Kind en voedselallergie

Het is tot op heden niet duidelijk waarom je vroeger nooit hoorde over kinderen en voedingsallergieën. Uiteraard is een van de oorzaken ons huidige voedingspatroon.

Dan is er de hygiëne, dat in de westerse landen zo is toegenomen. Hierdoor krijgt ons immuunsysteem minder prikkels. In grotere gezinnen komen minder allergieën voor, hun immuunsysteem wordt meer geprikkeld.

 

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een grote rol, de allergie zelf is niet erfelijk. Maar is er sprake van allergieën in de familie, dan is de kans groot dat jouw kind hier ook last van krijgt. Er kunnen diverse soorten allergieën ontstaan, darmklachten, huidproblemen en bijvoorbeeld ademhaling. Het grootste risico lopen kinderen waarvan beiden ouders allergieën zoals hooikoorts, astma of eczeem hebben. Wanneer de vader een allergie heeft, is de kans het minst.

Eiwitdeeltjes

Bij baby`s is de darmwand nog niet volgroeid, hierdoor laat de darmwand eiwitdeeltjes in te grote hoeveelheden door. Dit kan darmkrampjes, spugen, diarree, huilen en huidproblemen veroorzaken. Jongere kinderen zijn ook gevoeliger voor een voedselallergie dan volwassenen. 

Chemische stoffen

Ook komen er elk jaar miljoenen nieuwe chemische stoffen bij, deze stoffen komen ook in onze voeding terecht. Er zitten in onze voeding veel meer geur- kleur, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
Dit allemaal bij elkaar zorgt voor een soort over/onder belasting van het immuunsysteem.

Voedselaversie

Even een toelichting op de termen. Voedselaversie is een reactie van psychische aard. Er ontstaan geen lichamelijke reacties, wanneer het voedingsmiddel in onherkenbare vorm wordt ingenomen.

Voedselintolerantie

Hierbij is het afweersysteem niet betrokken, de stof lokt wel een reactie van het lichaam uit, maar de klachten verlopen milder dan bij een voedselallergie.

Voedselallergie

Specifieke voedingsmiddelen veroorzaken een reactie van het afweersysteem en het lichaam reageert hierop door antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingstoffen aan te maken.

Gerelateerde artikelen

FemNa40