Ik heb zo’n honger na het sporten

Wat kan ik het beste eten? Regelmatig zie ik deze vraag langskomen.

Het antwoord is vrij simpel. Namelijk eiwitrijk voedsel en natuurlijk voldoende drinken.

Die twee dingen helpen je lichaam om na het sporten goed te herstellen.

 

Drinken na het sporten

Waarom eigenlijk drinken. Tijdens het sporten produceert je lichaam veel warmte. Door te gaan zweten zorg je er zelf voor dat je lichaamstemperatuur niet heel hard stijgt. Hiermee verlies je natuurlijk veel vocht.

Verder versnelt je stofwisseling, het gevolg hiervan is dat je ook meer afvalstoffen produceert. Die moet je lichaam kwijt en dat gebeurd door je urine.

Na en ook tijdens het sporten (als dat kan) is het dus belangrijk voldoende te drinken. Water is hiervoor prima geschikt. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je inspanning.

Je kunt zelf controleren of je voldoende drinkt. Is je urine na het sporten donker, dan moet je meer drinken. Overigens ben je al te laat met drinken als je dorst hebt.

Eten na het sporten

En waarom zou je juist eiwitrijk eten. Eiwitrijk eten helpt je spieren te herstellen, maar zorgt ook dat je je sneller vol voelt. Het is immers niet je bedoeling er gelijk weer bij te eten, wat je eraf gesport hebt.

Slimme eiwitrijke tussendoortjes voor na het sporten zijn:

  • Een gekookt ei eventueel gerold in een plakje rookvlees
  • Schaaltje kwark of (Griekse) yoghurt
  • Een handje noten
  • Vis (uit blik) op bijvoorbeeld een rijstwafel
  • Hüttenkäse of wat vleeswaar op een cracker
  • Hüttenkäse op een stengel bleekselderij, lekker met een paar rozijntjes.
     

Ik neem zelf graag na het sporten een beker, schaaltje kwark of Griekse yoghurt met wat noten.

Niet kunnen stoppen met eten

Merk je dat je wilt blijven eten, pak dan een extra glas water. Je hersenen kennen het verschil tussen honger en dorst niet zo goed. Het zou goed kunnen zijn dat je stiekem toch meer dorst hebt dan honger.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40