Peulvruchten verlagen cholesterol

De kranten kopten deze week dat peulvruchten het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Ik ben blij met dit soort nieuws, want we kunnen maar beter natuurlijke middelen inzetten om het cholesterol te verlagen dan dat we de synthetische middelen van de farmacie slikken.

Op zich is cholesterol helemaal niet slecht. Cholesterol is de basis voor de vorming van vitamine D en vele hormonen in het lichaam. Onmisbaar dus.

 

Cholesterolwaarde

De experts verlagen telkens de maximaal toelaatbare cholesterolniveaus, om zo meer mensen aan de cholesterolverlagers te krijgen. Deze cholesterolverlagers heten ook wel statines. Per land verschilt deze waarde, dus in het ene land kun je een gezond cholesterol hebben en in het andere land met dezelfde waarde een gevaarlijk verhoogd. Vreemd toch?

Cholesterolverlagers

Een te lage cholesterolspiegel is net zo gevaarlijk als een te hoge. Begrijp me niet verkeerd: een te hoog cholesterol is nooit wenselijk: we kunnen beter het lichaam helpen de harmonie te vinden. Als je je lichaam wilt helpen om de hoeveelheid cholesterol binnen de perken te houden, dan zijn er tal van opties.

Allereerst door de consumptie van suiker te verlagen. Suiker kan de vaten van de aderen schaden door bindingen aan te gaan met eiwitten. Niet gunstig. We kunnen ook maar beter voldoende omega 3-vetzuren eten, om de ontstekingen in het lichaam en de aderen te kalmeren. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis, chiazaden, hennepolie, krillolie en walnoten. Door ontstekingen aan de aderen neemt het cholesterolgehalte toe.

Een natuurlijke statine die ik ook nog even wil noemen is: rode gist rijst. Dit stofje laat ook het cholesterol dalen, maar dan met minder bijwerkingen. Neem cholesterolverlagers altijd met CoQ10 in, want statines blokkeren de aanmaak van deze energieschenkende stof.

Soorten peulvruchten

Als we een teveel aan cholesterol hebben, dan loost de lever dit in de darmen. Als onze spijsvertering traag werkt, dan wordt het cholesterol weer opgenomen in de bloedbaan. Om deze reden werken peulvruchten zo goed om het cholesterolniveau te laten zakken: het versnelt de uitscheiding van de ontlasting en dus ook van cholesterol.

Peulvruchten kennen we onder andere in de vorm van bonen, erwten, linzen, peultjes en kapucijners.

Elke dag eten?

Moeten we deze peulvruchten dan elke dag eten? Dat raad ik niet aan. Deze planten hebben ook antinutriënten zoals sopanines en lectines. Het beste kun je deze voedingsmiddelen maximaal 2 - 3 keer per week eten.
Gelukkig kun je ook kiezen voor andere bronnen van goede vezels. Kris Verburgh (Voedselzandloper) raadt bijvoorbeeld haver aan.

Haver is zeer rijk aan vele goede vezels. Groenten en fruit zijn over het algemeen ook erg rijk aan goede vezels. Als je wat extra vezels wilt, dan zijn psylliumvezels ook zeker aan te raden. Drink deze wel met genoeg water, anders kun je gaan verstoppen.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40