naar je lichaam.
                 Tip: Als je verzadigd bent dan verdwijnt de drang om door te eten.
Stap 4 : Zo ja, begin dan weer opnieuw bij stap 1.

Als we vaker eten volgens het principe van één tegelijk, dan kan het resultaat dus zijn dat we minder gaan eten en dat we langzamer gaan eten.

Wellicht gaan we ook andere etenswaren kiezen; dingen met meer kwaliteit waar we meer van genieten en die een beter effect hebben op ons energieniveau. Waardoor we ons beter gaan voelen!

Succes!

Astrid de Wilde, (sport)diëtist TOPvoeding

Gerelateerde artikelen

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40