Is gezond eten te duur?

De nieuwsberichten kwamen met een feit dat de meeste Nederlanders vaak hetzelfde eten,
omdat gevarieerd eten te duur zou zijn.

Ook zou een gebrek aan tijd en inspiratie verantwoordelijk zijn voor de eentonige maaltijden.
Om over biologisch maar te zwijgen, want dat vinden mensen vaak veel te duur.

Ik geef je wat tips om toch gemakkelijk en betaalbaar gezond te eten.

 

Verslaafd

Is het nu echt waar dat variëren zo duur is, of is het gewoon een smoes? De industrie weet namelijk precies hoe ze hun klanten verslaafd moeten maken. De belangrijkste ingrediënten hiervoor zijn suiker, zout en vet.

Dit is een onweerstaanbare combinatie, die telkens weer in kant-en-klaar maaltijden te vinden is.
Vroeger waren suikers, zouten en vetten in de natuur schaars. Daarom zijn we evolutionair geprogrammeerd om hier geen rem op te hebben.

Ook gebruikt de industrie vaak smaakversterkers zoals E621 (o.a. onder de schuilnaam gistextract) om het ongeremd eten te bevorderen. Zelfs tarwe bevat verslavende stoffen zoals exorfines. Deze zijn onderdeel van de gluten en hebben een versuffende werking.

Als je exorfines eet, kun je er een lekker gevoel van krijgen waardoor je meer eet dan je zou willen.
Bijna iedereen vindt pizza lekker. Nu weet je waarom, het bevat namelijk nagenoeg alle verslavende ingrediënten die ik net heb opgenoemd: suiker, zout, vet, gistextract en tarwe.

Tijdgebrek

Stel dat je echt vers en gevarieerd wilt koken, dan heb je tijd nodig en dat hebben de meeste mensen niet.
De financiën staan vaak dusdanig onder druk, dat er in de meeste gezinnen sprake is van tweeverdieners die fulltime werken. Ik denk dat dit tegen de natuur indruist.

Van oudsher gaan mannen op jacht en zorgen de vrouwen voor hun kroost. Nu worden kinderen vaak naar de crèche of naschoolse opvang gebracht. Laatst was in het nieuws dat mensen in de Utrechtse wijk Overvecht het ongezondst zijn van heel Nederland.

Dit zou komen doordat er veel problemen zoals schulden, depressie en verslavingen spelen. Deze mensen zijn aan het overleven in plaats van leven. Als je gezond wilt leven dan moet daar wel de geestelijke ruimte voor zijn. Maar niet alleen geestelijke problemen kunnen een barrière vormen, ook de agenda kan roet in het eten gooien.

Beetje bij beetje worden producten wel gezonder, maar dat komt puur doordat de consument steeds slimmer aan het worden is. Er wordt daardoor minder rommel gekocht. Het beste zou het zijn als grote bedrijven enkel gezonde producten zouden maken.

Omdat bedrijven voornamelijk geld willen verdienen en het liefst alles bij het oude willen laten, zullen we toch het heft in eigen hand moeten nemen.

12 tips om voordelig en makkelijk te variëren

  • Kook voor meerdere dagen. In het weekend heb je meer tijd, dus kun je gemakkelijk dubbele porties maken. Deze kun je invriezen voor later in de week. Ik maak zelf vaak een grote pan soep en vries dan gedeelten in.
     
  • Lunch met het avondeten van gisteren. Zo eet je op een makkelijke manier minder brood.
     
  • Maak ’s ochtends een smoothie voor ’s middags. Een probleem is dat je meestal niet al het aangesneden fruit of groenten opmaakt. Dit kun je oplossen door deze op zondag voor te snijden en in gemixte porties in delen in te vriezen. Het enige wat je nog moet doen is de avond voor het blenden een portie uit de vriezer halen en deze ’s ochtends te blenden. Vind je het schoonmaken van een blender veel werk? Laat de blender dan na gebruik even draaien met alleen water, dan spoelt deze zichzelf schoon en is de handwas een fluitje van een cent:
     


 

  • Koop tactisch in. Volg aanbiedingen bij de supermarkten. Van de reguliere supermarkten zijn Jumbo/Plus gemiddeld goedkoper en Albert Heijn duurder. Van de biologische ketens is EkoPlaza het goedkoopst en zijn De Natuurwinkel en Marqt gemiddeld duurder. Estafette spant de kroon en is bijna 20% duurder dan EkoPlaza:
     


 

  • Investeer in de basis: groente en fruit. Laat luxeproducten zoveel mogelijk links liggen, hoe groot de verleiding ook is.
     
  • Hoewel biologische producten vaak 40% duurder zijn in vergelijking tot huismerken, verschillen ze vaak niet zo veel in prijs met de premium A-merken. Met name in reguliere supermarkten kun je bij biologische producten profiteren van het inkoopvolumevoordeel van grote ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Plus.
     
  • Laat je boodschappen thuisbezorgen, dit is vaak gratis. Ik heb zelf Beter BIO, maar er zijn tal van alternatieven zoals HelloFresh, Beebox en de Streekbox. Deze leveren de boodschappen in de juiste hoeveelheden met een recept erbij. Dit scheelt weer uitzoeken en tijd.
     
  • Bedenk dat frisdrank eigenlijk vloeibaar snoep is. Dit kun je vervangen door water op te leuken met komkommer, munt of citroen.
     
  • Als je weinig tijd hebt, zijn voorgesneden biologische groenten ook een optie. Vers is gezonder, maar voorgesneden groenten is nog altijd beter dan de snackbar. Je kunt ook voorgesneden biologische soepgroente kopen en deze op smaak brengen met Keltisch zeezout en biologische bouillon zonder suiker, gistextract en soja. Dit is ook lekker als tussendoortje.
     
  • Koffie is goedkoper als je het zelf met een filter zet dan per cupje of pad. Thee is ook goedkoper als je het los per 250 gram koopt.
     
  • Probeer ingrediënten multi-inzetbaar te maken. Bijvoorbeeld: de helft van de olijven van de pastasaus kan de volgende dag weer gebruikt worden in de tonijnsalade voor tussen de middag.
     
  • Probeer groente en fruit zoveel mogelijk van het seizoen te eten. De prijzen liggen dan gunstiger. Kijk op deze kalender om te weten wanneer wat van het land komt.
     
  • Biologisch te duur? Kies dan voor reguliere groenten en fruit met het minste gif. Op Dirty Dozen en op Weetwatjeeet.nl kun je opzoeken wat veilig is. Nederland is relatief veilig (behalve zomerfruit). Lidl verkoopt groente en fruit dat het minste is bespoten. Dit komt doordat Lidl besloten heeft om groente en fruit relatief duur in te kopen en daarmee hun winst aan de klant te geven.
     

Nog meer tips vind je in het artikel: 75 tips om betaalbaar biologisch te eten

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40