Wat geef jij je kleine te drinken?

Deze week volop in het nieuws: limonade moet op scholen verboden worden.

Mee eens of niet? Waarom willen alle kinderen limonade?

 

We denken er vaak niet over na, maar een baby is niet gewend aan smaken. De focus van verse ouders ligt vaak in het kader van ontwikkeling, op het aanleren van nieuwe smaken. Dit start zodra ze van de moedermelk of flesvoeding af zijn.

De keuze is dan ook gelijk ontzettend groot en zijn we trots als ons kleintje alles leert mee-eten. Hierbij zijn we gelijk verantwoordelijk voor het aanleren van onze minder gezonde keuzes en dan vraag ik mij af... wat geef jij je kleine te drinken? Even wat dagelijkse voorbeelden op een rij.

Diksap

Het is haast ongelooflijk dat dit nog door consultatiebureau's aangeprezen wordt als gezond drinken voor baby`s vanaf ±5 maanden. Je went je kleine aan de zoete smaak van water en water is niet zoet. Dus binnen de kortste keren zal jouw kleine geen water meer willen drinken!

En echt hoe weinig je ook gebruikt, zoet is zoet en suiker is voor iedereen lekker. Uiteraard is er ook de variant zonder toegevoegde suiker, maar ook dan blijft zoet, zoet! Als jouw kind geen water 'lust', kan dat kleine beetje diksap de schuld zijn. Het is geen kwestie van niet lekker vinden, maar niet aangewend zijn.

Vruchtensap (en siroop)

Lekker makkelijk, in de tuimelbeker, vruchtensappen en siroop. Zeker in het begin aangelengd met water,
maar dan niet alleen met zoet, ook nog met een smaakje. Vruchtensap heeft net zoveel suikers als een glas cola,
dat geef je toch ook niet?

Maar 'gelukkig' zijn er ook nog de vruchtensappen zonder toegevoegde suikers. Alleen dan is het nog steeds zo dat je kleine in heel korte tijd een appel of 4 wegwerkt, is toch ook niet normaal als je hierover nadenkt?

Eigenlijk geldt precies hetzelfde als bij diksap, aangeleerd is zoveel lastiger als afgeleerd. Zelf drink ik al jaren veel water en zo zijn mijn kinderen ook 'meegegroeid' in het water drinken.

Yoghurtdrank

Yoghurtdrankjes, zoals Fristi, Yoki en Yogho Yogho zitten vol toegevoegde suikers, verzadigde vetten en kleurstoffen. Waarom zou je dit je kind willen laten drinken? Het is een van de ongezondste dranken die je voor een klein kind kunt bedenken.

En 1 pakje yoghurtdrank bevat ongeveer 60 kcal; gek hè dat de boterham daarna niet meer naar binnen gaat.

Nooit limonade?

Nee tuurlijk niet. Een keertje kan heus geen kwaad, maar doe het als echte uitzondering. Dan blijft het een feestje, maar is het niet een gewenning. Dan blijft water altijd lekker, voor klein en groot.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40