Mafia-praktijken bij olijfolieproducenten

De Italiaanse consumentenbond heeft bekendgemaakt dat verkopers van olijfolie massaal een loopje nemen met de goedgelovige consument.

Bedrijven als Bertolli en Lidl blijken olijfolie als extra vierge te verkopen, terwijl dat het helemaal niet is.

Hoe gezond zijn deze oliën en welke kunnen we dan beter wel kiezen?

 

Ik ben er al langer van op de hoogte dat de meeste olijfolie eigenlijk gewoon lampolie is. Voor een paar euro koop je een halve en soms zelfs een hele liter van dit zogenaamde vloeibare goud. Kwaliteit kent z’n prijs en goedkoop is duurkoop.

Goedkope oliën zijn meestal zwaar bewerkt, waardoor alle gezonde actieve plantenstoffen eruit verdwenen zijn. Volgens de verpakking van deze olijfolie kun je er uitstekend in bakken, maar ondertussen heb je te maken met een geraffineerd product.

Vaak wordt goedkope olijfolie aangelengd met bijvoorbeeld sojaolie, al dan niet van genetisch gemanipuleerde afkomst.

De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar mislukt en valt hierdoor 40% lager uit. De georganiseerde misdaad is inmiddels in dit gat gestapt. Op de wereldmarkt levert één liter normale olijfolie zo’n €2,38 op, terwijl dat voor extra vierge olijfolie maar liefst €3,32 is.

Dat is bijna een euro per liter meer. Nu begrijp je waarom de mafia z’n kans ziet. Het gevolg is wel dat de goedkope oliën gevaarlijk kunnen zijn door besmetting met bacteriën zoals E.coli of Salmonella.

In de jaren 80 zijn er in Spanje meer dan 600 doden gevallen en tienduizenden mensen invalide geraakt door het eten van een slechte kwaliteit olijfolie. Veel mensen weten niet dat dieren en planten gifstoffen zoals bestrijdingsmiddelen in vetten opslaan.

Als je een goedkope olie koopt, kan dit dus bomvol zitten met residuen van bestrijdingsmiddelen. In het geval van Spanje spraken artsen over vergiftiging door organofosforverbinding, oftewel insecticiden. Na lang zoeken bleek olijfolie de bron te zijn.

Veel nepolijfolie wordt op kleur gebracht met wat chlorofyl. Dat is bladgroen. Je zou zelf ook gemakkelijk thuis wat nepolijfolie kunnen maken. Je neemt gewoon een beetje spirulina of chlorella voor de groene kleur en dat meng je dan met wat zonnebloemolie.

Om de smaak wat op de vijzelen, zou je nog wat betacaroteen kunnen toevoegen. Veel mensen weten niet hoe echte olijfolie hoort te smaken en geloven dat ze met olijfolie te maken hebben, terwijl het in werkelijkheid om zonnebloemolie gaat.

Italië produceert amper genoeg olijfolie om aan de eigen vraag te kunnen voldoen. Hoe kunnen ze dan de wereldmarkt bedienen? Dat is heel simpel: er worden gewoon wat olijven ‘ingevlogen’ vanuit Griekenland of Spanje en vervolgens geperst. Zo wordt buitenlandse olijfolie omgedoopt tot Italiaanse makelij.

Waaraan herken je een goede olijfolie?

Voor de leek is het moeilijk te herkennen of het om een goede olijfolie gaat of niet. Een laboratorium kan objectief uitsluitsel geven. Eigenlijk zou je je neus en smaakpapillen aan het werk moeten zetten, maar de supermarktchef ziet je al staan als je alle doppen eraf draait om eraan te ruiken.

Je bent dus gehandicapt in de supermarkt. Het beste kies je altijd voor een olijfolie in glas. Het liefst donker glas, want dan neemt de producent de kwaliteitsbewaking serieus. Ook kun je het beste voor een biologische gaan, zo heb je de minste kans op bestrijdingsmiddelen in de olie.

Een ander ding is dat het een pluspunt is wanneer de producent het oogstjaar op de fles zet. Hoe nieuwer hoe beter, want oude olie gaat oxideren. Kies ook altijd voor olie met een lange houdbaarheid, dus kun je maar beter het achterste flesje uit het schap halen.

Ik koop zelf altijd m’n olie in kleine hoeveelheden, want dan is het altijd vers. Als de fles eenmaal open is,
begint namelijk de olie snel te verouderen.

Zoektocht

Ik ben nog steeds op zoek naar een goede olijfolie. Ik heb tot nu toe wel veel tips gehad, maar vaak blijkt dat er ergens een kink in de kabel is. Het is dan niet biologisch, het wordt in plastic vaten opgeslagen of de olie is simpelweg onbetaalbaar.

Wat ik vaak zie is dat de olie in plastic opgeslagen wordt en dan naderhand in glazen flesjes wordt gevuld.
Het probleem hiervan is dat er zo twee keer zuurstof bijkomt die de olie in kwaliteit doet afnemen.
Het is dus belangrijk om een producent te vinden die direct in glas bottelt.

Vele producenten spreken nauwelijks Engels, waardoor inkopen in het buitenland lastig is. Mocht je een goed adres weten dat voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, dan sta ik zeker open voor suggesties!

Verhitten

Het Voedingscentrum raadt verzadigd vet af, maar adviseert vloeibare bak- en braadproducten. Dat het Voedingscentrum de laatste jaren niets heeft bijgeleerd, is wel duidelijk. Wetenschappers in een Engelse krant waarschuwden om beslist niet in meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloem- of maïsolie te bakken.

Deze omega 6 oliën produceren op een gemiddelde baktemperatuur van 180 graden zeer veel toxinen die in verband worden gebracht met ziekten zoals kanker. Kokosolie en reuzel zijn verzadigde vetten en hebben dat probleem niet.

Olijfolie is een enkelvoudig omega 9 vetzuur en kan wel kort worden verhit. Volgens onderzoek blijkt de olie stabiel, maar ontstaan er als je het lang verhit toxines. Het beste kun je olijfolie koud gebruiken om optimaal te profiteren van de actieve plantenstoffen. Als je toch in olijfolie wilt bakken, verhit het dan niet langer dan 10 minuten.

Voordelen olijfolie

De wetenschap is allang op de hoogte van alle gezondheidsvoordelen die olijfolie ons biedt. Olijfolie bevat namelijk tientallen polyfenolen, oftewel antioxidanten, die ziekten aan de aderen kunnen verminderen. Dagelijks olijfolie nuttigen wordt zelfs in verband gebracht met een lager risico op kanker.

Olijfolie bevat ook oleocanthal en oleuropeine, die ontstekingsremmend werken. Olijfolie bevat voor 60% oliezuur, dat ook nog eens het vermogen heeft om de ontstekingsmarkers in het bloed te laten dalen.

Dan zijn er nog onderzoeken die aantonen dat olijfolie het cholesterol kan laten dalen, evenals de bloeddruk. Ook het ongewild klonteren van het bloed kan afnemen door wat olijfolie aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Er is zelfs al bewijs dat olijfolie Alzheimer kan voorkomen.

Je ziet, olijfolie is heel gezond, als je maar de goede te pakken weet te krijgen (en dat valt niet mee…)!

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Eet meer! (2)

Door:

Het zijn zomaar wat ideeën die je kunt gebruiken en waar je misschien soms even aan moet wennen of over nadenken of misschien zelfs een (gezonde) gewoonte van gaat maken.

Lees verder

FemNa40