Waar zijn koolhydraten goed voor?

Er is elke keer wel weer iemand die beweert dat het de koolhydraten zijn waar je dik van wordt. Dat dit niet waar is, wordt door vele studies bewezen.
Maar ook door de vele cliënten in mijn praktijk, die prima gewicht verliezen en lekker alles mogen eten. 

Dat niet iedereen evenveel koolhydraten nodig heeft, is ook een feit, dus is aan mij de schone taak om te kijken hoeveel er in een persoonlijk dagmenu moeten zitten om aan voldoende energie voor de hele dag te komen.

 

1. Energie

Om met de meest voor de hand liggende te beginnen: je hebt de energie nodig. Je hersenen functioneren het beste op glucose, uit koolhydraten. Wanneer je te weinig glucose, uit koolhydraten, binnenkrijgt wordt je duf. 
Je hersenen kunnen minder goed functioneren en je gaat dingen vergeten.

2. Darmfunctie

Je hebt ze nodig om goed naar de wc te kunnen gaan! Om het dan nog maar niet te hebben over onaangename gevolgen als aambeien en fistels. De koolhydraten zorgen voor een groot deel van de vezels in je voeding,
dus start met een goed ontbijt, drink veel water. Ga op tijd, maar neem ook genoeg de tijd om naar het toilet gaan.

3. Sportprestatie

Koolhydraten zorgen voor betere sportprestaties. Koolhydraten zorgen voor de energie die nodig is om te presteren. Spierpijn ontstaat o.a. doordat er te weinig suikers (koolhydraten) in het lichaam aanwezig zijn en overgegaan wordt op het verbranden van de proteïne.

Door na het sporten een zelfgemaakt sportdrankje op basis van 2/3 water, 1/3 appelsap en een snufje zout te gebruiken, vul je de verbrande koolhydraten weer aan. Dit zorgt voor een sneller herstel, minder spierpijn.

4. Adem

Van te weinig koolhydraten krijg je een slechte adem. Het lichaam gaat meer vet verbranden. Koolhydraten is één van de belangrijkste voedingsstoffen, samen met eiwitten en vetten. Door te weinig koolhydraten in je voeding, komen er meer afvalstoffen vrij en dit zorgt voor een slechte adem. Er valt dan niet tegenop te poetsen of te flossen. Overigens heeft een eiwitrijk dieet hetzelfde effect.

5. Humeur

Als laatste heeft ook je humeur eronder te lijden en krijg je meer last van stress... daar heb je niet alleen last van, maar heeft je omgeving dan ook nog last van, denk ik zo. Het is niet helemaal bekend waar dit precies door komt, maar veel heeft te maken met te weinig serotine aanmaak in de hersenen. Dit zorgt voor een slechtere gemoedstoestand, die ook je slaap en zelfvertrouwen in de weg gaat zitten.

Per slot van rekening, wie wordt er gelukkig van het niet mogen eten van iets!

ehvoedingsadvies.nl

Gerelateerde artikelen

De fik erin!

Door:

Het is weer barbecue tijd, dus kan de fik er weer in. Wil je toch ook op je gezondheid letten, dan zijn er best wel wat tips om gezond en lekker te barbecueën.

Lees verder

Eet goed, voel je goed!

Door:

Natuurlijk is het belangrijk dat je voeding uit de juiste voedingsstoffen bestaat. Maar wat vaak vergeten wordt is, dat op een goede manier eten ook belangrijk is, om je goed te voelen.

Lees verder

FemNa40