Industrie heeft baat bij ongezond voedsel

Geen ongezond voedsel meer in de supermarkt?

Minister Schippers van Volksgezondheid verklaarde dat het afgelopen moet zijn met al dat ongezonde eten in de supermarkt.

 

Vele mailtjes bereikten mijn mailbox om mij te attenderen op dit hoopvolle bericht. Toen ik er indook, zag ik al snel dat we hier niet met een vooruitgang te maken hebben, maar met een achteruitgang. In dit blog leg ik uit waarom.

Ik heb de cv van minister Edith Schippers erbij gezocht en daarin gezien dat ze geen enkele medische opleiding heeft gevolgd. Ook is ze niet geschoold in voeding. Ze heeft wel politicologie gestudeerd in Leiden.

Toch mag deze vrouw beslissingen nemen over deze zaken, terwijl ze daar geen enkele kennis van heeft.
Dat blijkt wel uit het volgende.

Slechte vetten verbannen

Schippers wil dat alle slechte vetten het liefst vandaag nog uit de supermarkt verdwijnen. Het blijkt dat ze de verzadigde vetten de slechte vetten noemt. Dat is iets wat de industrie ons telkens laat geloven, zodat ze goedkope onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie in de producten kunnen verwerken.

Uit het feit dat Schippers verzadigd vet nog steeds slecht noemt, na alle onderzoeken waaruit het tegendeel naar voren komt, blijkt absoluut haar onkunde. Zonnebloemolie is juist ongezond volgens recente studies.

Minister Schippers is dus niet bepaald op de hoogte op haar vakgebied. Of zou de industrie haar zo nu en dan via de lobbyisten iets influisteren? Zonnebloemolie is erg goedkoop en zo blijft er dus meer winst over voor de industrie.

Zout moet eruit

Het liefst ziet Schippers de producten in de supermarkt geheel zonder zout. Ik blijf het vreemd vinden dat keuken- en tafelzout de naam zout draagt. Het is een zwaar bewerkt product dat slechts uit natrium en chloride bestaat.

Echt onbewerkt zeezout draagt veel mineralen in zich, zoals het bloeddrukverlagende magnesium. Ik vrees dat als de industrie minder zout gaat gebruiken, dit wordt ondervangen door chemische smaakversterkers zoals E621. Dat lijkt mij geen vooruitgang.

Suiker verminderen

Ook suiker moet eraan gaan geloven. In eerste instantie zeer plausibel, maar wat gaan ze hiervoor in de plaats gebruiken? Ik vrees dat er zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose gebruikt gaan worden.

Dat deze synthetische zoetstoffen bijwerkingen hebben, is al vaak door wetenschappers bekendgemaakt.
Ook is door wetenschappers vastgesteld dat lightproducten kunnen bijdragen aan overgewicht.

Wat dan wel?

In plaats van het wijzigen van de receptuur in bewerkte voedingsmiddelen zouden we ook reclame kunnen maken voor natuurlijke onbewerkte producten. Bewerkte producten hebben minder voedingswaarde dan verse volwaardige voeding.

Ik vrees alleen dat als minister Schippers geld zou vrijmaken voor spotjes op radio en tv, ten nadele van bewerkte voeding en ten gunste van onbewerkte voeding, zij zich zeer impopulair maakt bij het bedrijfsleven.

Na haar regeerperiode zal ze dan zeker lastiger een baan vinden. Politici vinden na hun dienstperiode namelijk vaak een baan in het bedrijfsleven.

De oermens

Onze voorouders aten voeding zoals het bedoeld was. Daarbij hielden ze geen rekening met suikers, vetten of zout. Het eten kwam rechtstreeks uit de natuur en was van hoge kwaliteit.

Doordat alles zo bewerkt is, is ons voedsel in kwaliteit achteruitgegaan. Zelfs bier dat slechts uit bronwater, gerst en hop bestaat, blijkt vol te zitten met landbouwgif.

De tandarts Weston Price ontdekte 100 jaar geleden dat natuurvolkeren in goede gezondheid erg oud werden op hun natuurlijke voedingspatroon. Echter zodra de natuurvolkeren overstapten op westerse bewerkte voeding, namen de chronische moderne beschavingsziekten massaal toe.

Daarom pleit ik ervoor om alle pakjes en zakjes links te laten liggen en te kiezen voor puur natuur.
Helaas vinden veel mensen zelf koken te veel werk. Toch valt dat wel mee. Ik heb ook een drukke agenda,
daarom ben ik heel enthousiast over het wokken.

Het wokken van je eten heeft veel voordelen. Het is snel klaar en je groenten zijn niet tot moes gekookt. Hierdoor bevatten de groenten nog veel vitaminen en zijn de vezels nog heel, waardoor deze een voedingsbron zijn voor de darmbacteriën.

Zelf stoom ik mijn groenten enkele minuten, waarna ik het nog een paar minuten in de pan wok. Ik ben van plan om later dit jaar een wokrecepten E-book uit te brengen. Vooral de sausjes is een kwestie van uitproberen.

Wat ik erg lekker vind, is de groene Kikkomansaus (gefermenteerd en low salt) gecombineerd met wat kokosmelk, biosambal en currykruiden. Vaak wok ik in duurzame palmolie met wat kokosolie. Het geheel kun je afmaken met een topping van ongebrande cashewnoten.

Dit hele gerecht kost mij 10 minuten om te maken. Voor mensen die dat te veel werk vinden, is het ook een idee om voorgesneden wokgroenten te kopen. Vers is beter, maar voorgesneden is beter dan een kant-en-klaarproduct.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

In de aHealthylife webwinkel zijn onderstaande wokpannen te verkrijgen waarvan we weten dat ze van uitstekende kwaliteit zijn. Klik op de foto of het merk en dan kom je automatisch op de betreffende pagina terecht.

Lichte gietijzeren wok met deksel Ø 30cm.
De pan is geëmailleerd.
Emaille (oftewel glazuur) is gesmolten glas en dus zeer veilig in gebruik!
De GreenPan Stockholm collection combineert een tijdloos design met grootse prestaties. Deze wokpan garandeert een goede hittegeleiding en is makkelijk
te reinigen.
De keramische laag maakt de wok nog geschikter omdat deze beter hitte kan verdragen dan niet-keramische pannen en de ingrediënten daardoor niet zullen aanbakken.
Gietijzeren wok met deksel 
€ 54.95
Greenpan wokpan
Vanaf € 72.50
Keramische wokpan
Vanaf € 39.95

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40