Liever biologisch

Veel mensen vinden biologische voeding maar onzin. Je betaalt het driedubbele en daarmee ben je een dief van je eigen portemonnee. Ik zie dat heel anders, maar het is moeilijk anderen hiervan te overtuigen.

Ze refereren dan naar een nieuwsbericht waarin gezegd wordt dat biologische voeding onzin is.
Dit soort nieuwsberichten is meestal gebaseerd op een klein onderzoekje.

 

Nu is er een analyse verschenen van de Newcastle University waarin 343 studies zijn gecombineerd. De cijfers liegen er niet om!

Minder schadelijke stoffen aanwezig

Volgens de universiteit kan het overschakelen naar biologisch geteeld fruit, groenten en granen je zoveel meer antioxidanten verschaffen, dat dit vergelijkbaar is met 1 of 2 extra porties per dag. De onderzoekers constateren dat biologische gewassen namelijk tot 50% meer antioxidanten bevatten, maar ook meer vitamines en mineralen.

Alleen vitamine E was bij de biologische variant wat lager. Wellicht dat daar een goede reden voor is, bijvoorbeeld dat biologische gewassen misschien iets minder vet bevatten?

Ook bleek dat er in biologische gewassen minder schadelijke stoffen aanwezig zijn. Ruim 10% minder stikstof, 30% minder nitraat en 87% minder van het zeer schadelijke nitriet. Zelfs zware metalen zoals cadmium, lood en kwik werden in de biologische varianten minder aangetroffen.

Salvesterolen

Door gebruik van kunstmest bij reguliere gewassen neemt het stikstofgehalte gestadig toe. Omdat kunstmest minder mineralen bevat heeft de plant meer capaciteit om zware metalen op te nemen.

Vooral het gebruik van bestrijdingsmiddelen maakt de plant lui. De plant hoeft zichzelf dan niet meer teverdedigen tegen schimmels en insecten en maakt dan minder actieve plantenstoffen aan, zoals salvesterolen.

Salvesterolen blijken nu bij uitstek een krachtige beschermer tegen ziektes zoals kanker.

Waarom is biologisch duurder?

Ik krijg vaak de vraag waarom biologische voeding zo duur is. Ik draai het liever om: hoe kan het dat conventionele voeding zo spotgoedkoop is? De reguliere sector krijgt volop subsidie, terwijl de biologische tak het vaak zonder moet stellen. Daarbij gaat het bij biologische bedrijven om kleine hoeveelheden, waardoor er minder sprake is van kwantumkorting over de gehele linie.

Biologische planten en dieren krijgen veel langer de tijd om te volgroeien en dat maakt de productie stukken duurder. Biologische voeding is gemiddeld 30-40% duurder dan de reguliere variant.

Minder gif, meer smaak

Volgens het CBS blijkt dat we de afgelopen jaren vooral minder groenten zijn gaan eten, maar juist heel veel meer vlees en kaas. In de jaren 30 gaven we nog ruim 30% uit aan voeding, nu is dat net iets meer dan 10%. Dus al zouden we 40% meer uitgeven aan biologische voeding, dan is dat nog altijd minder dan de helft van wat we begin vorige eeuw uitgaven aan eten.

In de jaren 30 was trouwens alle voeding standaard biologisch. Tegenwoordig is onze voeding standaard besproeid met gif. Het RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn hiervan op de hoogte. Dit blijkt uit het schrijven van minister Schippers waarin ze vragen stelt over waarom bij 5 van de 8 Nederlanders het gif glyfosaat in de urine aanwezig is.

Ik kies daarom liever voor biologische voeding. Minder gif, meer nutriënten en bovenal: meer smaak!

Gezonde groet, Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40