Zes redenen om meer chocola te eten

Hou jij van chocola? Ik wel. Heel erg. Wat was ik blij toen ik ontdekte dat rauwe cacao behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol.

 

Rauwe cacao is daarbij een super anti-oxidant en een sterke bron van magnesium, een stof die veel vrouwen tekort komen. Tijd dus om meer te leren over rauwe cacao.

Voeding voor godinnen

Cacao is een plant en komt oorspronkelijk uit Midden Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De naam Theobroma Cacao betekent letterlijk cacao: voeding voor goden. De Azteken verbonden cacao namelijk met de God van de vruchtbaarheid en regen. Dan zou ik toch zeggen: Godin van vruchtbaarheid en regen. Voor mij is cacao voeding voor Godinnen. Maar dan moet je het wel in de juiste vorm eten. Ik ga je uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Rauwe cacao is een super-superfood voor vrouwen

Samen met hennepzaad wordt rauwe cacao wel gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten meer dan 400 complexe stoffen in cacao. Daarom is het de industrie ook (nog) niet gelukt om hier in het laboratorium een kunstmatige variant van te maken: een chemisch goedje dus dat smaakt naar chocola. Gelukkig maar! Alles wat moet smaken naar cacao heeft echte cacaobonen nodig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld fruit wat heel makkelijk synthetisch is na te bootsen).

Voordat ik de voordelen ga opnoemen van cacao vertel ik je er gelijk bij dat veel van deze voordelen verloren gaan bij het maken van chocola zoals wij dit kennen van de supermarkt en zo lekker vinden! Helaas. Om er chocola van te maken wordt het namelijk verhit en er worden vetten en suikers aan toegevoegd. Daardoor wordt dit voedsel voor Godinnen een heel stuk minder gezond.

Cacao is de rijkste bron van magnesium

Cacao is de rijkste bekende bron van magnesium. Artsen constateren vaak dat vrouwen een tekort hebben aan magnesium. Veel vrouwen zijn chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer magnesium uit (tot vier keer toe zelfs) dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie of frisdrank gebruikt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart, zenuwen, nieren en spieren. Heb je tekort aan energie? En zin in chocola? Het zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.

Magnesium is onmisbaar en wat doet het voor je

  • Magnesium verlaagt je bloedsuikerspiegel en verhoogt daarbij de insulinegevoeligheid van je cellen. Er is dan ook een verband tussen diabetes 2 en een tekort aan magnesium.
  • Magnesium is betrokken bij de opbouw van eiwitten, daarom dat het belangrijk is voor je spieren. Heb je vaak last van spierkrampen dan heb je misschien een tekort aan magnesium
  • Magnesium kan helpen om je bloeddruk te verlagen.
  • Magnesium voorkomt aderverkalking en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval. Wist je dat er meer vrouwen overlijden aan een hartaanval dan aan kanker?
  • Magnesium helpt om (micro)ontstekingen tegen te gaan die meer voorkomen naarmate je ouder wordt.
  • Magnesium kun je het beste ‘s avonds innemen want het ontspant en ondersteunt de productie van het slaaphormoon melatonine.

Cacao is de rijkste bron van anti-oxidanten

Blauwe bessen staan bekend als goede bron van anti-oxidanten maar rauwe cacao bevat wel 40 keer meer anti-oxidanten! Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die je cellen aantasten. Hierdoor veranderen jouw cellen van snelle ferrari’s in roestige tractors. En dat wil je niet. Anti-oxidanten gaan dus het verouderingsproces tegen. Anti-oxidanten spelen ook een rol bij het beschermen van je nieren tegen nierziektes.

Cacao is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol

Rauwe cacao helpt om een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte (LDL cholesterol) te laten dalen. Dit is bewezen in verschillende studies. Hiermee is het een hele goede bescherming van je hart. Een kleine hoeveelheid rauwe cacao helpt al om je hart- en vatenstelsel te ondersteunen.

Cacao heeft een anti-depressieve werking

Dit herken je misschien wel. Chocola geeft troost. Chocola heelt even een stukje pijn dat we soms voelen; gebrek aan aandacht of liefde. Of pijn die we voelen als we eigenlijk te hard hebben gewerkt en te weinig aan onszelf hebben gedacht. Helaas is deze anti-depressieve werking vaak van korte duur, zeker als je teveel chocola (die met die suikers en vetten!) hebt gegeten. Dan overheerst het vervelende gevoel dat je jezelf niet in de hand hebt kunnen houden en er morgen misschien een pondje méér op de weegschaal staat.

Rauwe cacao heeft niet de nadelen van suikers en vetten maar wel de voordelen van het aangename gevoel. Het regelt de endorfineproductie in je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook bevat serotonine, het gelukshormoon dat werkt zoals een anti-depressivum. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren.

Rauwe cacao versus chocolade

Het grote verschil tussen rauwe cacao en de chocolade zoals wij deze kennen is dat rauwe cacao niet verhit is geweest. Hierdoor zijn de goede voedingstoffen bewaard gebleven. Deze worden namelijk deels vernietigd bij verhitting. Daarbij komt dat de chocoladeproducten zoals wij ze kennen heel veel vetten en suikers bevatten die juist géén voedingswaarde hebben maar waar we wel dik van worden. De gezonde versies van cacao zijn dus rauwe cacaobonen, rauwe cacao nibs (stukjes), rauwe cacaopoeder en rauwe cacaorepen. Wat ook nog kan, de minst slechte variant van de supermarkt, is chocola met meer dan 70% cacao erin.

Waar koop je rauwe cacao?

Rauwe cacao is helaas niet te koop in de supermarkten. Natuurvoedingswinkels hebben soms rauwe cacao repen. Deze zijn echter duur (vind ik). Ik gebruik zelf rauwe cacao poeder waarvan ik drankjes of andere lekkere dingen maak. Rauwe cacao in allerlei vormen én lekkere recepten kun je vinden op superfood.nl.  Makkelijk om als eerste mee te beginnen is cacaopoeder.

Vind je het leuk om mijn favoriete chocoladedrank met cacaopoeder te proberen? Dan krijg je deze hierbij van mij cadeau: het recept van mijn Godinnendrank. Geniet ervan!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Vitaal verhalen lezen van Marjolein, klik dan op: energiekevrouwenacademie

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40