Etiketten misleiden ons

Albert Heijn heeft bekendgemaakt dat ze kant-en-klare adviezen van het Voedingscentrum willen gaan opvolgen om het de consument gemakkelijker te maken.

Het enige dat er moet gebeuren, is dat het Voedingscentrum daadwerkelijk met adviezen over producten komt.

 

De kans is groot dat roomboter weer in het verdomhoekje komt en margarine wordt opgehemeld.
Hoe ontspringen we deze dans? Daarover gaat dit blog.

De meeste bedrijven willen geld verdienen en doen dat vaak over de rug van onze gezondheid. Bedrijven willen graag aandeelhouders tevreden stellen en denken hierdoor op korte termijn.

Het etiket vermeldt vaak dat het om een gezond product gaat, terwijl als je het etiket goed leest blijkt dat we bij de neus genomen worden. Ralph Moorman heeft 3 jaar geleden het boek De Boodschappencoach uitgebracht om ons wegwijs te maken in de jungle van etiketten en producten.

Inmiddels is er zoveel veranderd dat Ralph De Boodschappencoach volledig heeft herzien. Het handzame boekje is nu een stuk dikker en er worden 25% meer producten in besproken. De belangrijkste inzichten wil ik graag met je delen, zodat je niet ten prooi hoeft te vallen aan de grillen van Albert Heijn en het Voedingscentrum.

Glutenpoeder

Sinds enkele maanden wordt deze truc door veel bakkers toegepast. Om het brood sneller te kunnen laten rijzen, wordt aan het meelmengsel pure glutenpoeder toegevoegd. Vaak vergeten producenten dit op het etiket te vermelden. Ook bij speltbrood wordt dit vaak toegevoegd.

Vooral luchtige hoge broden bevatten glutenpoeder. Daarom kun je volgens Ralph het beste kiezen voor lage, platte en compacte broden. Het liefst spelt desem. Tarwe bevat vezels die onder de FODMAPS vallen en geeft daardoor vaak problemen.

Spelt is geen FODMAP en wordt door de meeste mensen beter verdragen. Het beste is desem. Wil je helemaal glutenvrij dan is het biologische Yam Desem haverbrood een goede optie.

Milde olijfolie

Supermarktolijfoliën zijn vaak geschikt voor bakken. Wanneer dit zo is, wordt meestal de term ‘milde olijfolie’ gebruikt. Eigenlijk gaat het dan om zwaar geraffineerde olijfolie die is aangelengd met zonnebloemolie.
Kies daarom altijd voor extra vierge.

Albert Heijn zegt hun biologische olijfolie in plastic te doen omdat het beter is voor het milieu,
maar ondertussen kunnen weekmakers uit plastic gemakkelijk in de olie lekken. Deze weekmakers kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren. Ik raad dus altijd aan om vetten in glas te kopen.

Rijstolie

Veel mensen gebruiken rijstolie om in te bakken. Fabrikanten prijzen deze olie aan als ideaal! Intussen zit het bomvol omega 6 en oxideert het dus snel bij verhitting. Ook deze olie is zwaar geraffineerd en kun je daarom beter laten staan.

E-nummers veilig?

Het Voedingscentrum zegt dat E-nummers volledig veilig zijn voor consumptie. Ze zijn door Brussel goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. Echter, van conserveermiddel E250, oftewel nitriet is bekend dat dit mogelijk kanker kan veroorzaken.

Het is dan ook de vraag of rood vlees darmkanker veroorzaakt of misschien toch de nitriet. Rood vlees is sowieso arm aan nutriënten. Ralph raadt aan om te kiezen voor orgaanvlees zoals lever, zwezerik, nieren of hart. Onze voorouders aten dit hoogstwaarschijnlijk ook.

Dieren eten eerst de organen op en pas als laatste het spiervlees. Nieren zijn zeer rijk aan vitamine C, de lever weer aan ijzer en B12. Kies wel altijd voor biologisch vlees en eet er voldoende groenten bij.

Stevia

Producten op basis van witte stevia in de supermarkt zijn meestal sterk bewerkt en geraffineerd. Het grootste probleem is dat met stevia gezoete producten vaak aangevuld worden met traditionele zoetstoffen en stevia dus eigenlijk meer een marketingtruc is om toch weer ongezonde producten te kunnen verkopen.

Agavesiroop is een ander zoetmiddel dat we beter kunnen laten liggen, omdat het bijna geheel uit fructose bestaat en daardoor de lever zwaar belast.

Yoghurtalternatief

Veel mensen komen erachter dat hun darmklachten veroorzaakt worden door zuivel.
Gefermenteerde kokosyoghurt wordt vaak wel goed verdragen. Bij Albert Heijn is deze kokosyoghurt te verkrijgen van het merk Coyo.

In de biowinkel verkopen ze vaak Abbot Kinney. Zelf neem ik deze laatste vaak in combinatie met biologische blauwe bessen; heerlijk en heel gezond!

Decafé

Koffiedrinkers kiezen vaak voor koffie zonder cafeïne om de bijnieren te sparen. De koffiebonen kunnen met koolzuur en water ontdaan zijn van cafeïne, maar dit gebeurt vaak met het chemische middel dichloormethaan.

Het probleem hiervan is dat er resten van dit chemische middel op de decafébonen achter kunnen blijven.
Kies daarom altijd voor biologische bonen.

Amandelmelk

Een goed alternatief voor melk is amandelmelk of havermelk. In de reguliere supermarkt worden aan deze melkvervangers vaak suikers en synthetische vitaminen toegevoegd. Het beste kun je daarom deze producten bij de biologische winkels kopen.

Kaas

De kaas van de koe bevat vaak eiwitten van een type dat bij veel mensen problemen geeft. Gelukkig kun je bij Albert Heijn nu niet alleen kiezen voor koemelkkaas, maar ook voor biologische geitenkaas, schapenfeta of buffelmozzarella.

Deze caseïne is niet van het type bcm-7, waardoor deze kaassoorten doorgaans beter worden verdragen.

Het was een lastige opgave om uit al de nieuwe tips te kiezen, want er staan ontzettend veel bruikbare tips in De Boodschappencoach. Mocht je deze herziene versie in je bezit willen krijgen: deze is in de webshop verkrijgbaar.


Voor de gelegenheid heb ik de arts Frits van der Blom gevraagd om een lezing bij ons te komen geven over het ontcijferen van etiketten. Hij zal de producten en de vele trucs die gebruikt worden in de supermarkt bespreken, zodat je zelf de juiste keuzes kunt maken.

Hij geeft je geen vis, maar hij leert je vissen. Het is eigenlijk een spoedcursus, zodat je zelf de fabels van de feiten kunt onderscheiden en niet langer aan de macht van marketeers bent overgeleverd.

De lezing zal in onze prachtige ruimte in Soest gehouden worden op vrijdagavond 18 maart. Je bent van harte welkom, aanmelden kan hier.

Als grote bedrijven ons onwetend willen houden, zullen we zelf slimmer moeten worden. Het maken van gezonde keuzes is vaak makkelijker dan je denkt, je moet alleen even weten waar je op moet letten.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Aspartaam in light-producten

Door:

Zoals iedereen al wel weet is het zaak om zoveel mogelijk suiker te vermijden. Het is moeilijk, dat weten we allemaal. Veel vrouwen denken dan ook dat ze er goed aan doen om over te stappen op light-producten.

Lees verder

FemNa40