Margarine of roomboter?

De afgelopen week is bekend geworden dat Nederlandse kinderen veel te veel van de kankerverwekkende stof 3-MCPD binnenkrijgen.

De bron van deze stof blijkt voor veel kinderen hun dagelijkse portie margarine te zijn.

Volgens de media ontstaat 3-MCPD door het verhitten van vet. Dat is slechts de halve waarheid.

 

Meerdere bronnen

Margarine blijkt niet de enige bron te zijn van 3-MCPD in onze voeding, want andere bronnen zijn pindakaas, chocolade, koffiecreamers en bakkerswaren.

3-MCPD ontstaat als gevolg van het raffineren van oliën en vetten. De vetten in margarine zijn sterk geraffineerd. Met name het deodoriseren (ontgeuren) van de vetzuren zorgt voor het ontstaan van de giftige stof. Bij het deodoriseren komen hoge temperaturen kijken en daar kan de olie niet zo goed tegen.

Het deodoriseren is één van de laatste stappen van het raffineren. Voor het deodoriseren zijn alle bioactieve plantenstoffen al uit de olie verwijderd. In ongefilterde plantaardige olie zitten duizenden actieve stoffen die de vetzuren beschermen.

Wanneer deze stoffen eruit gefilterd worden, is de olie gevoeliger voor achteruitgang. Bioactieve plantaardige stoffen beschermen niet alleen de olie, maar doen ook veel goeds voor onze gezondheid. Daardoor dragen geraffineerde vetten weinig bij aan onze gezondheid.

In het nieuws werd gesteld dat palmolie bomvol met 3-MCPD zou zitten. Dat klopt, maar alleen in geraffineerde vorm. De ongeraffineerde vetten blijken de stof niet of nauwelijks te bevatten. In ongeraffineerde extra vierge olijfolie blijkt het ook zo goed als niet voor te komen.

Aan veel bewerkte producten zoals pindakaas en chocolade worden goedkope geraffineerde oliën toegevoegd, te herkennen aan de vermelding ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ op het etiket. Hierdoor komt er plots veel 3-MCPD in het product.

Pindakaas die alleen van pinda’s is gemaakt, heeft geen noemenswaardige hoeveelheid 3-MCPD. Daarom kun je beter voor biologische pindakaas kiezen waar een laagje olie op drijft.

Het Voedingscentrum heeft aangegeven dat dit onderzoek geen aanleiding is om te waarschuwen voor de gevaren van margarine. Hier zie je weer hoe ze dansen naar de pijpen van de industrie.

Ik kan me nog goed herinneren dat het Voedingscentrum ons waarschuwde voor de gevaren van superfoods omdat de gezondheidsvoordelen onvoldoende zouden zijn bewezen.

Voor wat betreft superfoods kunnen ze wel van de daken schreeuwen dat we ermee moeten stoppen, ondanks het geringe bewijs, maar nu er een goed rapport van het RIVM is, houden ze stilletjes hun mond over margarine. Er wordt, zoals gewoonlijk, weer met twee maten gemeten.

Van mager word je dik?

Ook vind ik het zorgwekkend dat de bewijzen zich opstapelen dat volvette melkproducten een stuk beter zijn voor de gezondheid dan de magere varianten. Verzadigde vetten hebben bewezen geen directe link met hart- en vaatziekten.

Magere melkproducten leiden volgens recent onderzoek in veel gevallen wel tot overgewicht op langere termijn. Logisch, verzadigde vetten voeden en stillen de honger.

Heel bizar dat het Voedingscentrum toch weer magere melkproducten prominent naar voren schuift, ondanks het feit dat dit niet door de Gezondheidsraad wordt voorgedragen.

De reden dat de Gezondheidsraad verzadigd vet als slecht had aangemerkt, is dat de stof in geïsoleerde vorm werd bekeken. Het probleem is alleen dat we eigenlijk nooit geïsoleerde stoffen eten, maar altijd complexen.
In een natuurlijke matrix van duizenden andere stoffen blijkt verzadigd vet in melk helemaal niet ongunstig.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto's

Gerelateerde artikelen

Ben jij ondervoed?

Door:

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijk portie stress.

Lees verder

De Nationale GezondheidsBeurs

Door:

Als standhouder ben je al gauw een paar duizend euro kwijt. Voor grote bedrijven is dit heel gemakkelijk op te brengen. Ik trof veel stands aan die niets met gezondheid te maken hebben.

Lees verder

FemNa40