Kruiden en hun geneeskracht

Kruiden zijn niet alleen geweldige smaakmakers,
ze kunnen je gezondheid ook een flinke boost geven.

Helaas wordt er meer met kruiden gesjoemeld dan ik aanvankelijk dacht.

 

Uit onderzoek van de Engelse consumentenbond blijkt dat een kwart van de in Engeland verkochte oregano andere ingrediënten bevat dan de verpakking vermeld. Zo blijkt oregano soms voor maar liefst 70% te zijn aangevuld met bladeren van olijfbomen en mirteplanten. Deze nep oregano doet dus weinig meer voor de gezondheid, terwijl er ondertussen wel goed aan wordt verdiend. 

Als je vlees bakt in een pan, kunnen er gemakkelijk heterocyclische amines (HCA’s) ontstaan. Dit zijn stoffen die bekend staan als kankerverwekkend. Door het toevoegen van kruiden, bijvoorbeeld oregano, rozemarijn of kurkuma kun je volgens de Universiteit van Arkansas de concentratie schadelijke HCA’s met ruim 40% verminderen.

Door vlees op lage temperatuur te bereiden, voorkom je het ontstaan van HCA’s overigens ook.

Oregano bevat veel antioxidanten die het immuunsysteem kunnen bevorderen. Oregano is net als alle kruiden een natuurproduct, waardoor de hoeveelheid antioxidanten per oogst sterk kunnen verschillen. De biologische zijn meestal superieur aan de regulier geteelde soortgenoten. Dat komt omdat biologische gewassen niet beschermd worden met bestrijdingsmiddelen, waardoor de plant zichzelf moet beschermen en meer actieve plantenstoffen produceert.

Deze actieve plantenstoffen beschermen ons juist weer tegen kanker. De beste tip die ik kan geven als het om kruiden gaat, is om te kiezen voor betrouwbare merken en dan het liefst biologisch. De controle op biologische producten is vrij scherp, waardoor de kans op minderwaardige substituten tot het minimum wordt beperkt.

Het leuke van kruiden is, dat je er rijkelijk mee kunt variëren. Elk kruid smaakt anders en werkt weer op een ander gedeelte van het lichaam in. Hierdoor kun je elke dag van de week een ander gedeelte van je gezondheid stimuleren. Er zijn mensen die elke dag bijvoorbeeld kurkuma eten omdat ze gehoord hebben dat dit gezond is.

Dat vind ik niet verstandig omdat elk voedingsmiddel behalve gezonde, ook ongezonde stoffen kan bevatten. Zo bleek vorige week nog dat de superfood boerenkool naast gezonde stoffen ook extreem veel van het giftige zware metaal thallium kan bevatten.

Dus elke dag, jaar in jaar uit boerenkool nuttigen kan op termijn een thalliumvergiftiging veroorzaken. Overigens blijkt dat niet alleen boerenkool een ster is in het verzamelen van thallium, ook groene kool, radijs en waterkers kunnen er wat van!

Ik kwam deze week een onderzoek tegen waaruit blijkt dat kleine hoeveelheden soms sterker werken dan grote hoeveelheden. Het onderzoek sprak over de heilzame stof resveratrol in rode wijn. Het blijkt dat een klein beetje meer goeds voor je gezondheid doet dan een hele boel.

Daar gaat dus het excuus om veel wijn te drinken (haha). Resveratrol zit niet alleen in druiven en daarmee in rode wijn, maar ook in moerbeien, cacaopoeder en pinda's.

De reden dat er met oregano gesjoemeld wordt, is niet alleen om de winst te maximaliseren, maar ook omdat wij, de consument, niet bereid zijn veel te betalen. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn, blijkt uit onderzoek van het Duitse Focus.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat de Aldi en Lidl voor enkele euro’s een fles wijn aanbieden? Die wijnen rijpen niet in houten vaten, maar worden op industriële wijze grootschalig in stalen tanks bereid.

Van maandenlange fermentatie is geen sprake. De wijn wordt volautomatisch geproduceerd, waardoor de productie nog geen maand duurt. Dit gebeurt met veel druiven uit verschillende regio’s, die in een wijnhuis uiteindelijk gemengd worden tot één soort wijn.

Hierdoor kan er een chique etiket op, waardoor de illusie wordt gewekt dat het om een kwaliteitswijn gaat. Door de verschillende soorten druiven en wijnen, waar de wijn werkelijk uit bestaat, kan er een constante kwaliteit worden geboden.

De wijnen van de discounters worden doorgaans als goed beoordeeld. Ondertussen is er jammer genoeg geen relatie tussen de klant en de producent.

Als we terug willen naar kwaliteit dan is het zaak om de relatie tussen de boer en de klant weer in ere te herstellen. Waarom moet het allemaal zo massaal? Het is mijn ervaring dat boeren het heel leuk vinden om over hun producten te vertellen.

Toch is het lastig om voor elk product dat je in huis haalt, de boer te kennen. Gelukkig zijn er steeds meer kleinschalige initiatieven.

Ik ben zelf lid van de boodschappendienst BeterBio, die voor mij het contact met boeren legt. Op hun site kun je zien waar de groentes vandaan komen. Ook bij mij in de buurt doe ik vaak boodschappen bij mensen die voor mij de contacten met boeren leggen.

Zo verkoopt De BioBasis in Zeist enkel producten van boeren uit de streek. Ze kennen de producten en verkopen zo een eerlijk product. De Sla En Meer saladebar in Amersfoort verkoopt ook salades met producten die zoveel mogelijk van boeren uit de buurt afkomstig zijn.

De eigenaar vertelde me dat het veel werk is om deze contacten te leggen, maar dat hij het waard vindt om te doen. Zo kunnen mensen kennismaken met pure smaken en ervaren dat ze geen e-nummers nodig hebben om de slechte kwaliteit van het eten te verdoezelen.

Het kan erg goed lonen om in je buurt te zoeken naar initiatieven die anders werken dan de grote multinationals. Grote multinationals benaderen voedingsmiddelen met hun rekenmachine.
Kleinschalige initiatieven leggen de nadruk meer op puur en zuiver.

Waar wil jij bij aanhaken?

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

FemNa40