Biologisch waarom eigenlijk?

Voor mij is gezondheid en biologische producten echt heel belangrijk en in mijn praktijk probeer ik mensen ervan te overtuigen dat ze beter meer biologische op tafel kunnen zetten.

Het liefst zou ik zelf alles biologische willen eten maar dat is voor een gezin met vier personen wat kostbaar.

 

Ik streef ernaar om toch echt ¾ biologische te eten. Jammer eigenlijk dat het duurder moet zijn, want zo las ik in het boek Antikanker dat in Amerika rond de hoofdstad van Seattle mensen bijna alleen maar biologische eten voor een hele acceptabele prijs, dus hoe meer mensen daarvoor kiezen hoe lager de prijzen worden. De prijs wordt voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod. Veel mensen weten wel dat biologische producten beter zijn, maar waarom precies daar is vaak toch nog wat onduidelijkheid over. Ja, we weten wel dat het niet bespoten is en dat het vitamine en mineralen gehalte veel hoger is maar het gaat echt nog veel verder dan dat.

Biologische producten

Deze hebben een natuurlijke leefomgeving gehad. De planten groeien buiten in de volle zon en volle grond met regenwater, zonder kunstmes en geen bestrijdingsmiddelen. Daardoor krijg je een natuurlijke leefomgeving voor alle diertjes die ook om en op de plant leven. Wormen, de bodembacteriën insecten ze hebben allemaal een bijdrage voor de plant. Er worden zelf enzymen in de plant gevormd wanneer diertjes op de plant landen en deze enzymen hebben een positief effect op ons lichaam.

Bespoten gewassen

Wanneer er landbouwgif wordt gespoten op gewassen dan heeft dit als voordeel dat je mooi uitziende producten krijgt. Maar de plant zal dit gif absorberen en blijft niet alleen maar op de schil zitten waarvan we denken dat we die er gewoon van kunnen afspoelen. Al het leven om de plant heen gaat dood en er ontstaat een steriele omgeving zonder belangrijke energieën. Een plant kan hierop niet groeien en dus geven ze de planten kunstmes. De planten kunnen hierop wel groeien maar ze bevatten nog maar weinig van wat ze moeten bezitten als ze in de natuur staan. Wanneer we eten is het de bedoeling om ons lichaam te voeden om welvaartziektes enzovoort geen kans te geven en dan is het de bedoeling om meer binnen te krijgen dan alleen maar die vitamine en mineralen (wat in deze producten voor de helft minder aanwezig is) ook de enzymen en de levensenergieën zijn van levensbelang. Ook de smaak is niet te vergelijken met biologische producten. Dit is vele malen lekkerder.

Biologische planten maken bovendien zelf ook schimmelwerende stoffen aan. Wanneer wij die producten eten krijgen wij ook die schimmelwerende producten binnen dit werkt weer op zijn buurt in op enzymen in ons lichaam die beschermend zijn tegen kanker. Ook hoor je maar weinig over de negatieve effecten wat tot soms wel 13 verschillende bestrijdingsmiddelen op één producten met ons lichaam doen.

Ook de biologische dieren hebben een beter leven gehad. Ze krijgen geen genetische gemanipuleerd voedsel ze komen lekker buiten en hebben ruimte om te zijn wie ze willen zijn. Ze worden niet platgespoten met allelei medicijnen. Dus win win situatie wwant het smaakt ook nog eens veel beter. Vis kun je beste uit de zee de vis eten want vis uit de aqua cultuur is gewoon bio industrie en krijgen ook medicijnen toegediend en is visonwaardig. Eet het liefste de kleine visje want hier zit het minste zware metalen in.

Ik krijg vaak de vraag “Is biologisch eigenlijk wel biologisch?” Op het moment dat er het bekende biologische keurmerk opstaat, weet ik zeker dat dit ook echt biologisch is. Het wordt gecontroleerd door Skal en die zijn streng. Bovendien zal een merk echt het risico niet lopen om te roepen dat iets biologisch als het eigenlijk niet zo is. Wat dacht je wat daar enorme boete op staan en hun product heeft meteen een schandaal te pakken. Nee biologische is echt biologisch. Hou wel in de gaten als mensen bijvoorbeeld aan huis in een winkeltje producten verkopen want dan is het niet gecontroleerd geweest en daar kan het wel eens misgaan.

Dus alles op een rijtje, biologische producten bevatten:

 • Bevat meer anti- oxidante
 • Meer vitamine en mineralen
 • Meer phytohormonen
 • Meer levensenergie
 • Weinig vrije radicalen
 • Geen bestrijdingsmiddelen
 • Geen kleurstoffen
 • Geen conserveer middelen
 • Geen smaakversterkers
 • Zijn niet genetische gemanipuleerd
 • Geen kunstmest
 • Geen kunstmatige zoetstoffen
 • Dieren zijn niet platgespoten met kalmeringsmiddelen,
 • Hormonen en preventieve antibiotica
 • Is beter voor het milieu
 • Dieren hebben een beter leven gehad

Kortom geef een klein beetje meer geld uit (het enige nadeel) maar uiteindelijk bespaard het een hoop kosten omdat je een betere gezondheid hebt.
Kijk eens op www.weetwatjeeet.nl daar vind je veel informatie over hoe jouw supermarkt scoort.

Meer weten over voeding en gezondheid lees dan mijn boeken uit de gezonde eter serie.

Foto voorpagina

Gerelateerde artikelen

FemNa40